Συλλογή πετρωμάτων

Συλλογή πετρωμάτων Συλλογή πετρωμάτων

Η Γη είναι φτιαγμένη από πέτρα, από τα ψηλότερα βουνά μέχρι τον βαθύτερο ωκεανό. Χιλιάδες πετρώματα και ορυκτά διαφόρων τύπων έχουν βρεθεί στη Γη. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να τα αποκτήσετε και να κάνετε μία συλλογή αλλά μέσα από αυτά θα πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και μάλιστα πολλών εκατομμυρίων ετών. Θα σας συναρπάσει!

Περιγραφή

Μια καλή συλλογή  πετρωμάτων αποτελείται από επιλεγμένα, αντιπροσωπευτικά, κατάλληλα επισημασμένα δείγματα.  Η συλλογή σας μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ή τόσο μικρή, όσο επιθυμείτε εσείς.

Μια συλλογή πετρωμάτων θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με πέτρες από το έδαφος κοντά στο σπίτι σας. Αυτές οι πέτρες μπορεί να έχουν περιορισμένη ποικιλία αλλά μπορείτε να τις αντικαταστήσετε  αργότερα από καλύτερα δείγματα.

Αυτά τα πρώτα βήματα είναι που θα σας εξοικειώσουν ώστε να μπορείτε  να δείτε τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων.

Μπορείτε να δοκιμάσετε είτε να συλλέξετε πολλούς διαφορετικούς τύπους πυριγενή, ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα ή να συγκεντρώσετε όλα τα συναφή είδη πετρωμάτων από τη δική σας ιδιαίτερη περιοχή σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Θα πρέπει να καταγράφετε τα δείγματα που συλλέγετε άμεσα. Ταυτοποίηση μπορεί να περιμένει, αλλά το μέρος όπου βρέθηκαν οι πέτρες  θα πρέπει να καταγράφεται αμέσως. Πολλές συλλογές, όπου δεν έχει γίνει αυτή η διαδικασία, είναι μπερδεμένες και χάνουν την αξία τους.
  • Στη συλλογή, τα πετρώματα καλό είναι να έχουν ένα κοινό μέγεθος. Η λήψη των δειγμάτων  να είναι περίπου 3 με 4  κομμάτια από 2 ίντσες είναι αρκετά μεγάλη για να δείξει τις δυνατότητές του πετρώματος. Άλλα μεγέθη μπορούν να είναι 2 με 3 από 1 ίντσα, ή 3 με 3 από 2 ίντσες.
  • Ζητείστε  την άδεια για να  συλλέξετε πετρώματα σε ιδιωτική ιδιοκτησία ή σε δημόσιους χώρους όπου δεν μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο πέτρωμα.
  • Αναζητείστε ασυνήθιστα  πετρώματα σε παλιά κτίρια.

Σε ποιους απευθύνεται

Η συλλογή πετρωμάτων απευθύνεται σε όποιον έχει διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί για να φτιάξει μία συλλογή.

Τι πρέπει να θυμάστε

Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη συλλογή των πετρωμάτων διότι στη προσπάθεια σας να αποκολλήσετε ένα κομμάτι πετρώματος ενδεχομένως να τραυματιστείτε.

Που και πως

Τα ορυκτά υπάρχουν στην καθημερινότητα σας κι όταν αρχίσετε να ασχολείστε με αυτά θα το διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ευκολότερο να τα εντοπίσετε απ’ότι νομίζετε.  Σιγά σιγά μέσα από μελέτη βιβλίων  θα εξοικειωθείτε με τα πετρώματα και τα ορυκτά και θα μπορείτε να ξέρετε που μπορείτε να τα αναζητήσετε.

Ξεκινήστε από περιοχή κοντά στο σπίτι σας και με το πέρας του χρόνου θα επεκταθείτε και σε άλλα μέρη.

Μπορείτε, επίσης, να γίνετε συνδρομητές σε περιοδικά ή σε ιστοσελίδες (sites) που εξειδικεύονται σε ορυκτά ώστε να ενημερώνεστε για ότι καινούριο προκύπτει στον τομέα της γεωλογίας, για διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τα ορυκτά αλλά και για να έρθετε σε επαφή με άλλους συλλέκτες.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος για να ξεκινήσεις τη συλλογή δεν είναι μεγάλο, περίπου 35€. Ουσιαστικά ξεκινάτε με δύο εξαρτήματα, ένα εξειδικευμένο σφυρί  και ένα μεγεθυντικό φακό τσέπης για τον καλύτερο προσδιορισμό των ορυκτών.

Άλλα εξαρτήματα όταν θα εξελιχθείτε  ως συλλέκτης και θα αρχίσετε τις εξορμήσεις σας, είναι ένα σακίδιο και χαρτί για την συλλογή και μεταφορά των πετρωμάτων,  ένα σημειωματάριο , και κάποια αξεσουάρ ένδυσης για την προστασία σας , όταν θα κάνετε λίγο πιο επικίνδυνες  εξορμήσεις για την αποκόλληση των ορυκτών.

Όσο θα μαθαίνετε και θα μεγαλώνετε τη συλλογή σας τόσο θα θέλετε να  εμπλουτίσετε τον εξοπλισμό σας.

Διαβάστε επίσης