Ρινικό διάφραγμα – Διαδικασία, κόστος και αποτέλεσμα

Ρινικό διάφραγμα – Διαδικασία, κόστος και αποτέλεσμα Ρινικό διάφραγμα – Διαδικασία, κόστος και αποτέλεσμα

Το ρινικό διάφραγμα βρίσκεται στο κέντρο του σκελετού της μύτης, χωρίζοντάς την σε δύο μέρη, δηλαδή τα ρουθούνια. Η διαμόρφωση είναι συμμετρική δεξιά και αριστερά, έτσι ώστε να εισέρχεται και να εξέρχεται ο αέρας, διευκολύνοντας την αναπνοή και απελευθερώνοντας τον αέρα ομαλά.

Αν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό και έχει υποστεί αλλοίωση, τότε λέμε ότι είναι σκολιωτικό, δηλαδή χρειάζεται ευθειασμό, προκειμένου να μην εμποδίζει τη μύτη στην εισπνοή και την εκπνοή. Οι δύο κοιλότητες, δηλαδή τα ρουθούνια στην περίπτωση του στραβού διαφράγματος είναι άνισα.

Το άτομο με σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζει μία σειρά συμπτωμάτων ανάμεσα στα οποία είναι:

– Άτσαλος ύπνος
– Ροχαλητό
– Κεφαλαλγίες
– Αίμα από τη μύτη
– Διαταραχή της όσφρησης
– Ξηρή μύτη
– Αναπνοή και ή μόνο από το στόμα

Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με αλλεργική ρινίτιδα, ρινικούς πολύποδες ή υπερτροφικές ρινικές κόγχες.

Αν υποφέρετε από κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα τότε η προτεινόμενη θεραπεία είναι καταρχήν η επίσκεψη σε έναν ωρλ και η εγχείρηση που στοχεύει στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και πραγματοποιείται από συγκεκριμένο ιατρό.

Όπως όλες ο επεμβάσεις έτσι κι αυτή εφαρμόζεται ενδορρινικά μέσω των ρουθουνιών. Όταν το διάφραγμα έρθει σε ευθεία, τότε η μύτη αποκτάει λειτουργική αναπνοή, συμβάλλοντας στο να αποκλειστούν όλα τα συμπτώματα που άλλοτε ενοχλούσαν το άτομο τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα.

Το είδος της νάρκωσης μπορεί να είναι η τοπική ή η γενική αναισθησία, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και την άποψη του ωρλ. Το ρινικό διάφραγμα μπορεί να γίνει με Laser CO2, δηλαδή με εξάχνωση των ρινικών κογχών. Με αυτή τη διαδικασία μεγαλώνει ο χώρος εντός της μύτης. Έτσι, ο εισπνεόμενος αέρας έχει βελτιωμένη ροή, με αποτέλεσμα ελεύθερη και λειτουργική αναπνοή.

Για μία ισορροπημένη ίαση, χωρίς καμία επιπλοκή ο/η ασθενής δεν πρέπει να μιλάει πολύ ούτε να είναι πολύ εκφραστικός στο πρόσωπο. Ο ύπνος συνίσταται να γίνεται με υψηλό προσκέφαλο. Η σωματική εργασία πρέπει να είναι πολύ ήπια.

Το κόστος της επέμβασης κινείται σε ισορροπημένα επίπεδα και το αποτέλεσμα –εφόσον σας αναλάβει εξειδικευμένος ωρλ- είναι άψογο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ιατρού ωρλ Αργυρώς Κυπραίου.

Διαβάστε επίσης