Φούρνος μικροκυμάτων: Μας ωφελεί ή μας βλάπτει;

Φούρνος μικροκυμάτων: Μας ωφελεί ή μας βλάπτει; Φούρνος μικροκυμάτων: Μας ωφελεί ή μας βλάπτει;

Ο φούρνος μικροκυμάτων λύνει τα χέρια πολλών νοικοκυριών, καθώς προσφέρει ζέσταμα, ψήσιμο και ξεπάγωμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Παρόλα αυτά έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για τους κινδύνους των μικροκυμάτων, όπως για παράδειγμα ότι αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και μένουν μόνο οι τοξίνες. Είναι μια οικιακή συσκευή που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και έχει οδηγήσει σε έρευνες ώστε να διερευνηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Πόσες όμως από όλες αυτές τις ιστορίες είναι αληθινές και ποιες είναι μύθος;

Καταρχάς πρέπει να πούμε μερικά πράγματα για τη λειτουργία των φούρνων μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα θερμαίνουν τις τροφές μέσω της ακτινοβολίας. Ακτινοβολία, μια λέξη που τρομάζει μόνο με το άκουσμα της, όμως σύμφωνα πάντα με τις μέχρι σήμερα έρευνες οι επιστήμονες  υποστηρίζουν ότι η απορρόφηση των μικροκυμάτων περιορίζεται μέσα στο φούρνο και δεν υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Ήδη μετά από αυτή την πληροφορία η λέξη ακούγεται πιο αθώα στα αυτιά μας. Επιπλέον, η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι δεν είναι ραδιενεργός, όπως οι ακτίνες Χ. Παρόλα αυτά όσο αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, θεωρείται ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν προκαλούν καρκίνο.

Τι συμβαίνει με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων;

Υπάρχει μια δημοφιλή πεποίθηση ότι όταν τα φαγητά θερμαίνονται σε ένα φούρνο μικροκυμάτων μειώνεται η θρεπτική τους αξία. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, γιατί η διατροφική αξία δεν μειώνεται περισσότερο σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Μάλιστα τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα στα μικροκύματα μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τις τροφές που βράζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή ετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων πιο γρήγορα και με ήπια θέρμανση.

Οι τοξίνες είναι μια άλλη ιστορία. Οι τοξίνες προέρχονται από τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση τους. Τα πλαστικά δοχεία εκπέμπουν περισσότερες τοξίνες, όπου και να τα θερμάνουμε. Αντί των πλαστικών, καλύτερα να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία.

Οδηγίες

1. Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του κάθε φούρνου μικροκυμάτων.

2 Αποφύγετε τα αλουμινένια, μεταλλικά σκεύη και τα πλαστικά.

3. Αφού ξεπαγώσετε τα φαγητά από το φούρνο μικροκυμάτων να τα μαγειρέψετε αμέσως, γιατί ορισμένα σημεία μπορεί να έχουν αρχίσει να ψήνονται κατά τη διάρκεια του ξεπαγώματος.

4. Να σιγουρεύεστε ότι η πόρτα του φούρνου κλείνει σωστά, για να μην υπάρξουν διαρροές μικροκυμάτων.

5. Μην αφήνετε τα παιδιά να χειρίζονται μόνα τους φούρνους μικροκυμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

 

Διαβάστε επίσης