Αλκοόλ στην εφηβεία: Οι επιπτώσεις στη νευρολογική ανάπτυξη

Αλκοόλ στην εφηβεία: Οι επιπτώσεις στη νευρολογική ανάπτυξη Αλκοόλ στην εφηβεία: Οι επιπτώσεις στη νευρολογική ανάπτυξη

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία και ειδικότερα πριν την ηλικία των 14 ετών, έχει σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυσμενείς επιπτώσεις στη νευρολογική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 20% των μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ πίνουν αλκοόλ πριν από την ηλικία των 14 ετών.

Λίγα είναι όμως γνωστά για το πώς η ηλικία της έναρξης χρήσης αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ και της νευρογνωστικής επίδοσης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νέοι που αρχίζουν να πίνουν πριν από την ηλικία των 14 ετών, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές και ψυχιατρικές δυσκολίες σε σχέση με εκείνους που αρχίζουν να πίνουν μετά την ηλικία των 20 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια διαχρονική μελέτη σχετικά με τις νευρογνωστικές επιδράσεις της χρήσης ουσιών σε εφήβους. Οι έφηβοι (127 αγόρια, 88 κορίτσια) είχαν ελάχιστη εμπειρία χρήσης αλκοόλ και έλαβαν μια νευροψυχολογική εξέταση, η οποία επαναλήφθηκε κατά μέσο όρο μετά από 6,8 έτη. Οι αναλύσεις εξέτασαν αν οι πρώιμες ηλικίες κατανάλωσης αλκοόλ επηρέασαν αρνητικά τη νευρογνωστικότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόωρη έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για νευρογνωστικές ευπάθειες.

Το συμπέρασμα ήταν πως η έναρξη χρήσης αλκοόλ, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, σε νεότερες ηλικίες, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για φτωχότερη νευροψυχολογική λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η απόδοση στους τομείς της ψυχοκινητικής ταχύτητας και της οπτικής προσοχής είναι σημαντικά φτωχότερη.

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για τις δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με τη νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ και τις στρατηγικές πρόληψης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Διαβάστε επίσης