Εξετάσεις εκτίμησης γονιμότητας

Εξετάσεις εκτίμησης γονιμότητας Εξετάσεις εκτίμησης γονιμότητας

Όταν θα ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να αποκτήσετε το μωράκι σας, θα ήταν καλό να κάνετε κάποιες εξετάσεις γονιμότητας, για να σιγουρευτείτε πως οι προσπάθειές σας θα είναι στοχευμένες και δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.

Εκτός από τη φροντίδα της υγείας σας γενικότερα, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις, οι οποίες θα σας δώσουν μια πλήρη εικόνα για τη γονιμότητά σας. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Ορμονικό προφίλ-ΑΜΗ

Όταν λέμε ‘ορμονικό προφίλ’ εννοούμε απλές αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών των ωοθηκών. Τα επίπεδα των ορμονών FSH και LH ελέγχονται στην αρχή του κύκλου και δίνουν ένα δείγμα της δυναμικής των ωοθηκών, δηλαδή είναι ενδεικτικές για τη λειτουργία των ωοθηκών μήνα-μήνα.

Πιο αναλυτικά, οι ορμόνες που προτείνονται να ελεγχθούν είναι οι εξής: FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), E2 (οιστραδιόλη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), PRL (προλακτίνη). Οι εξετάσεις αυτές μας δείχνουν τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυροειδή και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα τη 2η-4η ημέρα περιόδου. Η προγεστερόνη ελέγχεται την 21η μέρα του κύκλου σας για να αξιολογηθεί κατά πόσο έχετε φυσιολογική ωορρηξία.

Μια ακόμα ορμόνη που συμπληρώνει το ορμονικό προφίλ είναι η ΑΜΗ, η οποία είναι ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών. Η ΑΜΗ (Anti- Mullerian Hormone) παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για το πόσα ωάρια ‘απομένουν’ στις ωοθήκες. Η τιμή της μεταβάλλεται (μειώνεται σταδιακά) όσο μεγαλώνει μια γυναίκα. Αυτό συμβαίνει γιατί με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες της γυναίκας, άρα μειώνεται και η γονιμότητά της.

Ανώδυνη σαλπιγγογραφία

Οι σάλπιγγες είναι ένα πολύτιμο όργανο για τη σύλληψη. Εκεί τα σπερματοζωάρια συναντούν το ωάριο ώστε να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση. Μετά, το έμβρυο θα εμφυτευτεί στη μήτρα και θα ξεκινήσει η ανάπτυξή του.

Για να διαπιστώσουμε την ομαλή λειτουργία των σαλπίγγων μπορούμε να κάνουμε έναν έλεγχο με τη νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία. Γίνεται στο ιατρείο, με απλό υπέρηχο, με χρήση υποαλλεργικού υλικού και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η ασθενής παρακολουθεί την εξέλιξη της εξέτασης στην οθόνη του υπερήχου και ο γιατρός εξηγεί εκείνη την ώρα την πορεία της εξέτασης.

Η σαλπιγγογραφία είναι απαραίτητη εξέταση για τη διερεύνηση της γονιμότητας μαζί με όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις που θα συστήσει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής. Μόνο με τη σαλπιγγογραφία μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σωστή λειτουργία των σαλπίγγων. Επιπλέον, η σαλπιγγογραφία μας δίνει πληροφορίες για το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας, αν υπάρχουν ανατομικές διαφοροποιήσεις π.χ. διάφραγμα, πολύποδας κλπ

Σπερμοδιάγραμμα – μέτρηση οξειδωτικού στρες

Η πιο σημαντική εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα πρόσφατο δείγμα σπέρματος. Το δείγμα εξετάζεται ως προς 3 βασικές παραμέτρους: τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Για να γίνει σωστά η εξέταση, απαιτείται αποχή 2-4 μέρες ημερών διαφορετικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης δε θα είναι αξιόπιστα.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια νέα σημαντική παράμετρος της ανδρικής γονιμότητας και ενοχοποιείται για υπογονιμότητα και αποβολές. Πρόκειται για τη διαταραχή στην ισορροπία των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο σπέρμα. Αν η τιμή στην εξέταση φανεί αυξημένη, αυτό σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί αυτή η ισορροπία και απαιτείται κατάλληλη θεραπεία.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για να πάρετε πληροφορίες για την εξωσωματική και τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής.

Διαβάστε επίσης