Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

Πολλά νοικοκυριά, βασίζονται σε συστήματα κλιματισμού για να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά το καλοκαίρι ή ζεστά το χειμώνα, αλλά ο ψυχρός ή θερμός αέρας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα στους άλλους «συγκατοίκους» του σπιτιού σας. Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν χρώμα και ομορφιά σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, ωστόσο ορισμένα είδη ή ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Αν σας αρέσουν τα εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, μάθετε αν το κλιματιστικό σας και τα φυτά σας μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Πώς το κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φυτά εσωτερικού χώρου

Η χρήση κλιματιστικού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για γρήγορο δροσισμό ή θέρμανση ενός δωματίου, αλλά αυτή η διαδικασία αλλαγής θερμοκρασίας δεν είναι πάντα εύκολη στα φυτά εσωτερικού χώρου. Κάθε είδος φυτών εσωτερικού χώρου είναι διαφορετικό και κάθε ποικιλία εξαρτάται από διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης. Το σύστημα κλιματισμού σας μπορεί εύκολα να επηρεάσει μερικές από αυτές τις συνθήκες. Τα φυτά χρειάζονται θερμότητα και υγρασία … και τα κλιματιστικά αφαιρούν και τα δύο από το σπίτι σας.

Οι ισχυρές ριπές ψυχρού, ξηρού αέρα είναι αρκετές για να μετατρέψουν οποιοδήποτε φυτό σε καχεκτικό. Τα κλιματιστικά και τα φυτά εσωτερικού χώρου – ειδικά τα τροπικά – είναι συχνά ασυμβίβαστοι συγκάτοικοι. Η σύγκρουση απορρέει από την τάση του κλιματιστικού να ληστεύει από τα εσωτερικά περιβάλλοντα την υγρασία και την θερμότητα που απαιτούν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.

Για παράδειγμα, οι δραστικές αλλαγές θερμοκρασίας στο δωμάτιο μπορεί να επηρεάσουν ορισμένες ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου. Ο κρύος αέρας που εκτοξεύεται από τους αεραγωγούς μπορεί να σας κρατήσει άνετα και με την οικογένειά σας, αλλά βλάπτει τα φυτά σας. Οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να παγώσουν τα κύτταρα σε ένα φυτό, το οποίο εμποδίζει τις φυσικές οδούς για το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Βασικά, οι ψυχρές θερμοκρασίες προκαλούν την πείνα των φυτών. Αλλά και το χειμώνα καθώς με τη χρήση του κλιματιστικού η θερμοκρασία ενός δωματίου αυξάνεται, η σχετική υγρασία στον αέρα πέφτει, πράγμα που θα μπορούσε να αναστατώσει γρήγορα μερικά φυτά σε γλάστρες. Πράγματι, πολλά φυτά απολαμβάνουν τις σταθερές συνθήκες καλλιέργειας και οι γρήγορες αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει ένα κλιματιστικό μπορούν εύκολα να προκαλέσουν προβλήματα.

Πώς θα δημιουργήσετε αρμονία

Για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να ανταπεξέλθουν στον κλιματισμό σας, θα πρέπει να επιλέξετε είδη που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Τα ανθεκτικά είδη δεν θα επηρεαστούν καθόλου από το κλιματιστικό σας, αλλά τα ντελικάτα ανθισμένα είδη είναι πιθανό να πεθάνουν μόλις ενεργοποιήσετε το σύστημα.

Φυτά με μεγάλα φύλλα μπορούν κανονικά να αντιμετωπίσουν τις «επιθέσεις» του κλιματισμού σας. Μερικά παραδείγματα είναι η Χαμαιντόρεα, η Σανσεβέρια, και το Σπαθίφυλλο.

Εάν τα φύλλα του φυτού εσωτερικού χώρου χάνουν χρώμα ή πέφτουν, μπορεί να είναι το πρόβλημα η χαμηλή θερμοκρασία του αέρα. Μετακινήστε το φυτό σε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό, αν είναι δυνατόν. Εναλλακτικά, τοποθετήστε το φυτό σε διαφορετικό μέρος του δωματίου, μακριά από τα ανοίγματα και τα ρεύματα. Εάν τα φυτά βρίσκονται εκτός της «περιοχής έκρηξης» κοντά σε μονάδες κλιματισμού και αεραγωγών, το άμεσο περιβάλλον τους θα είναι μερικά βαθμούς θερμότερο από την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς στην πορεία ενός κλιματιστικού.

Φυσικά, εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα κλιματιστικό σε ένα ή δύο δωμάτια, μπορείτε να μετακινήσετε τα πιο ευαίσθητα φυτά σε άλλα μέρη του σπιτιού. Τα τροπικά φυτά δεν αντιμετωπίζουν καλά ένα κλιματιστικό. Ως εκ τούτου, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε τροπικά φυτά σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο όπου θα μείνουν ασφαλώς μακριά από τον κλιματισμό.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε μερικά φυτά με το συστηματικό δρόσισμα των φύλλων τους με νερό και με τακτικό πότισμα του χώματος της γλάστρας. Αυτά τα μέτρα μπορούν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρα του φυτού αρκετά υγρή ώστε αυτό να επιβιώσει. Διατηρήστε τα μικρότερα φυτά κάτω από γυαλί ή σε ένα terrarium, καθώς αυτό θα τα προστατεύσει από τις επιπτώσεις του κλιματιστικού σας.

Ένα σύστημα κλιματισμού δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί τη θανατική ποινή για φυτά εσωτερικού χώρου. Επιλέγοντας τις σωστές ποικιλίες σε κάθε δωμάτιο, τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας μπορούν σίγουρα να συνυπάρξουν αρμονικά.

 

Μιχάλης Πολίτης
 

 

Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης