Γίδα βραστή

Γίδα βραστή

Γίδα βραστή

Περιγραφή

Μία σούπα ιδανική για το χειμώνα, μεταφέρει στον ουρανίσκο γεύσεις χωριού.

Υλικά

2 κιλά γίδα
5 πατάτες μεγάλες
8 καρότα
1 πράσο
1 κ. σούπας αλεύρι
Μισό ματσάκι σέλινο
½ κούπα ελαιόλαδο
Θυμάρι
Δενδρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι
Ένα φύλλο δάφνης
Ένα ξύλο κανέλας
Λίγο γαρίφαλο τριμμένο
Ένα κομμάτι ύφασμα τούλι

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 4
  • Μέθοδος: Κατσαρόλας
  • Κουζίνα: Ελληνική

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τη γίδα από τα κόκαλα και από τα λίπη και την κόβουμε σε κομμάτια. Τοποθετούμε τα κόκαλα που αφαιρέσαμε, μαζί με τα λίπη, στο τούλι και το δένουμε.

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα λαχανικά μας και κόβουμε τις πατάτες, σε μεγάλα κομμάτια, τα καρότα, στα δύο και το πράσο, σε λωρίδες.

Βάζουμε σε μία μεσαία κατσαρόλα, κρύο νερό και προσθέτουμε το τούλι, με τα κόκαλα και το κρέας. Μόλις αρχίζει να βράζει και αφρίσει, το ξαφρίζουμε, το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά και αφαιρούμε το κρέας και το τούλι με τα κόκαλα.

Κρατάμε το νερό από το βρασμό και το κρέας και πετάμε τα κόκαλα. Σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας να τσιγαριστεί, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.

Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε το πράσο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το νερό που έχουμε φυλάξει, αλάτι, πιπέρι, λίγο γαρίφαλο, τη δάφνη, το ξύλο κανέλας και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, για μιάμιση ώρα. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα σέλινα, νερό - αν χρειάζεται - και συνεχίζουμε, για 40 λεπτά, ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, εφόσον χρειάζεται. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Κατηγορίες Συνταγών