Κερί: 12 περίεργοι τρόποι που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι!

Κερί: 12 περίεργοι τρόποι που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι! Κερί: 12 περίεργοι τρόποι που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι!

Εκτός από το να δημιουργούν μια ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα στο σπίτι, τα κεριά που μπορεί να κοσμούν το σαλόνι μας έχουν και ένα σωρό άλλες, πρακτικές χρήσεις, στις οποίες δεν πάει εύκολα το μυαλό μας.

Δείτε 10 + 2 από αυτές παρακάτω:

1. Στην αδιαβροχοποίηση των επιστολών

Εάν θέλετε να στείλετε παραδοσιακά μια επιστολή και να είστε βέβαιοι ότι θα φτάσει στον προορισμό της άθικτη, τρίψτε ένα κερί πάνω στο φάκελο και ιδιαίτερα πάνω στο σημείο όπου έχετε γράψει την διεύθυνση. Αυτό το τρικ είναι ιδανικό και για χειρόγραφες συνταγές, οι οποίες κινδυνεύουν από ένα σωρό διαρροές υγρών στην κουζίνα μας.

2. Στην κατασκευή προσανάμματος

Ειδικά εάν θέλετε να ανάψετε – με προσοχή- κάποια υπαίθρια φωτιά, π.χ. εάν κάνετε κάμπινγκ ή κάποιο barbeque σε εξωτερικό χώρο, το κερί μπορεί να σας βοηθήσει να την ανάψετε γρηγορότερα. Αυτό που χρειάζεστε για να φτιάξετε το αυτοσχέδιο προσάναμμα είναι μια άδεια αυγοκαρτέλα, υπολείμματα κεριού και λίγο χνούδι π.χ. από το στεγνωτήριό σας. Στις άδειες θήκες της καρτέλας μοιράστε το χνούδι και έπειτα το κερί, αφού το λιώσετε. Μόλις σταθεροποιηθεί, σπάστε την καρτέλα και ξεχωρίστε τις θήκες για να προκύψουν π.χ. 6 ή 12 διαφορετικά προσανάμματα.

3. Στο φτυάρισμα του χιονιού

Ο χειμώνας έρχεται και προβλέπεται βαρύς. Εάν φτάσετε στο σημείο να πρέπει να φτυαρίσετε χιόνι στην αυλή σας, τρίψτε λίγο κερί πάνω στο φτυάρι. Θα αποτρέψει το χιόνι από το να κολλάει πάνω του και έτσι θα μπορείτε να το ξεφορτωθείτε ταχύτερα.

4. Στο να λειτουργήσουν σωστά ξανά συρτάρια που «κολλάνε»

Εάν έχετε κάποιο συρτάρι που κολλάει όταν προσπαθείτε να το ανοιγοκλείσετε, το άλειμμα λίγου κεριού πάνω στις ράγες θα βοηθήσει σίγουρα την κατάσταση.

5. Στο να λιπάνετε τις βίδες

Ένας τρόπος για να βιδώνετε πιο εύκολα οποιαδήποτε βίδα (ή να την ξεβιδώσετε, αν χρειαστεί) είναι να την έχετε προηγουμένως αλείψει με κερί.

6. Στην… πρόγνωση του καιρού

Κι όμως, το σβήσιμο ενός κεριού μπορεί να σας δώσει μια καλή εικόνα για το πώς θα είναι ο καιρός αύριο! Αν σβήσετε ένα κερί και το φιτίλι «αντισταθεί» στο σβήσιμο λίγο παραπάνω απ’ το αναμενόμενο, σημαίνει πως έρχεται βροχή. Αν το φιτίλι σβήσει αμέσως, τότε ο καιρός προμηνύεται μάλλον καλός.

7. Στο να πάψουν οι πόρτες σας να τρίζουν

Εάν οι πόρτες σας παράγουν εκνευριστικούς θορύβους κάθε φορά που τις ανοιγοκλείνετε, βγάλτε το πόμολο από τους μεντεσέδες και αλείψτε πάνω τους λίγο κερί. Για λίγο τουλάχιστον διάστημα θα μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

8. Στο να καταπολεμήσετε την μούχλα

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μούχλας στο μπάνιο σας, τρίψτε λευκό κερί στα πλακάκια. Το κερί αποτρέπει την ανάπτυξη της μούχλας, αλλά και την δημιουργία άλλων λεκέδων γενικά.

9. Στην επιδιόρθωση των κορδονιών των παπουτσιών σας

Είναι πολύ συχνό τα κορδόνια που έχουν τα αθλητικά να ξεφτίζουν, ξεκινώντας από τις άκρες. Εάν όμως βουτήξετε τις άκρες σε λιωμένο κερί, το κορδόνι θα σκληρύνει και η φθορά θα σταματήσει.

10. Στο «ξεμάγκωμα» των φερμουάρ

Δεν υπάρχει τίποτε πιο εκνευριστικό από ένα φερμουάρ που έχει «φρακάρει». Πριν επιχειρήσετε να το ξεκολλήσετε, τρίψτε λίγο κερί πάνω και θα το ανοίξετε με λιγότερο κόπο.

11. Όχι πια δάκρυα!

Εάν η κοπή των κρεμμυδιών σας προκαλεί δάκρυα, ανάψτε ένα κερί και τοποθετήστε τον στον πάγκο της κουζίνας πριν αρχίσετε την διαδικασία. Η φλόγα θα απορροφήσει τις αναθυμιάσεις και θα δουλέψετε ανενόχλητοι.

12. Σε «αισθητικές επεμβάσεις» στα ξύλινά σας έπιπλα

Εάν ένα έπιπλό σας έχει κάποιο μικρό βαθούλωμα που θέλετε να επιδιορθώσετε, ρίξτε πάνω στο βαθούλωμα λιωμένο κερί και αφού κρυώσει περάστε το με έναν ειδικό μαρκαδόρο για την επιδιόρθωση του ξύλου.

Διαβάστε επίσης