Μυστικά για πανεύκολη προετοιμασία φαγητού

Μυστικά για πανεύκολη προετοιμασία φαγητού Μυστικά για πανεύκολη προετοιμασία φαγητού

Αν αποφεύγεις την μαγειρική επειδή δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς, έχουμε συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια.

Δεν έχουμε όλοι τον χρόνο να ασχολούμαστε με την μαγειρική, το ξέρουμε αυτό. Την ίδια στιγμή, όμως, το να μαγειρεύεις μόνος σου τα γεύματά σου είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις 100% πόσο υγιεινό είναι το φαγητό σου, πόσο θα φας… και είναι και πιο οικονομικό. Συνεπώς, η λύση είναι μία:

Ώρα να κάνουμε το μαγείρεμα πιο γρήγορο και εύκολο από ποτέ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές σούπερ συμβουλές, και την “σωστή” σειρά για να κάνεις όλα τα πιάτα πιο γρήγορα από ποτέ.

Αρχικά, όλα είναι στο μυαλό
Σταμάτα ό,τι κάνεις για ένα λεπτό και σκέψου το φαγητό που θες να φτιάξεις. Χώρισε την προετοιμασία του σε κομμάτια, δες τι πρέπει να γίνει άμεσα και ποια κομμάτια μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα. Θα γλυτώσεις αρκετό χρόνο που αλλιώς θα στεκόσουν στην μέση της κουζίνας με εκείνο το μπερδεμένο, τι-να-κάνω-τώρα ύφος.

Προθέρμανε τον φούρνο
Είναι η πρώτη πράξη που πρέπει να κάνεις. Ξέρεις πόση ώρα χρειάζεται ο φούρνος σου για να προθερμανθεί, άρα ξέρεις και πόσο νωρίς να το κάνεις. Επίσης, ετοίμασε πιάτα, μπολ, κούπες και σκεύη που θα χρειαστείς, ώστε να τα έχεις όλα στο χέρι σου και να μην χρειαστεί να ανοιγοκλείνεις ντουλάπια όλη την ώρα. Στις εκπομπές μαγειρικής δεν το κάνουν ποτέ αυτό, και στις εκπομπές μαγειρικής ξέρουν τι κάνουν. (Επίσης, ψυχολογικό tip: είναι πολύ θεραπευτικό να υποκρίνεσαι ότι έχεις εκπομπή μαγειρικής.)

Βράσε το νερό
Το δεύτερο πιο χρονοβόρο πράγμα μετά την προθέρμανση του φούρνου. Συμβουλή: Σκέπασε την κατσαρόλα όσο βράζει το νερό, και θα γίνει πιο γρήγορα. Αν πραγματικά δεν σου περισσεύει χρόνος και έχεις βραστήρα στο σπίτι, ξέρεις τι να κάνεις.

Φέρε όλα τα συστατικά στην κουζίνα
Είτε τα έχεις σε ντουλάπια, είτε σε αποθήκη, είτε στο μπαλκόνι, όλα τα υλικά για το πιάτο σου πρέπει να βρίσκονται τόσο κοντά σου, που να απλώνεις το χέρι και να τα πιάνεις. Αυτή είναι μια συμβουλή που μάθαμε βλέποντας τόσα reality μαγειρικής, που οι διαγωνιζόμενοι τρέχουν να προλάβουν το ρολόι. Μόνο που το ρολόι στην προκειμένη περίπτωση είναι η καθημερινότητα. Και δεν θα κερδίσεις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Εντάξει, αυτό έγινε λίγο λυπηρό τώρα, πάμε να κάνουμε κάτι πιο χαρούμενο.

Καθάρισε τα λαχανικά σου προσεκτικά
Πρώτα θα κόψεις κοτσάνια και θα τεμαχίσεις, και έπειτα θα πλύνεις όλα τα λαχανικά μαζί, πιο γρήγορα. Επίσης, ό,τι πιο άνετο είναι να τα βάλεις όλα στο στραγγιστήρι για τα μακαρόνια και να τα ξεπλύνεις εκεί. Μέσα σε μισό λεπτό, ξένοιασες.

Δώσε σημασία στην συνταγή
Οι περισσότερες συνταγές γράφουν αυτά που πρέπει να κάνεις με χρονολογική σειρά, γι’ αυτό και είναι καλό να τις ακολουθούμε προσεκτικά. Επίσης, βάλε τις προτεραιότητές σου σε σειρά. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σου ζητάει καραμελωμένα κρεμμύδια, είναι λογικό να τα κάνεις πρώτα επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο, και στο μεταξύ μπορείς να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ποτέ ξανά δεν θα περιμένεις το βούτυρο να μαλακώσει
Κρύο βούτυρο; Το θέλεις σε θερμοκρασία δωματίου; Σε ακούμε να βλαστημάς επειδή θέλει υπερβολικά πολλή ώρα και κάθε φορά σου σπάει τα νεύρα; Πάρε τον τρίφτη του τυριού και πέρνα το βούτυρο από πάνω. Άμεσο μαλακό βούτυρο, έτοιμο για μαγείρεμα.

Κόψε το φαγητό σου σε μικρότερα κομμάτια
Η μέθοδος του stir-frying βασίζεται σε αυτή τη λογική: Μικρά κομμάτια λαχανικών και κρέατος που μαγειρεύονται στο τηγάνι πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, μια καλή εναλλακτική αν δεν έχεις τηγάνι γουόκ, είναι να χρησιμοποιείς ένα φαρδύ, ρηχό τηγάνι. Μοιράζει την θερμότητα καλύτερα, το φαγητό απλώνεται, όλα γίνονται πιο γρήγορα.

Ένα μπολ για τα σκουπίδια
Δεν θα κάνεις ταξίδι μπρος-πίσω στον κάδο κάθε φορά που θες να πετάξεις κάτι. Άσε ένα μεγάλο μπολ πιο δίπλα, και πέτα εκεί όλα τα σκουπίδια σου. Άσε που έτσι είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να σου πέσουν σκουπίδια στο πάτωμα, και όλοι ξέρουμε πόσο βάσανο είναι να καθαρίζεις το πάτωμα της κουζίνας.

Διαβάστε επίσης