Όταν το παιδί μένει μόνο του στο σπίτι: Κανόνες ασφαλείας

Όταν το παιδί μένει μόνο του στο σπίτι: Κανόνες ασφαλείας Όταν το παιδί μένει μόνο του στο σπίτι: Κανόνες ασφαλείας

Το παιδί σας είναι πάνω από 10 ετών και είναι αρκετά ώριμο, ώστε να περάσει κάποιες ώρες στο σπίτι μόνο του. Πριν, όμως, κλείσετε την πόρτα πίσω σας, καλό είναι να το προετοιμάσετε, αλλά και να του διδάξετε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Γυρίζοντας μόνο από το σχολείο

Γνωρίζει τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στον δρόμο. Ωστόσο, επιστρέφοντας σε ένα άδειο σπίτι θα πρέπει να γνωρίζει και να τηρεί μερικούς κανόνες ασφαλείας:

– Να ακολουθεί πάντα την ίδια διαδρομή για το σπίτι και να μην χασομερά. Καλό είναι να γνωρίζετε ακριβώς πόση ώρα του παίρνει να επιστρέψει, ώστε να υπολογίσετε τον χρόνο και να του τηλεφωνήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.

– Εάν γυρίσει νωρίτερα ή για κάποιο λόγο καθυστερήσει, θα πρέπει να σας καλέσει εκείνο για να σας ενημερώσει. Εάν δεν είστε διαθέσιμη, θα πρέπει να καλέσει τον δεύτερο σε σειρά αριθμό της λίστας τηλεφώνων που έχετε ορίσει (π.χ. τον μπαμπά, τη γιαγιά, κ.ο.κ.).

– Εάν γυρίσει σπίτι και δει την πόρτα ξεκλείδωτη ή κάποιο παράθυρο ανοιχτό, δεν θα πρέπει να μπει μέσα, αλλά θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ασφαλή ενήλικα (π.χ. σε έναν γείτονα και φίλο).

– Μπαίνοντας στο σπίτι θα πρέπει πάντα να κλειδώνει την πόρτα πίσω του.

Απαντώντας στο τηλέφωνο / θυροτηλέφωνο

– Καταστήστε σαφές στο παιδί ότι δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα σε αγνώστους ούτε να αποκαλύπτει ότι βρίσκεται στο σπίτι χωρίς επίβλεψη. Θα πρέπει πάντα να ελέγχει το άτομο που χτυπά από το θυροτηλέφωνο και από το ματάκι, ενώ στην ερώτηση «είναι η μαμά σου σπίτι» καλό είναι να απαντάει «Αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένη. Θέλετε να αφήσετε μήνυμα;».

– Φυσικά στο σπίτι θα πρέπει πάντα να υπάρχει φαγητό για το παιδί, καθώς όταν λείπετε δεν θα πρέπει να δέχεται διανομείς.

Κανόνες παιχνιδιού

Πριν μείνει μόνο στο σπίτι θα πρέπει να γνωρίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Για παράδειγμα:

– Ποια παιχνίδια επιτρέπονται σε εσωτερικό χώρο και ποια απαγορεύονται

– Μπορεί να καλέσει φίλους στο σπίτι; Πόσους συνολικά;

– Υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες (π.χ. το ντουλάπι με τα φάρμακα, ο φούρνος, το μπαλκόνι κοκ.);

Τέλος, σε περίπτωση που το παιδί σας κάνει κάποιο λάθος, μην σπεύσετε να το τιμωρήσετε. Συζητήστε μαζί του τους λόγους που σας έκαναν να θεσπίσετε τον συγκεκριμένο κανόνα και γιατί είναι σημαντικό να τον ακολουθεί. Στην τελική, αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να μεγαλώσετε ένα υπεύθυνο παιδί διασφαλίζοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα την ασφάλειά του.

Διαβάστε επίσης