Μήπως ο σκύλος σου πάχυνε λιγάκι; Να το προσέξεις!

Μήπως ο σκύλος σου πάχυνε λιγάκι; Να το προσέξεις! Μήπως ο σκύλος σου πάχυνε λιγάκι; Να το προσέξεις!

Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τα κατοικίδια, όπως ακριβώς είναι και για τους ανθρώπους. Μπορεί να υποφέρουν από σημαντικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με το βάρος και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να παρακολουθείς το βάρος του σκύλου σου για να τον βοηθήσεις να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος.

Σε ποιες περιπτώσεις ο σκύλος σου κερδίζει βάρος; Και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Εάν δεν έχεις αλλάξει τη διατροφή του, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι η άσκησή του. Έχεις παρατηρήσει ότι επιβραδύνουν τον βηματισμό τους στις καθημερινές σας βόλτες; Ή ίσως δεν τρέχουν γύρω απ’ το πάρκο ή στην αυλή ως συνήθως.

Πρόκειται για ορισμένα συμπτώματα αρθρικού πόνου. Εάν ο σκύλος σου δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία μόνο στο ένα πόδι, τότε ένας κτηνίατρος μπορεί να καθορίσει την ακριβή αιτία του πόνου του αλλά πολλά μπορεί να σχετίζονται με την ηλικία του και έναν γενικό πόνο στις αρθρώσεις.

Πώς μπορείς να τον βοηθήσεις;

Αρχικά μπορείς να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου πριν προβείς σε οποιαδήποτε αλλαγή στο διαιτολόγιο του. Κάθε φυλή έχει το δικό του ιδανικό βάρος, γεγονός που εσύ μπορεί να αγνοείς.

Ξεκίνα επίσης τη συστηματική άσκηση και το παιχνίδι. Έτσι θα είναι σε διαρκή κίνηση και θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Προσπάθησε όσο μπορείς να του αντισταθείς όταν σε κοιτάει μέσα στα μάτια για να του δώσεις μια λιχουδιά ή τα αποφάγια σου.  Είναι προτιμότερο να χωρίσεις τα γεύματα σε μικρότερες ποσότητες και να τον ταΐζεις περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο καθώς το βάρος συνδέεται άμεσα με την υγεία του τετράποδού σου. Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να του χορηγήσει μια εξειδικευμένη δίαιτα και να του παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης