Τσουρέκι Λαμπριάτικο

Τσουρέκι Λαμπριάτικο

Τσουρέκι Λαμπριάτικο

Περιγραφή

Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής και από τότε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά. Το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο όμως έχει μια μοναδική σημασία κατά την πασχαλινή περίοδο.

Υλικά

2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά 650 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια

Με μια ματιά

  • Μέθοδος: Φούρνου

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με το αλάτι και 1 κουταλάκι ζάχαρη.
Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύετε καλά.
Βάζετε το προζύμι σε ζεστό μέρος και το σκεπάζετε για να «πιάσει».
(Μόλις το προζύμι κάνει στην επιφάνεια του τρύπες είναι έτοιμο).
Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και βάζετε εκεί το προζύμι.
Χτυπάτε σ' ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το βούτυρο.
Προσθέτετε επίσης τη βανίλια, το γλυκάνισο, το μεχλέπι και τη μαστίχα και ρίχνετε το μίγμα στη λεκάνη.
Ζυμώνετε τη ζύμη καλά, ώσπου να γίνει ομοιογενής και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Στη συνέχεια τη σκεπάζετε και την αφήνετε μερικές ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πλάθετε σε τσουρέκια και τα βάζετε σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί.
Σκεπάζετε το ταψί με λαδόχαρτο και αφήνετε τα τσουρέκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (1-2 ώρες).
Τα αλείφετε με τους κρόκους, τα πασπαλίζετε με την αμυγδαλόψιχα και τα ψήνετε 35-45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200C.

Κατηγορίες Συνταγών