Hλίανθος

Hλίανθος

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Οι ηλίανθοι είναι πανεύκολοι στην περιποίηση και εντυπωσιακοί, ιδανικά ετήσια φυτά για το δικό μας κλίμα.

helianthus1Πανέμορφες οι νάνες ποικιλίες, τεράστιες και νόστιμες οι βρώσιμες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 40 εκατοστά σε ύψος είναι κατάλληλες για γλάστρες και για τον κήπο ενώ οι βρώσιμες που ξεπερνούν το 1 μέτρο σε ύψος πρέπει να φυτεύονται αποκλειστικά στον κήπο.

Το χρώμα των λουλουδιών είναι φυσικά κίτρινο αλλά με τη βοήθεια της επιστήμης, τα χρώμα των διακοσμητικών ηλίανθων ξεκινά από το απαλό κίτρινο και φτάνει μέχρι το καφέ ή το κόκκινο. Τα λουλούδια είναι ιδανικά για το βάζο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Κόβετε τα λουλούδια νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκα και πριν τα βάλετε στο βάζο, τοποθετήστε τους μίσχους τους σε ένα δοχείο με πολύ ζεστό νερό ώστε ο αέρας να φύγει από τους δίαυλους του μίσχου και στη συνέχεια το δροσερό νερό του βάζου να μπορεί να φτάσει μέχρι το λουλούδι και να το διατηρήσει ακόμη περισσότερο χρόνο.

Οπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά τους, θέλουν άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν. Ανθίζουν όλο το καλοκαίρι αλλά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα.

Φροντίδα

helianthus4

Ποτίζετε αραιά καθώς οι ηλίανθοι ευδοκιμούν σε ζεστά και ξηρά κλίματα όπως το δικό μας και πάντα αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρα. Στον κήπο φροντίστε το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Το ιδανικό χώμα για τους ηλίανθους θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ελαφρά όξινο έως αλκαλικό. Λιπαίνετε τους διακοσμητικούς ηλίανθους με ένα λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου ημέρες. Μην λιπαίνετε την βρώσιμη ποικιλία, αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε μόνο ζωϊκής προέλευσης κοπριά.

Φυτέψτε τους σπόρους μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία ανέβει στους 15 βαθμούς περίπου. Οι σπόροι του ηλίανθου είναι προτιμότερο να φυτεύονται απευθείας στο σημείο που θέλετε να αναπτυχθούν γιατί δεν τους αρέσει η μεταφύτευση. Επίσης, καθώς οι σπόροι που φυτρώνουν παράγουν μεγάλα βλαστάρια ίσως να είναι δύσκολο να τους βγάλετε από το δοχείο για να τους μεταφυτεύσετε. Προτιμάτε να τους φυτεύετε σε σειρές, 2-3 σπόρους μαζί και καθώς θα αναπτύσσονται αραιώστε τους κρατώντας το φυτό που σας φαίνεται πιο γερό.

Στο σκούρο κέντρο του λουλουδιού αναπτύσσονται οι σπόροι, μόλις το λουλούδι ξεραθεί κόψτε το και στη συνέχεια μαζέψτε τους σπόρους του για την επόμενη χρονιά. Αν δεν σκοπεύετε να μαζέψετε σπόρους, κόβετε τα λουλούδια μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ώστε να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης