10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Περισσότερα...

Πώς να ετοιμάσετε το καλοκαίρι φαγητό με ασφάλεια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Πώς να ετοιμάσετε το καλοκαίρι φαγητό με ασφάλεια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρόφιμα αλλοιώνονται με πολύ γρήγορες ταχύτητες. Με ζέστη και λίγη υγρασία τα βακτήρια «κάνουν πάρτυ». Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συντήρησή των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα με την υγεία μας. Μέσα στο σπίτι μας αυτό είναι πιο εύκολο γιατί η κουζίνα είναι ένας χώρος διαμορφωμένος για την σωστή παρασκευή του φαγητού μας. Όταν όμως αποφασίζουμε να απολαύσουμε το φαγητό μας έξω, τώρα που ο καιρός ευνοεί, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Περισσότερα...

Βασικοί κανόνες ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι

Βασικοί κανόνες ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι

Είναι γεγονός ότι τα ακατάλληλα τρόφιμα ευθύνονται για μεγάλο αριθμό από τροφικές ασθένειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά τροφίμων και πρώτων υλών μαγειρικής. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ασφάλειας τροφίμων είναι η συντήρηση. Γιατί ασφαλή τρόφιμα είναι τα καλοσυντηρημένα τρόφιμα.

Περισσότερα...

Ληγμένα τρόφιμα. Τι να κρατάμε, τι να πετάμε

Ληγμένα τρόφιμα. Τι να κρατάμε τι να πετάμε

Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μόνο ημέρες από την ημερομηνία λήξης του γιαουρτιού, ενώ η γραβιέρα έχει σκεπαστεί από ένα λεπτό στρώμα μούχλας: πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξουμε; Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε -κυρίως τα νωπά- δεν χρειάζονται ημερομηνία λήξης για να μας κρατάνε σε επιφυλακή. Η σωστή διατήρηση και διαχείρισή τους είναι αυτή που βοηθάει στη σωστή κατανάλωσή τους.

Περισσότερα...

Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα;

Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα

Τις τελευταίες δεκαετίες η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα κατεψυγμένα προϊόντα προσφέρουν όλα όσα ζητάει σήμερα ο καταναλωτής: Ξεκούραστο, απολαυστικό, δεδομένο φαγητό, χωρίς δαπανηρή προετοιμασία και μια στην κυριολεξία εγγυημένη επιτυχία. Τι ξέρετε όμως γι’ αυτά τα προϊόντα;

Περισσότερα...

Μαγειρέψτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι

Μαγειρεύτε και τρώτε υγιεινά το καλοκαίρι Υγιεινή διατροφή μαγείρεμα και τροφές

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ύποπτη για την εμφάνιση βακτηριδίων και άλλων τροφικών παρασίτων. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε την υγιεινή σας και την καθαριότητα της κουζίνας σας πιο σχολαστικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μαγειρέψετε.

Περισσότερα...

Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων

Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο μεν, ανεπαρκώς δε. Έτσι, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:

Περισσότερα...

Είναι η τροφή σας ασφαλής;

Είναι η τροφή σας ασφαλής;

Είναι επικίνδυνο το να τρώμε; Βάσει κάποιων στατιστικών ίσως να λέγαμε πως ναι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια της WHO προσβάλλονται από τροφικές νόσους κάθε χρόνο.

Περισσότερα...