Κατηφές

Κατηφές

Οι κατηφέδες με τα ζωηρά χρώματα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε έναν κήπο.

marigoldsΔιαλέξτε τις νάνες γαλλικού τύπου ποικιλίες για να φυτέψετε σε ρηχά παρτέρια ή χρησιμοποιείστε τις ψηλότερες ποικιλίες για να τονίσετε σημεία του κήπου σας πού έχετε κάνει εδαφοκάλυψη με διάφορα είδη λουλουδιών.

Επειδή το μέγεθος των φυτών και η συμπεριφορά τους διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις φυτευτικές οδηγίες αν υπάρχουν για να διαπιστώσετε αν το ύψος των φυτών θα φτάσει 20-25 εκατοστά ή 60-70 εκατοστά. Οι κατηφέδες μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορους τύπους χώματος. Το πλούσιο ηλιακό φως τους βοηθάει να ανθίσουν καλύτερα. Φυτέψτε τους κατηφέδες νωρίς την άνοιξη. Αν τους διατηρείτε καλά ποτισμένους και αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη, τα φυτά σας θα συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα.

Φροντίδα

Mar3aΟι περισσότεροι κατηφέδες μεγαλώνουν νωθρά και προτιμούν να διακόψουν την ανθοφορία τους για 1-2 εβδομάδες όταν μεταφυτεύονται. Η κατάλληλη λίπανση τους βοηθάει να αναπτυχθούν και να ανθίσουν γρηγορότερα. Λίγο πριν φυτέψετε κατηφέδες σε φεσκοσκαμμένο χώμα, ανακατέψτε το με τροφή για φυτά, που να περιέχει περισσότερο φωσφόρο (πχ  11-40-6). Ο επιπλέον φωσφόρος θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Οι κατηφέδες μερικές φορές κάνουν μια μικρή παύση της ανθοφορίας τους στη ζέστη του καλοκαιριού. Θα επανέλθουν δυνατότεροι το φθινόπωρο αν τους λιπαίνετε το μεσοκαλόκαιρο με το ίδιο λίπασμα που χρησιμοποιούσατε την άνοιξη. Σκορπίστε το λίπασμα πάνω στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ αζωτούχο λίπασμα γιατί το πολύ άζωτο θα κάνει τους κατηφέδες μεγάλους, με πολλά φύλλα και με λίγα λουλούδια. Όταν καλλιεργείτε κατηφέδες σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή γενικά σε δοχεία, λιπαίνετέ τους μια φορά το μήνα ρίχνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα στο χώμα γύρω από κάθε φυτό και ποτίζοντας καλά. Επίσης να αφαιρείτε τα παλιά και μαραμένα λουλούδια πριν αυτά σποριάσουν. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά να παραμείνουν φρέσκα και να συνεχίζουν να ανθίζουν.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

 

 

Διαβάστε επίσης