Πως να επιλέξετε ένα κατοικίδιο πτηνό

Πως να επιλέξετε ένα κατοικίδιο πτηνό Πως να επιλέξετε ένα κατοικίδιο πτηνό

Μετά από μακρόχρονες συζητήσεις και πολλή σκέψη εσύ και η οικογένειά σου αποφασίσατε πως το καταλληλότερο κατοικίδιο για το σπίτι σας είναι ένα πουλί. Ποιο είδος πουλιού θα πρέπει να προτιμήσετε;

Υπάρχουν πολλές επιλογές: περιστέρια, καναρίνια, σπίνοι, καρδερίνες, παπαγάλοι κτλ. Είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να επιλέξει ένα πουλί με βάση το πόσο όμορφο είναι ή το πόσο έξυπνο και ομιλητικό φαίνεται. Αυτό, όμως, δε σημαίνει αναγκαία πως θα αποδειχτεί στη συνέχεια ως η σωστή επιλογή σε όλα. Επομένως, καλό θα ήταν να έχετε ενημερωθεί για τα διάφορα είδη και να καταλήξετε στο κατάλληλο πριν οδηγηθείτε σε κάποιον εκτροφέα, κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή σε κάποιο σύλλογο διάσωσης πουλιών.

Σκεφτείτε ποια είδη απευθύνονται σε σας. Όταν σκέφτεστε “κατοικίδια πουλιά”, ποιο σας έρχεται στο μυαλό; Καναρίνια; Παπαγάλοι κακατούα; Γεράκια; Μήπως κάποιο υδρόβιο πτηνό; Ρίξτε μια πρώτη ματιά σε σελίδες στο διαδίκτυο για να δείτε πόσα πολλά είδη κατοικίδιων πουλιών υπάρχουν! Μόλις εξετάσετε τη λαμπερή πλευρά του θέματος, αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να περιοριστείτε στο σωστό πουλί για σας και την οικογένειά σας:

Νομοθεσία κατοικιδίων πουλιών.

Λάβετε υπόψη πως κάποια είδη πουλιών απαγορεύεται από την τοπική νομοθεσία να εκτρέφονται σε σπίτια ως κατοικίδια, όπως τα γεράκια (πχ. πετρίτες, μαυροπετρίτες). Βεβαιωθείτε, επομένως, ότι η επιλογή σας είναι νόμιμη στον τόπο κατοικίας σας.

Μακροζωία. 

Κάποιοι παπαγάλοι ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο, επομένως, το να έχει κανείς για κατοικίδιο έναν τέτοιο παπαγάλο είναι μια σοβαρή δέσμευση δεδομένου ότι οι παπαγάλοι δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους. Τα περιστέρια και οι σπίνοι, από την άλλη, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από το μέσο όρο ζωής ενός παπαγάλου και επιπλέον μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε ένα νέο περιβάλλον, αν χάσουν τον ιδιοκτήτη τους, ακόμα και να ζήσουν μόνα τους.

Κόστος φροντίδας.

Το κόστος αυτό αφορά τον εξοπλισμό, τις τροφές και τις αμοιβές των κτηνιάτρων για ένα κατοικίδιο πουλί. Ένα ζευγάρι παπαγάλων κονούρες (conures) θα σας κοστίζει σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα ζευγάρι σπίνων. Ο προϋπολογισμός ανεβαίνει, επίσης, όταν πρόκειται για περιστέρια ή μεγάλους παπαγάλους, που εκτός του ότι έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς χρειάζονται και μεγαλύτερο και ακριβότερο κλουβί.

Θόρυβος. 

Ζείτε σε διαμέρισμα; Μάθετε αν έχουν τεθεί περιορισμοί ως προς το θόρυβο. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο ήχο μπορούν να παράγουν ορισμένα πουλιά. Επομένως, είναι και αυτός ένας παράγοντας που περιορίζει τις επιλογές σας.

Χρόνος. 

Πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε για τη φροντίδα ενός κατοικίδιου πουλιού; Οι παπαγάλοι, για παράδειγμα, χρειάζονται ώρες αλληλοεπικοινωνίας και πτήσεων κάθε μέρα, ενώ οι σπίνοι δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, αν έχουν εξασφαλισμένητην τροφή, το νερό και τα παιχνίδια τους.

Ζητήματα υγείας. 

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα θα πρέπει να αποφύγουν να πάρουν στην κατοχή τους παπαγάλο κοκατίλ (cockatiel), διότι τα φτερά τους διασπώνται εύκολα και παράγουν λεπτή σκόνη.

Με εξαίρεση τα μικρά παπαγαλάκια, όλοι οι παπαγάλοι μπορούν με το ράμφος τους να σας γρατζουνίσουν ή να σας προκαλέσουν κάποια βαθύτερη πληγή στο δέρμα. Αν υπάρχει κάποιος στο σπίτι με πρόβλημα πήξης στο αίμα, σίγουρα αυτό είναι ένα δεδομένο που δε μπορείτε να το παρακάμψετε. Μεγάλοι παπαγάλοι μπορούν ακόμα και να σπάσουν μικρά οστά με το ράμφος τους!

Τέλος, αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, καλό θα ήταν να αποφύγετε την επιλογή ενός παπαγάλου κακατούα (cockatoo). Μικρά πουλάκια και περιστέρια είναι σίγουρα καλύτερες περιπτώσεις.

Τα πουλιά είναι θαυμάσια κατοικίδια ζώα, αλλά το δίκαιο για σας και γι’ αυτά είναι να ξέρετε εκ των προτέρων τι παίρνετε στο σπίτι σας ως νέο μέλος της οικογένειας και ποιες ευθύνες σας αναλογούν.

Διαβάστε επίσης