Κύθηρα: Ανάμεσα στις Σεμπρεβίβες

Κύθηρα: Ανάμεσα στις Σεμπρεβίβες Κύθηρα: Ανάμεσα στις Σεμπρεβίβες

Γαλαζοπράσινα νερά, πανέμορφα χωριά και ατέλειωτα χιλιόμετρα. Στα Κύθηρα βουτιά στο ζεν.

Το καράβι θα σε αφήσει στο Διακόφτι. Με την πρώτη ματιά, είναι η αλήθεια ότι, δεν κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς χάνεται μέσα στην απλότητά του. Θα έρθει όμως το πλήρωμα του χρόνου, και στην επιστροφή, η ηρεμία και η χαλαρότητα που εκπέμπει, ειδικά το βράδυ, αργότερα θα σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε.

Τα Κύθηρα είναι διακριτικά. Έχουν ένα στιβαρό όσο και γλυκό ύφος που προσδίδει στο καλοκαίρι μιαν άλλη ανάγνωση, περισσότερο στοχαστική, «σοφιστικέ» για τους φυγόπονους. Δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία του ταξιδιώτη. Την ξεπερνούν. Την επαυξάνουν. Με την ανεξάντλητη περιπέτεια και τα χωριά με τα ετερόκλητα στοιχεία, που έχουν το καθένα την δική του ισχυρή ταυτότητα και μοιάζουν περισσότερο κομμάτι της ενδοχώρας και όχι νησί.

Η φινέτσα που έχει το Καψάλι, η κομψή περατζάδα και τα πρώτα κοκτέιλ, θα σας καλμάρουν και θα δώσουν ένα touch από τη φιλοσοφία της Σεμπρεβίβας και τη συμβολική έννοια της αιωνιότητας.

Η πιο κατάλληλη ώρα για να πρωτοαντικρίσετε τη Χώρα, είναι ίσως η ώρα που πέφτει ο ήλιος, και, θα το επαληθεύσετε περίτρανα όταν δείτε τα παλιά αρχοντικά και την πλατεία του Δημαρχείου να αλλάζουν χρώμα. Χτισμένη σ’ ένα ύψωμα, νότια του νησιού, η Χώρα των Κυθήρων, είναι πανέμορφη. Σοκάκια, μαγαζάκια, ζαχαροπλαστεία, όλα μαζί ένα αρχιτεκτονικό μείγμα από κατάλοιπα κατακτητών καθώς στους αιώνες, γνώρισε πολλούς αφέντες. Δύσκολο να φανταστεί κανείς τις εποχές που όλο το νησί δόθηκε προίκα στον Μάρκο Βενιέρη ή τους στασιαστές που έκαψαν το περίφημο LibroD’Oro, το βιβλίο των Ευγενών. Στο Ενετικό Κάστρο του 16ου αι. και το Ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, που στο κατώφλι του θα ορκιστείτε ότι θα ξανάρθετε το Πάσχα. Αυτό είναι…

Οι πάμπολλες οδικές διακλαδώσεις, μπορούν να παρασύρουν τον ταξιδιώτη σε λίθινα χωριά, (Αρωνιάδικα, Λογοθετιάνικα, Φριλιγκιάνικα) και απάτητη φύση, ώστε ο καθένας θα φέρει πίσω άλλες αναμνήσεις. Όμως, ο αμφιθεατρικός Αβλέμονας, ο γραφικός Μυλοπόταμος και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Ποταμό, με τη λαχειοφόρο αγορά, δεν πρέπει επ’ ουδενί να λείπουν από το οδοιπορικό του πρωτάρη. Πάντως, όπως και αν έρθετε, με αεροπλάνο ή βαπόρι, για την εξερεύνηση του νησιού, θα χρειαστείτε το δικό σας όχημα.

Παραλίες
Το θέμα «παραλίες» στα Κύθηρα, πραγματικά θα χρειαστεί αμπεμπαμπλόμ, αφενός διότι στην πλειοψηφία τους είναι εντυπωσιακές, αφετέρου γιατί για να τις δείτε όλες και να τις απολαύσετε (αφού τις ξετρυπώσετε), χρειάζεται αρκετός χρόνος. Σε ρόλο… βοηθητικού υποβολέα το ανεμολόγιο, που συνιστά ποια παραλία να αποφύγετε, ανάλογα με τον προσανατολισμό. Εμπιστευτείτε το και θα σας βγάλει από πολλά διλήμματα.

Προς τέρψη του φυσιολάτρη, αρκετές δεν είναι οργανωμένες, οπότε θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις απαραίτητες προμήθειες. Το Καλαδί στα ανατολικά, είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία. «Τριμερής» με βότσαλο έχει στην πλάτη της απότομους βράχους, που την κάνουν εντυπωσιακή και από τους οποίους μπορεί να κατέβει και κάποιο κατσίκι, Σημειώστε, ότι θα συναντήσετε βατό χωματόδρομο για λίγο, όπως και 120 σκαλοπάτια, τα οποία μετά χρειάζεται να τα ανεβείτε!

Μην αφήσετε για το τέλος το Καψάλι. Οι απογευματινές και (γιατί όχι) οι βραδινές βουτιές εδώ είναι ιδανικές και τα νερά καθρεφτίζουν το πράσινο των πεύκων. Και βάλτε στη λίστα τα εξωτικά νερά στο Διακόφτι.

Το οργανωμένο Μελιδόνι (που έχει και θαλάσσια σύνδεση με το Καψάλι), είναι ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Εντελώς άλλο το κλίμα στην στενόμακρη Αγία Πελαγία, που παρά το γεγονός ότι προσφέρει θαλάσσια σπορ και μια ποικιλία διασκέδασης, στον απογευματινό αέρα της έχει κάτι νοσταλγικό, κάτι αλλοτινό που κερδίζει πρώτα το θυμικό και έπειτα το λογικό. Η µεγάλη Παλαιόπολη, από όπου είναι ακόμη μια παραλία που διεκδικεί την ανάδυση της θεάς Αφροδίτης και αντικρίζοντάς τη, τείνετε να το πιστέψετε. Μη φοβηθείτε να πάτε στο Καλάμι, ναι μεν απαιτείται κατάβαση με σχοινί, αλλά αν έχετε φρόνημα, τσαγανό και καλή φυσική κατάσταση, το θέαμα αξίζει. Τέλος ρίξτε μια τολμηρή βουτιά στη λιμνούλα του Καταρράκτη, κοντά στο Μυλοπόταμο.

Κουζίνα
Η γεύση που συνδέεται άμεσα με το νησί, είναι της Φατουράδας, αυτό το τοπικό λικέρ με τσίπουρο κανέλα και γαρίφαλο, που πίνεται καλύτερα παγωμένο. Πάντως το διασημότερο προϊόν των Κυθήρων είναι το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, όπως και τα νοστιμότατα λαδοπαξίμαδα. Κατά τα άλλα, θα βρείτε τις κυθηραϊκές εκδοχές γνωστών και αγαπημένων πιάτων.

Διαμονή
Για να διαλέξετε που θα μείνετε στα Κύθηρα, θα πρέπει να προσδιορίσετε αν προτιμάτε ακτή ή ενδοχώρα, κι αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ησυχία, καθώς λίγα μέρη στα Κύθηρα είναι φασαριόζικα. Στην πρώτη περίπτωση εκτός από τα γνωστά, Μυλοπόταμο, Κάλαμο, Λιβάδι και Μητάτα, θα βρείτε ξενώνες και στα πιο απρόσμενα χωριά, όπως στην Αρωνιάδα. Στα παράλια, η Αγία Πελαγία, το Καψάλι, ο Αβλέμονας, προσφέρουν τις περισσότερες δυνατότητες διαμονής, συγκροτήματα δωματίων και παραθεριστικές κατοικίες.

Όποια και να είναι η επιλογή σας, τα καταλύματα στην πλειονότητά τους, έχουν εξαιρετική ποιότητα και σύγχρονες ανέσεις και αν για εσάς η αισθητική παίζει μεγάλο ρόλο, μην ανησυχείτε, καθώς είναι τέλεια εναρμονισμένα με το περιβάλλον και την Kυθηραϊκή αρχιτεκτονική.

Διαβάστε επίσης