Συμβουλές για καλοκαιρινό barbeque

Συμβουλές για καλοκαιρινό barbeque Συμβουλές για καλοκαιρινό barbeque

Μια εικόνα που θυμίζει καλοκαίρι είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα, παρέα με τους φίλους και την οικογένεια, απολαμβάνοντας ψητές λιχουδιές. Υπάρχουν πολλά είδη φαγητού που ενδείκνυνται για ψήσιμο στη σχάρα, και μαζί με συνοδευτικά, επιδόρπια και ποτά, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο νοστιμότατο γεύμα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για υγιεινά ψητά καλοκαιρινά γεύματα.

Κρέας, πουλερικά και ψάρια. 

Επιλέξτε να ψήνετε ψάρια όσο το δυνατό πιο συχνά. Το ψητό ψάρι αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή και ειδικά ο σολομός, η σαρδέλα και η πέστροφα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων.

Αν επιλέξετε κοτόπουλο, προτιμήστε το στήθος (έχοντας αφαιρέσει την πέτσα) και όχι το μπούτι που είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας και να παρασκευάσετε πεντανόστιμα μπιφτέκια, προσθέτοντας κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά.

Πιο κομμάτι κόκκινου κρέατος να προτιμήσετε; Επιλέξτε φιλέτο ή ένα σχετικά άπαχο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος ή χοιρινού. Εάν υπάρχουν εμφανή κομμάτια λίπους πάνω στο κρέας αφαιρέστε τα πριν το ψήσιμο.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κρέας δεν θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε σκεύος, αλλά σε σχάρα έτσι ώστε να μην ¨κολυμπάει¨ στο λίπος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Συνοδευτικά, ποτά και επιδόρπια. 

– Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας. Πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, μοβ και τόσα άλλα. Κάθε ένα από αυτά μας θυμίζει κάποιο φρούτο και λαχανικό. Επιλέξτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα και σε συνδυασμό φτιάξτε λαχταριστές καλοκαιρινές σαλάτες (σπανάκι με φράουλες ή φέτες από πορτοκάλι, μαρούλι με φέτες από αχλάδι ή ροδάκινο) με τις οποίες θα αντικαταστήσετε τις σαλάτες που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα. Αντί για κρουτόν στις σαλάτες χρησιμοποιήστε ψημένα καρύδια και αμύγδαλα.

– Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια, τα οποία μπορεί να έχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Προτιμήστε μπαστουνάκια λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο, σέλινο αλλά και άλλα λαχανικά όπως ντοματίνια, κολοκυθάκια και φασολάκια που είναι στην εποχή τους και έχουν πλούσια γεύση.

– Πίνετε νερό ή αναψυκτικά διαίτης. Τα κλασικά αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.

– Αποφύγετε τα έτοιμα συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα, όπως κέικ, μπισκότα και πίτες. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα περιέχουν πολλά αβγά, βούτυρα, κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά. ‘

– Σαν εναλλακτική μορφή ενός επιδόρπιου, μπορείτε να αλέσετε στο μπλέντερ φρούτα της εποχής και να προσθέσετε γιαούρτι χωρίς λιπαρά με γεύση βανίλια ή λεμόνι, καθώς και λίγο μέλι. Θα έχετε ένα δροσιστικό και αναζωογονητικό επιδόρπιο, αποφεύγοντας τις θερμίδες ενός κλασικού γλυκού.

– Δοκιμάστε τα ψητά φρούτα στη σχάρα, όπως φέτες ανανά, δαμάσκηνα, νεκταρίνια και ροδάκινα. Τα φυσικά τους σάκχαρα καραμελώνουν με το ψήσιμο και αποκτούν μια εξαιρετική γεύση. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Έλαια, σάλτσες, καρυκεύματα 

– Χρησιμοποιήστε λίγο ή και καθόλου ελαιόλαδο (ειδικά εάν χρειάζεται να περιορίσετε τις θερμίδες σας), προκειμένου να φτιάξετε ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας, συνοδευτικά ντιπς και μαρινάδες.

– Προσοχή στο αλάτι. Περιορίστε κάθε τι αλμυρό και ειδικά τα καρυκεύματα όπως σάλτσα μπάρμπεκιου, σόγιας ή τεριάκι.

– Επιλέξτε τυριά με χαμηλά λιπαρά για τα σάντουιτς και τα μπέργκερ σας.

– Επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως, ψωμί και αρτοσκευάσματα πλούσια σε φυτικές ίνες, από σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη, σίκαλη ή καλαμπόκι ολικής αλέσεως. Εκτός του ότι σας κάνουν καλό, προσθέτετε περισσότερη γεύση και υφή στο γεύμα σας.

Διαβάστε επίσης