Προετοιμαστείτε σωστά για αιματολογικές εξετάσεις, γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση

Προετοιμαστείτε σωστά για αιματολογικές εξετάσεις, γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση Προετοιμαστείτε σωστά για αιματολογικές εξετάσεις, γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση

Κανείς δεν πρέπει να παραλείπει το ετήσιο check up υγείας. Τρεις σημαντικές εξετάσεις που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κάνει για να διερευνήσει πολλά προβλήματα υγείας είναι οι απλές αιματολογικές εξετάσεις υγείας, η κολονοσκόπηση (απαραίτητη από μία ηλικία κι έπειτα) και η γαστροσκόπηση.

Αιματολογικές – Το προηγούμενο απόγευμα

Οι αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να γίνονται αρκετά συχνά διαρκούν μόλις 1 λεπτό -όταν πρόκειται για απλή αιμοληψία- και για να γίνουν σωστά πρέπει να ο ασθενής να έχει ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.

  • Πρέπει να ακολουθηθεί νηστεία 10-12 ώρες πριν την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι αν προσέλθετε στην αιμοληψία στις 7-8 το πρωί, πρέπει να φάτε το τελευταίο σας γεύμα στις 9 το προηγούμενο βράδυ.
  • Το τελευταίο γεύμα της προηγούμενης ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά λιπαρά. Για παράδειγμα μία καλή πρόταση είναι γιαούρτι με 0% λιπαρά και 1 φρυγανιά
  • Για όλη την προηγούμενη ημέρα ισχύει η αποχή από οινοπνευματώδη ποτά

Κολονοσκόπηση – Προετοιμασία 3 ημερών

Για όποιον λόγο σας έχει συστήσει ο γιατρός την κολονοσκόπηση, η προετοιμασία είναι η ίδια. Μία μέρα πριν την εξέταση είναι απαραίτητο να γίνει λήψη από το στόμα 4 φακέλων, το περιεχόμενο του οποίου χύνεται σε 1 λίτρο νερό. Και τα 4 λίτρα λοιπόν με το περιεχόμενό τους, πρέπει να καταναλωθεί σε 6 ώρες το πολύ με ρυθμό 250 ml κάθε 20 λεπτά. Για να είναι πιο ευχάριστη η διαδικασία μπορείτε να αναμείξετε το περιεχόμενο με ένα ποτήρι χυμό.

Διατροφικά, 3 μέρες πριν την εξέταση απαγορεύονται τα όσπρια, τα χορταρικά και τα γαλακτοκομικά αλλά και ο χυμός πορτοκάλι.

Τι να ΜΗΝ φάτε πριν την γαστροσκόπηση

Η προετοιμασία για την γαστροσκόπηση θέλει την προσοχή σας για μία ημέρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να είστε νηστικοί για 8 ώρες πριν την εξέταση. Το νερό το σταματάτε 2 ώρες πριν την εξέταση.

Κλείστε ραντεβού για κάθε εξέταση στα διαγνωστικά κέντρα της ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗΣ. Περισσότερα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα kosmoiatriki.com.

 

 

 

Διαβάστε επίσης