Οι δέκα κίνδυνοι για τα κατοικίδια πτηνά

Οι δέκα κίνδυνοι για τα κατοικίδια πτηνά Οι δέκα κίνδυνοι για τα κατοικίδια πτηνά

Τα πτηνά που μας κρατούν συντροφιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε μια ευρεία ποικιλία κινδύνων ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Παράγοντες όπως το μικρό τους μέγεθος, ο γρήγορος μεταβολισμός τους, το ευαίσθητο αναπνευστικό τους σύστημα αλλά και η έμφυτη περιέργειά τους να… τσιμπούν ό,τι βρίσκουν συντελούν στην γενικότερη ευαισθησία τους.

Οι ιδιοκτήτες των πτηνών, λοιπόν, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναλαμβάνοντας με πλήρη υπευθυνότητα την προστασία των φτερωτών τους φίλων μέσα στο σπίτι. Οι δέκα πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα πτηνά μας είναι οι εξής:

1. Δηλητηρίαση
Τα πτηνά είναι ευπαθή σε διάφορες τοξικές ουσίες που μπορεί να τα τραυματίσουν ή να τα σκοτώσουν αν καταποθούν η αν εισπνευστούν. Κάποιες από τις πιο κοινές αυτές ουσίες είναι τα εντομοκτόνα, η αμμωνία, η χλωρίνη, το καθαριστικό φούρνου, οι κόλλες, το ασετόν, τα χρώματα και τα έντονα αρώματα.

2. Αναθυμιάσεις από αντικολλητικές επιφάνειες
Όταν ζεσταθεί πολύ μια αντικολλητική επιφάνεια, εκπέμπει αναθυμιάσεις που μπορεί να είναι πολύ τοξικές αν τις εισπνεύσουν τα πτηνά. Μερικές τέτοιες επιφάνειες είναι τα αντικολλητικά μάτια κουζίνας, οι τοστιέρες, τα σίδερα, οι σιδερώστρες, και τα πιστολάκια.

3. Πηγές νερού
Η τουαλέτα είναι η πιο κοινή πηγή νερού και η πιο επικίνδυνη για το πτηνό σας γιατί είναι εύκολο να πέσει μέσα και να πνιγεί. Άλλες τέτοιες πηγές είναι η μπανιέρα, ο νεροχύτης και τα μπολ νερού σκύλων ή γάτας. Επίσης η κουζίνα μπορεί να είναι επικίνδυνο μέρος σε περίπτωση που βράζετε νερό.

4. Ακατάλληλες τροφές
Οποιαδήποτε τροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων και λιπών μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα πτηνά (π.χ. σοκολάτα, καφές, αλκοολούχα αναψυκτικά).

5. Ηλεκτρικά καλώδια
Τα πτηνά έχουν την τάση να παίζουν και μπορεί ακόμα και να δαγκώσουν ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται στο σπίτι μας. Κρατήστε το κλουβί μακριά από καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές ή καλύψτε τα καλώδια με πλαστικούς σωλήνες για να αποφύγετε τον κίνδυνο.

6. Κακοφτιαγμένα παιχνίδια
Ακόμα και τα παιχνίδια που φτιάχνονται για τα πτηνά μπορεί να μην είναι ασφαλή για αυτά. Σιγουρευτείτε ότι τα μεγάλα πτηνά όπως οι παπαγάλοι, δεν θα μπορέσουν να αφαιρέσουν κάποια μέρη από τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια με σχοινιά είναι επίσης επικίνδυνα αν είναι πολύ μακριά γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κόμποι στους οποίους πιθανόν να μπλεχτούν μέρη τους.

7. Ανεμιστήρες ταβανιού 
Οι ανεμιστήρες ταβανιού είναι επικίνδυνοι για τα ιπτάμενα πουλιά και μπορεί να τα τραυματίσουν. Τα πτηνά έχουν την τάση να είναι νευρικά με τα αντικείμενα που κινούνται γύρω τους και πρέπει να έχουμε τα κλουβιά τους μακριά από αυτούς.

8. Παράθυρα, πόρτες και καθρέφτες
Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι επικίνδυνα για τα πουλιά καθώς μπορεί να μπερδευτούν και να προσπαθήσουν να περάσουν από μέσα. Ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες μπορεί να τους δώσουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν.

9. Άλλα κατοικίδια
Τα πτηνά μπορούν να ζήσουν αρμονικά με άλλα κατοικίδια ζώα αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πάντα προσεκτικοί όταν τα κατοικίδια αυτά πλησιάζουν τα πτηνά. Η κινητικότητα των πτηνών μπορεί να προσελκύσει γάτες ή σκύλους που μπορεί να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τα πτηνά.

10. Ποιότητα αέρα
Τα πτηνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον μολυσμένο αέρα. Τα προϊόντα που περιέχουν αεροζόλ αλλά και ο καπνός τσιγάρου μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στα πτηνά. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι επίσης επικίνδυνο για αυτά.

Διαβάστε επίσης