Κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα!

Κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα! Κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα!

Σκέφτεσαι να μαγειρέψεις; Πρώτα βεβαιώσου ότι δεν κινδυνεύουν το σπίτι κι εσύ!

Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου υπάρχουν μαχαίρια, ηλεκτρικά μάτια, γκαζάκια και ένα σωρό άλλες συσκευές ή σκεύη, τα οποία αν δεν χρησιμοποιήσουμε σωστά, το μαγείρεμα δεν θα είναι μια ευχάριστη ανάμνηση. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, απλώς εφάρμοσε τους 5 κανόνες για την ασφάλεια στην κουζίνα και είσαι «εξασφαλισμένος»!

Ποτέ μην αφήνεις το φαγητό χωρίς επίβλεψη. Αν μαγειρεύεις κάτι που χρειάζεται, για παράδειγμα, πολλή ώρα στο φούρνο, έχε μαζί σου ένα ρολόι ή το κινητό με υπενθύμιση, και φρόντισε να ελέγχεις το φαγητό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πάντα να προσέχεις ώστε οι λαβές από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να μην βγαίνουν από την έξω μεριά της κουζίνας, δηλ. να μην εξέχουν, αλλά να είναι γυρισμένα στο πλάι. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να τα σπρώξουμε κατά λάθος περνώντας, να χτυπήσουμε πάνω τους ή ένα μικρό παιδί να τα τραβήξει παίζοντας.

Απόφυγε να αφήνεις τα μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα που χρησιμοποίησες μέσα σε ένα γεμάτο νεροχύτη. Υπάρχει ο κίνδυνος να κοπείς κατά λάθος, στην προσπάθειά σου να πλύνεις τα πιάτα ή να πιάσεις ένα σκεύος που βρίσκεται από κάτω.

Χρησιμοποίησε πάντα γάντια κουζίνας, όταν πρέπει να πιάσεις ζεστά σκεύη, αλλά βεβαιώσου ότι όταν δεν τα φοράς, βρίσκονται μακριά από πηγές θερμότητας (μάτια κουζίνας, φούρνο, γκαζάκι κ.λπ.), διότι υπάρχει κίνδυνος φωτιάς. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο εύφλεκτο αντικείμενο, όπως πετσέτες, ποδιές, κουρτίνες και παρόμοια.

Και, τέλος, μην ξεχνάς το dress code! Η ποδιά κουζίνας ή τα γάντια δεν είναι μόνο για να μην λερωθείς. Χρησιμεύουν πρώτα από όλα στο να προστατευτείς από μικροεγκαύματα ή τραυματισμούς. Για τους ίδιους λόγους, θα ήταν καλύτερο να μην φοράς πολύ φαρδιά ρούχα, να έχεις μαζεμένα τα μανίκια σου και πιασμένα τα μαλλιά σου, αν είναι μακριά.

Διαβάστε επίσης