Γιατί τα σκυλιά κολλάνε μαζί όταν ζευγαρώνουν;

Γιατί τα σκυλιά κολλάνε μαζί όταν ζευγαρώνουν; Γιατί τα σκυλιά κολλάνε μαζί όταν ζευγαρώνουν;

Αν έχετε γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού όπου τα σκυλιά κολλάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, μπορεί να έχετε ανησυχήσει, καθώς οι σκύλοι δυσκολεύονται να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον μετά το τέλος της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; 

Το «κόλλημα» είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά ζώα, όπως είναι ο σκύλοι, οι λύκοι και οι αλεπούδες. Στην ουσία, κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ένα τμήμα του πέους των αρσενικών σκύλων, το οποίο ονομάζεται bulbis glandis, διογκώνεται με αποτέλεσμα το ζευγάρι να παραμένει μαζί κολλημένο μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο αυτό.

Οι σκύλοι, σε αντίθεση με τις γάτες, έχουν οίστρο μόνο δύο φορές τον χρόνο, οπότε αυτές οι φορές πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Επομένως, με το να διογκώνεται το πέος για να μένει το ζευγάρι κολλημένο μαζί, βελτιώνεται η πιθανότητα να φτάσει το σπέρμα στα ωάρια και να υπάρξει γονιμοποίηση.

Είναι μια διαδικασία παρόμοια με αυτή των γατών, μόνο που στις γάτες το πέος του αρσενικού βγάζει κάτι σαν αγκαθάκια για να μπορέσει να υπάρξει η επιθυμητή γονιμοποίηση των ωαρίων και να μείνει έγκυος η θηλυκή γάτα.

Πόσο καιρό μπορεί να μείνουν κολλημένοι οι σκύλοι μετά το ζευγάρωμα;

Αυτός ο χρόνος ποικίλλει και μπορεί δύο σκυλιά να είναι κολλημένα μαζί μετά το ζευγάρωμα από 5 έως και 45 λεπτά. Ο αρσενικός και ο θηλυκός σκύλος γυρίζουν πλάτη με πλάτη και μένουν έτσι μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο και να «ξεκολλήσουν».

Όσα σκυλιά δεν έχουν ξαναζευγαρώσει και είναι η πρώτη τους φορά μπορεί να αγχωθούν, αλλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορεί να αποτραπεί με κάποιον τρόπο. Η απομάκρυνση θα γίνει μόνο όταν το πρήξιμο του πέους του αρσενικού σκύλου υποχωρήσει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε δύο σκύλους αν τύχει να βρεθείτε μπροστά σε μια τέτοια σκηνή;

Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνουν και τα δύο σκυλιά όσο πιο ήρεμα γίνεται, για να είναι η απομάκρυνση σχετικά γρήγορη. Αν βρεθείτε ποτέ μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει να βοηθήσετε τους σκύλους να παραμείνουν ήρεμοι και χαλαροί μέχρι να μπορέσουν να χωριστούν με ασφάλεια. Δεν θα πρέπει να αρχίσετε τις φωνές, θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι γιατί αυτά τα υπέροχα πλάσματα καταλαβαίνουν πολύ καλά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Και είναι σίγουρο ότι δεν θέλετε να μεταδώσετε το άγχος σε δύο ήδη αγχωμένα σκυλιά. Επίσης, μην προσπαθήσετε να χωρίσετε τα σκυλιά γιατί μπορεί να τα τραυματίσετε. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι μια διαδικασία φυσιολογική, και ο «χωρισμός» είναι σίγουρος μετά από μερικά λεπτά.

Τέλος, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κάθε ζευγάρωμα δεν σημαίνει και εγκυμοσύνη. Όπως σε όλα τα ζώα, ανθρώπινα ή μη, μπορεί να χρειαστούν αρκετές φορές μέχρι το θηλυκό να μείνει έγκυος. Για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη ενός θηλυκού σκύλου θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 25 ημέρες.

Συνοψίζοντας

Η αλήθεια είναι ότι είναι τρομακτικό και αγχωτικό να βλέπεις κανείς δύο σκύλους κολλημένους μαζί, όμως είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε αν γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού. Οι σκύλοι, ακόμα και αν είναι η πρώτη τους φορά, γνωρίζουν τη διαδικασία και περιμένουν υπομονετικά μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους και να απομακρυνθούν με επιτυχία.

Διαβάστε επίσης