Τροφές για υγιή νύχια

Τροφές για υγιή νύχια Τροφές για υγιή νύχια

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία των νυχιών σας μέσα από τη διατροφή σας; Βρείτε παρακάτω όλες τις τροφές που θα κάνουν τα νύχια σας να διατηρηθούν υγιή και λαμπερά:

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει και μια άλλη θρεπτική ουσία που είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών: το σίδηρο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά είναι και πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών και νυχιών. Οι κάθετες ράχες στα νύχια μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου.

Μπύρα

Η μπύρα είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πυριτίου σε μια κλασική διατροφή. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα πυριτίου 10 χιλιοστογράμμων μειώνει την ευθραυστότητα των μαλλιών και των νυχιών μετά από 20 εβδομάδες, σύμφωνα με τα αρχεία της Δερματολογικής Έρευνας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην καταναλώνετε περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα και δύο αν είστε άνδρας.

Γάλα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο στο γάλα ενισχύει τα νύχια και τα κάνει να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα καθημερινά. Έχει βρεθεί ότι η έλλειψη ασβεστίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα και ξηρά νύχια. Για να επιτρέψετε στο σώμα να απορροφήσει πλήρως το ασβέστιο, να συνοδεύετε το γάλα σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως αυγά, μανιτάρια και άλλα.

Καρότα

Η τακτική κατανάλωση καρότων μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των νυχιών σας, καθώς και το δέρμα και τα μαλλιά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α στα καρότα εμποδίζει τα νύχια να γίνουν θαμπά και ξηρά.
Μπορείτε να φάτε είτε ωμά είτε μαγειρεμένα καρότα ή απλά να πιείτε ένα ποτήρι χυμό καρότου καθημερινά για να βοηθήσετε τα νύχια σας να γίνουν δυνατά και υγιή. Επιπλέον, τα καρότα συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των ματιών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιοτίνης και λυκοπενίου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα νύχια σας να αναπτυχθούν και να πυκνώσουν φυσικά για μια υγιή, λαμπερή εμφάνιση. Είναι επίσης γεμάτες βιταμίνη Α και περιέχουν ακόμα περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι! Τρώτε ντομάτες ωμές αν μπορείτε, καθώς το μαγείρεμα τους μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη C. Ανακατέψτε λίγο χυμό ντομάτας και λίγο αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Βάλτε τα νύχια σας σε αυτό το διάλυμα για 5 έως 10 λεπτά. Θα ενυδατώσει και θα ενισχύσει το φυσικό χρώμα των νυχιών σας.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο που ενισχύει το ενεργειακό σας επίπεδο. Είναι επίσης πλούσιες σε μεταλλικό πυρίτιο, το οποίο πιστεύεται ότι βελτιώνει την εμφάνιση των νυχιών σας και ψευδάργυρο, που θα ενισχύσει τα νύχια σας. Περιέχει επίσης Β6, μια βιταμίνη γνωστή για την υποστήριξη των νυχιών.

Ηλιόσποροι

Είτε προστίθενται σε ψημένα προϊόντα είτε πάνω από διάφορα πιάτα, οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά. Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την κατασκευή οστών είναι το μαγνήσιο, το οποίο είναι άφθονο στους ηλιόσπορους. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι περιέχουν τα ιχνοστοιχεία μαγγανίου και χαλκού, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση και την παραγωγή συνδετικού ιστού στα οστά και τον χόνδρο. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τα μέταλλα και οι βιταμίνες συμβάλλουν σε υγιή νύχια και δυνατά οστά. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει ιδιαίτερα στην υγιή αναμόρφωση του οστού και μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Alzheimer.

Πάπρικα σε σκόνη

Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά στη σκόνη της πάπρικας είναι τόσο περιεκτικά ώστε μερικές κουταλιές την ημέρα θα σας παρέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη των νυχιών από τα περισσότερα χάπια βιταμινών. Η πάπρικα είναι γεμάτη με βιταμίνες Β-καροτίνης, βιταμίνης Ε και Β. Είναι επίσης ένα από τα πλούσια σε βιταμίνη C μπαχαρικά και μια μεγάλη πηγή σιδήρου.

Επωφεληθείτε, λοιπόν, από τα πλούσια θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρουν οι διάφορες τροφές και κάντε να νύχια σας να λάμπουν από υγεία!

 

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»

Πηγή: Somaygies.gr

Διαβάστε επίσης