Ντομάτες γεμιστές

Ντομάτες γεμιστές

Ντομάτες γεμιστές

Περιγραφή

Παραδοσιακή ελληνική συνταγή

Υλικά

8 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για γεμιστά
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Σταφίδες (προαιρετικά)

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 4
  • Μέθοδος: Φούρνου
  • Κουζίνα: Ελληνική
  • Δυσκολία: Μέτρια

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τα καπάκια και τα κρατάμε στην άκρη. Αδειάζουμε μ’ ένα κουτάλι , τις ντομάτες από την ψίχα τους. Ψιλοκόβουμε την ψίχα της ντομάτας και την κρατάμε σε μία μικρή λεκάνη. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 ενός φλιτζανιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει ένα ωραίο, ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψίχα της ντομάτας και την αφήνουμε να μαραθεί. Ρίχνουμε το ρύζι και 2 ποτήρια βραστό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσθέτουμε το μαϊντανό, πιπέρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αν θέλουμε μία χούφτα σταφίδες. Αφήνουμε το ρύζι, μέχρι να μισοβράσει και να απορροφήσει τα υγρά του.

Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες με τα καπάκια τους και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Γεμίζουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε, τα 2/3 της ντομάτας, διότι αν τις γεμίσουμε μέχρι πάνω , το ρύζι θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσουν. Κλείνουμε με τα καπάκια τους.

Αραδιάζουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί και γαρνίρουμε με τις πατάτες, κομμένες σε φέτες και αλατισμένες. Προσθέτουμε νερό και λάδι. Ψήνουμε, για μία ώρα, περίπου στους 180 βαθμούς.

Κατηγορίες Συνταγών