Πώς θα σκαλίσετε μια κολοκύθα για το Halloween

Πώς θα σκαλίσετε μια κολοκύθα για το Halloween Πώς θα σκαλίσετε μια κολοκύθα για το Halloween

Υποδεχθείτε τη γιορτή του Halloween φτιάχνοντας jack-o’-lanterns φαναράκια  για την αυλή και το μπαλκόνι.

Halloween! Μα από που κρατάει η σκούφια αυτής της γιορτής που συνδυάζει τόσο το καρναβάλι όσο και κάλαντα; Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Βόρεια Αμερική και τα παιδιά βγαίνουν στο δρόμο, μπερδεύοντας γλυκά το τρόμο με το ξεφάντωμα.

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά. Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Jack-o’-lantern.

Το Halloween μπορεί να γιορτάζεται στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όμως γίνεται ένας ακόμα λόγος για να το γιορτάσουμε και εμείς εδώ, φτιάχνοντας το σήμα κατατεθέν της γιορτής: μια σκαλιστή κολοκύθα.

Ακολουθήστε αυτά τα 4 βασικά βήματα κι αποκτήστε το προσωπικό σας Halloween φαναράκι που θα ζηλεύει όλη η γειτονιά.

1. Διαλέγοντας την κατάλληλη κολοκύθα: Το να σκαλίσουμε την κολοκύθα μέχρι το εσωτερικό, δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό. Μπορούμε να σκαλίσουμε ελαφρώς την επιφάνεια αν δεν έχουμε χρόνο για πολλά-πολλά ή να αφήσουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τις δικές τους τρομακτικές φάτσες με χοντρό μαρκαδόρο διαρκείας (permanent marker). Στην περίπτωση αυτή διαλέγουμε πολλές μεσαίες και μικρότερες κολοκύθες, οι οποίες θα διακοσμήσουν το εσωτερικό του σπιτιού. Αν σκοπεύουμε να φανούμε γενναίοι και να σκαλίσουμε τις κολοκύθες all the way, τότε διαλέγουμε μεσαίες προς μεγάλες, ωραίου στρογγυλού σχήματος, με όσο το δυνατόν λιγότερα στίγματα κι αυλακιές. Επειδή η ανοιγμένη κολοκύθα δεν θα διατηρηθεί για περισσότερο από 1½ βδομάδα, τη μεταμορφώνουμε ελάχιστες μέρες πριν τη γιορτή του Halloween.

2. Σκαλίζοντας την επιφάνεια: Αν είμαστε πρωτάρηδες, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε το απλό «πρόσωπο» πάνω στην κολοκύθα, σκαλίζοντας και σχηματίζοντας μάτια, μύτη, στόμα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το καθάρισμα και βαθύ σκάλισμα της κολοκύθας, μπορούμε πάντοτε με ένα κοπίδι και πολλή προσοχή να σχηματίσουμε μια φάτσα, φιγούρα ή παράσταση πάνω στην κολοκύθα μας, χωρίς να διαπεράσουμε τη σάρκα.

3. Θα χρειαστούμε: Μεγάλη επιφάνεια εργασίας. Τα υλικά μας αποτελούνται από ένα μαχαίρι με δόντια (ψωμιού), ένα κοπίδι, προαιρετικά ένα πριονάκι (αν έχουμε), μια κουτάλα και κατσαβιδάκια σε διάφορα μεγέθη για λεπτομέρειες (αν θέλουμε). Τοποθετούμε κάτω από την κολοκύθα παλιές εφημερίδες ή κάποιο σακί για να μη λερώσουμε. Έχουμε κοντά μας σακούλα ή κάδο σκουπιδιών.

4. Επί τω έργω: Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το πάνω τμήμα (σαν καπάκι) της κολοκύθας. Πριονίζουμε την επιφάνεια γύρω-γύρω, κάνοντας κινήσεις μέσα-έξω με το μαχαίρι ή το πριονάκι. Αν σκοπεύουμε να κρατήσουμε το «καπάκι» της κολοκύθας, μπορούμε να του δώσουμε διάφορα σχήματα (π.χ. αστέρι), αφού καθαρίσουμε την ψίχα. Κατόπιν αφαιρούμε με μια κουτάλα τη σάρκα και τα σπόρια της κολοκύθας και λειαίνουμε εσωτερικά τον πάτο, ώστε να καθίσει σωστά το κεράκι ρεσώ. Με έναν μαύρο μαρκαδόρο διαρκείας σκιτσάρουμε πάνω στην κολοκύθα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε (π.χ. κύκλους για μάτια, τρίγωνο για μύτη, αστραπή για στόμα). Σκαλίζουμε τη φάτσα ή το θέμα που έχουμε επιλέξει. Αν σκοπεύουμε να βάλουμε κεράκι στο φανάρι μας, θα πρέπει το σκαλισμένο τμήμα να αφήνει αρκετό οξυγόνο να περάσει στο εσωτερικό της κολοκύθας. Εναλλακτικά, δεν βάζουμε το καπάκι.

Αφού ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μας, βρίσκουμε το κατάλληλο μέρος για να την τοποθετήσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κερί, καλό είναι το φανάρι να μείνει σε εξωτερικό χώρο, πάνω σε πλάκες. Έτσι και θα είμαστε ασφαλείς και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το έργο μας!

Διαβάστε επίσης