Πώς ο θόρυβος βλάπτει την υγεία μας;

Πώς ο θόρυβος βλάπτει την υγεία μας; Πώς ο θόρυβος βλάπτει την υγεία μας;

Ο θόρυβος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες ή και να επιδεινώσει ήδη υφιστάμενες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποκαλύψει ότι η ηχορύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του νερού.

Η λίστα των αρνητικών επιπτώσεων του θορύβου δεν έχει τελειωμό. ´Ερευνες έδειξαν, ότι ο θόρυβος από τα οχήματα θα μπορούσε να ευθύνεται για το ένα στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια στα αστικά κέντρα! Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τον θόρυβο των οχημάτων με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των εμφραγμάτων, συνεπώς η μελέτη επιβεβαιώνει πως ο θόρυβος από τα οχήματα στους δρόμους είναι επιζήμιος για την καρδιαγγειακή υγεία.

Υπολογίζεται ότι 245.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο εμφανίζουν καρδιαγγειακές νόσους λόγω ηχορύπανσης.

Αλλά και οι άνθρωποι που κατοικούν ή εργάζονται κοντά στα αεροδρόμια μπορεί εξαιτίας του θορύβου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αεροδρόμια ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας και νοσημάτων του κυκλοφορικού, σύμφωνα με μελέτες. Μια έρευνα που έγινε σε Ευρωπαίους οι οποίοι έμεναν κοντά σε αεροδρόμια, έδειξε σημαντική σχέση υπέρτασης και έκθεσης σε θόρυβο.

Ο θόρυβος επηρεάζει και την ακοή. Όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε θόρυβο με υψηλή ένταση, παρουσιάζει μείωση της ακοής του, η οποία είναι στην αρχή προσωρινή, αλλά όταν παρατείνεται για μεγάλο διάστημα η ένταση του θορύβου, τότε η μείωση της ακοής είναι μόνιμη.

Γενικά, μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο θόρυβος προκαλεί επίσης αύξηση της χοληστερίνης, διαταραχές της προσωπικότητας, κόπωση και διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ήδη κατασκευάζονται κανόνια θορύβου και σούπερ μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και τον στρατό, για να αντιμετωπίζει διαδηλωτές, πειρατές κ.α. Η εκπομπή ισχυρότατων ήχων προκαλεί φόβο και με αυτόν τον τρόπο το μεγάφωνο γίνεται όπλο, το οποίο εξαναγκάζει κάποιον να κλείσει τα αυτιά του για να μην πονέσει.

Διαβάστε επίσης