Λαπαροσκόπηση και ενδομητρίωση: Αντιμετωπίστε την πάθηση με την καλύτερη μέθοδο

Λαπαροσκόπηση και ενδομητρίωση: Αντιμετωπίστε την πάθηση με την καλύτερη μέθοδο Λαπαροσκόπηση και ενδομητρίωση: Αντιμετωπίστε την πάθηση με την καλύτερη μέθοδο

Ενδομητρίωση ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία λειτουργικός ιστός από την μήτρα αναπτύσσεται εκτός αυτής, με αποτέλεσμα να φτάνει ως τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες ή το περιτόναιο.

Η ενδομητρίωση ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, αφού σχεδόν πάντα τα συμπτώματα διαφέρουν, όπως και η ίδια η μορφή της στον υπερηχογραφικό έλεγχο φαίνεται διαφορετική. Ωστόσο θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε κάποια γενικά συμπτώματα που εμφανίζονται εν γένει στα περισσότερα περιστατικά με μικρή ή μεγάλη δυναμική.

Το κυριότερο απ’ όλα τα συμπτώματα είναι τα κοιλιακά άλγη, ειδικότερα κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου. Πολλές γυναίκες που αργότερα διαπίστωσαν ενδομητρίωση, έχουν αναφέρει πόνο κατά την ερωτική συνεύρεση, δηλαδή δυσπαρευνία.

endomitriosi

Εκτός από τον πόνο, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής συμπτώματα:

– Κράμπες περιόδου
– Πυελικός πόνος
– Δυσκοιλιότητα
– Πόνος στην μέση
– Ενόχληση στην ούρηση
– Υπογονιμότητα

Διάγνωση – Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο γυναικολόγος να διαγνώσει την ενδομητρίωση είναι η χειρουργική βιοψία. Η μαγνητική τομογραφία επίσης είναι μία εξέταση που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο απεικονιστική διερεύνηση, αφού είναι σε θέση να εντοπίζει με ακρίβεια τις εστίες που αιμορραγούν.

Λαπαροσκόπηση 

Η τεχνική δίνει την δυνατότητα για την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ενδομητρίωσης. Συγκεκριμένα τα βήματα που ακολουθεί ο γυναικολόγος είναι:

– Καυτηριασμός με laser στις εστίες ενδομητρίωσης
– Αποκατάσταση της λειτουργίας των σαλπίγγων

Η επιθετική χειρουργική, αφαιρεί όλες τις εστίες της ενδομητρίωσης, με απώτερο σκοπό να διατηρηθεί η γονιμότητα. Απώτερος σκοπός δηλαδή είναι να αφαιρεθεί η νόσος από τα όργανα και όχι να καταλήξει η γυναίκα να αφαιρέσει κάποιο όργανο που δεν θα της επέτρεπε να μείνει έγκυος στο μέλλον.

Μόλις πραγματοποιηθεί η λαπαροσκόπηση, η γυναίκα αν θέλει να μείνει έγκυος πρέπει να προσπαθήσει αμέσως, καθώς η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί πάλι.

Κλείστε ραντεβού για να αντιμετωπίσετε και εσείς την ενδομητρίωση, άμεσα και εξειδικευμένα. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Ιατρού – Γυναικολόγου Κωνσταντίνου Μυρίλλα από εδώ.

Διαβάστε επίσης