Ανακαλύψτε γιατί η τριχόπτωση σαμποτάρει την καριέρα σας

Ανακαλύψτε γιατί η τριχόπτωση σαμποτάρει την καριέρα σας Ανακαλύψτε γιατί η τριχόπτωση σαμποτάρει την καριέρα σας

Το γνωρίζετε καλά: η πρώτη εντύπωση μετράει στον εργασιακό τομέα. Σκεφτείτε με πόση προσοχή προετοιμαστήκαμε για την πρώτη σας επαγγελματική συνέντευξη. Ντύσιμο, παπούτσια, τσάντα, αξεσουάρ, όλα στην εντέλεια. Είναι αλήθεια ότι μία πρώτη καλή εντύπωση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από το πλήθος και όχι μόνο να εξασφαλίσετε μία θέση εργασίας, αλλά και να ανελιχθείτε στη συνέχεια.

Στη διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης παίζει αναμφίβολα ρόλο και η εμφάνιση των μαλλιών. Σε διάφορες μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι ακριβώς όπως το ύψος και το βάρος, έτσι και τα μαλλιά μπορεί να επηρεάσουν τη γνώμη που θα σχηματιστεί για τον υποψήφιο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας. Μάλιστα, σε άρθρο που δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό “Management Today”, ένα έγκριτο έντυπο που κυκλοφορεί από τη δεκαετία του ’60, τα μαλλιά συγκαταλέγονταν στη λίστα με «τα 10 πράγματα που μπορεί αναπάντεχα να καταστρέψουν την καριέρα σας». Το άρθρο εξέταζε πολλά ζητήματα σε σχέση με τα διαφορετικά στυλ κουρέματος και χτενίσματος, καθώς και για την επιμέλεια της τριχοφυΐας του προσώπου (γένια, μούσι), όμως έθετε ως αρνητικό παράγοντα και την αραίωση των μαλλιών.

Γιατί η τριχόπτωση ρίχνει τη βαθμολογία σας

1. Έχει διαπιστωθεί ότι στον σκληρό ανταγωνισμό του επαγγελματικού στίβου, ευνοούνται οι νεότερες ηλικίες. Καθώς λοιπόν η τριχόπτωση είναι φαινόμενο συσχετισμένο με τις μεγαλύτερες ηλικίες, τείνουν να προτιμώνται όσοι έχουν πιο πυκνά μαλλιά σε σχέση με όσους υποφέρουν από έντονη αραίωση. Έχει υπολογιστεί χαρακτηριστικά ότι οι άντρες που ταλαιπωρούνται από έντονη αραίωση μαλλιών, δείχνουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια μεγαλύτεροι.

2. Παρά το γεγονός ότι η τριχόπτωση δεν επηρεάζει τις σωματικές ή πνευματικές ικανότητες ενός υποψηφίου, έχει παρατηρηθεί ότι έχει έντονο αντίκτυπο στην ψυχολογία του, προκαλώντας αισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι πιθανό λοιπόν να πλήξει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης και της συγκέντρωσής του, και να αποτελέσει αιτία για να αποφεύγει τις συναντήσεις με πελάτες, τις επαγγελματικές εκδηλώσεις, κτλ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τριχόπτωσης, είναι σύνηθες φαινόμενο οι άντρες να αλλάζουν πορεία καριέρας εξαιτίας της τριχόπτωσης των αντρών.

3. Η γυναικείου τύπου τριχόπτωση πλήττει το 40-50% των γυναικών και εκδηλώνεται με αραίωση των μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής. Η αραίωση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη στην εμμηνόπαυση και επηρεάζει την αυτοπεποίθηση των γυναικών, καθότι η αυτο-εικόνα μιας γυναίκας είναι στενά συνδεδεμένη με τα μαλλιά της. Έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις η τριχόπτωση αποτελεί τον ανασταλτικό παράγοντα για να διεκδικήσει προαγωγή και αύξηση μισθού.

4. Συναισθήματα μελαγχολίας και ηττοπάθειας βασανίζουν τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες, που δεν τα καταφέρνουν με το καθημερινό styling των μαλλιών τους. Συναισθήματα που τους συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά τους, με προφανή αντίκτυπο στις επαγγελματικές επιδόσεις και υποχρεώσεις τους.

5. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι οι πιο ευπαρουσίαστοι άνθρωποι τείνουν να αμείβονται καλύτερα και να εξελίσσονται περισσότερο στην καριέρα τους. Την ίδια στιγμή, σε έρευνα που συμμετείχαν Ευρωπαίοι άντρες ηλικίας 18 έως 45 ετών, το 70% δήλωσε πεπεισμένο ότι τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό στοιχείο της εικόνας ενός άνδρα και το 62% συμφώνησε ότι η τριχόπτωση έχει τη δύναμη να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή του.

Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι η τριχόπτωση βγάζει στην επιφάνεια τα βαθύτερα συναισθήματα ενός εργαζόμενου για την εικόνα του, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεσή του να διεκδικήσει καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τον ίδιο.

Tριχοσκόπηση και εξελιγμένες θεραπείες

Πλέον όμως για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, υπάρχει η τριχοσκόπηση, μία σημαντική εξέταση που εγγυάται την έγκυρη διάγνωση των αιτιών της, καθώς και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής που θα συστηθεί. Στη φαρέτρα της δερματολογίας, διατίθενται εξελιγμένες θεραπείες, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® Tru PRP™, η φωτοθεραπεία με Laser χαμηλής ενεργειακής στάθμης (LLLT) και η έγχυση φαρμακευτικών ουσιών. Για τις περιπτώσεις εγκατεστημένης αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής, εφαρμόζεται η μεταμόσχευση μαλλιών IQ-FUE που προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο και χωρίς ουλές. Είναι η μοναδική μέθοδος που βασίζεται στον τριχοσκοπικό έλεγχο και εγγυάται τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iqhair.com.

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος

Διαβάστε επίσης