Χαλβάς με ταχίνι ή σουσαμένιος

Χαλβάς με ταχίνι ή σουσαμένιος

Χαλβάς με ταχίνι ή σουσαμένιος

Περιγραφή

Ο σουσαμένιος χαλβάς «του μπακάλη» είναι ένα είδος χαλβά που παρασκευάζεται με βάση το ταχίνι. Δείτε εδώ την κλασική συνταγή.

Υλικά

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια βανίλια
1 συσκευασία ταχίνι (1 κιλό)
1 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα, ή ανάλατα φιστίκια αιγίνης

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
  • Δυσκολία: Μέτρια

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε περίπου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σφιχτό σιρόπι, του οποίου οι σταγόνες όταν πέσουν μέσα σε μια μικρή λεκάνη με κρύο νερό, να σχηματίζουν σταθερή σφαίρα, που δεν θα μεταβάλλεται το σχήμα της καθώς την αγγίζουμε (ή σε θερμοκρασία 125 βαθμούς).
2. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αρωματίζουμε με 1 κουταλάκι βανίλια.
3. Ρίχνουμε το ταχίνι και όλο το περισσευούμενο λάδι του, σ' ένα ηλεκτρικό μίξερ.
4. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι βανίλια (αυτό που έμεινε).
5. Χτυπάμε μέχρι να ανακατωθεί καλά και να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή.
6. Σταδιακά προσθέτουμε τα 3/4 από το αρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης στο ταχίνι, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα διαρκώς.
7. Αυτό βοηθάει στο σχηματισμό κρυστάλλων ζάχαρης, οι οποίοι θα δώσουν στο χαλβά μας τη χαρακτηριστική υφή, που πρέπει να έχει.
8. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο σιρόπι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ανακατωθούν καλά όλα τα υλικά, και μέχρι το μείγμα να στέκεται.
9. Πιέζουμε το μείγμα σε πλαστικό δοχείο, σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα για κέικ (χρησιμοποιούμε μια επίπεδη βάση για το πρεσάρισμα του χαλβά στη φόρμα, ή το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια ενός λαδόχαρτου, πιέζοντας τμηματικά σε γραμμές).
10. Σκεπάζουμε το χαλβά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες.
11. Κόβουμε όταν κρυώσει, με κοφτερό μαχαίρι (αν ο χαλβάς είναι μαλακότερος από τους ξηρούς καρπούς, είναι δύσκολο να κοπεί ομαλά, σε ίσια κομμάτια).

Κατηγορίες Συνταγών