Οι πεθερές επηρεάζουν τη γονιμότητα!

Οι πεθερές επηρεάζουν τη γονιμότητα! Οι πεθερές επηρεάζουν τη γονιμότητα!

Εάν ζείτε με την πεθερά σας ή τη μητέρα σας, μπορεί να αποκτήσετε λιγότερα παιδιά. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη, η οποία εξέτασε την επίδραση της ζωής με τη γιαγιά στη γυναικεία γονιμότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι εξελικτικοί ανθρωπολόγοι του Πανεπιστημίου της Βιέννης εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων γυναικών ηλικίας 15 έως 24 ετών από 14 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον διαφωτιστικά.

Τα ζευγάρια, όπου οι μαμάδες τους ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη, αποκτούσαν λιγότερα παιδιά από ό, τι εκείνα τα ζευγάρια που ζούσαν μόνα τους.

«Η παρουσία οποιασδήποτε μητέρας στο νοικοκυριό συνδέεται πάντοτε με ένα σημαντικά μικρότερο αριθμό παιδιών σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζουν μόνο με το σύζυγό τους», γράφουν οι συγγραφείς στην εργασία τους. Ίσως όμως να είναι εκπληκτικό ότι η συγκατοίκηση με μια πεθερά έχει λιγότερη επίδραση στη γονιμότητα από ότι η συγκατοίκηση με τη μητέρα της γυναίκας. «Στις περισσότερες χώρες, ο αριθμός των παιδιών μιας γυναίκας είναι χαμηλότερος εάν ζει με τη μητέρα της σε σύγκριση με τη μητέρα του συζύγου της στο σπίτι», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Περιγράφοντας τα ευρήματα ως «ενδιαφέροντα», υποστηρίζουν οι ερευνητές, «θα περίμενε κανείς ότι και οι δύο μητέρες θα πρέπει να έχουν «κάποιο βιολογικό ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο αριθμό εγγονιών».

Αλλά είναι πραγματικά τόσο συχνή μια συγκατοίκηση με μία γιαγιά; Όλα εξαρτώνται από τη χώρα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε όλο τον κόσμο, η πιο κοινή ρύθμιση διαβίωσης ήταν για τις γυναίκες να διαμένουν μόνο με το σύζυγό τους. Στο Ιράκ, πάνω από το ήμισυ των γυναικών (53%) ζουν με τη μητέρα τους, ακολουθούμενο από το Πακιστάν στο 41%. Στις ΗΠΑ, μόνο το 1,5% των μαμάδων διαμένουν με τη πεθερά τους. Τα δεδομένα της Αυστραλιανής Απογραφής δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης