Πώς να συνδυάσετε τα μπαχαρικά στα πιάτα σας

Πώς να συνδυάσετε τα μπαχαρικά στα πιάτα σας Πώς να συνδυάσετε τα μπαχαρικά στα πιάτα σας

Αν στο άκουσμα της λέξης μπαχαρικά σκέφτεστε το αλατοπίπερο, τότε θέλετε δουλίτσα. Μην αγχώνεστε όμως, δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να τα χρησιμοποιήσετε.

Ξέροντας ποιο ταιριάζει με τι, θα απογειώσετε την (απλή) μαγειρική σας και θα προσθέσετε ποικίλα αρώματα, χρώματα και γεύσεις στις συνταγές σας.

Δείτε παρακάτω έναν σύντομο οδηγό για τα πιο νόστιμα «παντρέματα» πιάτων και μπαχαρικών, αλλά και με ποια άλλα μπαχαρικά ταιριάζουν.

Μπαχάρι

Το γήινο αυτό μπαχαρικό ταιριάζει με μήλα, παντζάρια, λάχανο, καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτες και γογγύλια. Τα πάει καλά με κρέατα όπως το αρνάκι και το μοσχάρι, και μπαίνει ωραιότατα σε σούπες, επιδόρπια και ψωμί.

Συνδυάστε το με: κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ

Βασιλικός

Η γλυκιά του γεύση τον κάνει να ταιριάζει με πράσινες πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες και κολοκυθάκια. Στα κρέατα συνδυάζεται με κοτόπουλο, ψάρι και χοιρινό, ενώ ταιριάζει και ως τοπινγκ σε τυριά. Μπορείτε να το βάλετε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες και μαρινάδες.

Συνδυάστε το με: Σκόνη σκόρδου, δενδρολίβανο, θυμάρι, ματζουράνα και ρίγανη

Δάφνη

Η πικράδα της ταιριάζει με πατάτες, ντομάτες και μανιτάρια, όπως επίσης και με φασολάκια, φακές και όστρακα. Προσθέστε την σε ριζότο και σούπες.

Συνδυάστε τη με: ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα

Κάρδαμο

Η γλυκιά του γεύση το καθιστά ιδανικό σύντροφο για καρότα, καλαμπόκι, αρακά, γλυκοπατάτες και κολοκύθα. Ταιριάζει επίσης με κοτόπουλο, πάπια, φακές και χοιρινό, ενώ μπαίνει σε πιάτα με κάρι από την ινδική κουζίνα, αλλά και ρύζι.

Συνδυάστε το με: κανέλα, κύμινο, τζίντζερ, κουρκουμά

Πιπέρι Καγιέν

Αρκετά καυτερό, το πιπέρι καγιέν ταιριάζει με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, καλαμπόκι και ντομάτες. Το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα ψάρια ανεβαίνουν επίπεδο όταν τα συνοδεύει, ενώ μπαίνει σε πιάτα με ρύζι, σούπες, ντρέσινγκ σαλατικών, σάλτσες και μαρινάδες.

Συνδυάστε το με: Κύμινο, πάπρικα, κανέλα

Κανέλα

Η γήινη και γλυκιά της γεύση την καθιστά ιδανική για μήλα, καρότα, αχλάδια, γλυκοπατάτες και κολοκύθα, ενώ από κρέατα ταιριάζει με κοτόπουλο και αρνάκι. Μπαίνει επίσης σε σάλτσες φρούτων, επιδόρπια, ψωμιά και φυσικά σε σάλτσες με ντομάτα.

Συνδυάστε την με: μπαχάρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο

Κόλιανδρος

Ταιριάζει με πράσινες πιπεριές, πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτα. Προσθέστε το στο κρέας, το μοσχάρι, το χοιρινό και το τόφου, και βάλτε το σε σούπες, κάρι, σάλσες, γεμίσεις και μαρινάδες.

Συνδυάστε το με: τσίλι σε σκόνη, κύμινο, κανέλλα

Κύμινο

Μέχρι να το… πείτε, ταιριάζει τέλεια με μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, καρότα, καλαμπόκι και πράσινα φασόλια. Συνδυάζεται με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, φακές, χοιρινό και τόφου και μπαίνει με τη χαρακτηριστική του μυρωδιά σε πιάτα όπως το κάρι, το ρύζι, οι σούπες, οι σάλτσες και οι μαρινάδες.

Συνδυάστε το με: σκόρδο σε σκόνη, κουρκουμά, τζίντζερ, κανέλα, ρίγανη

Τζίντζερ

Η γλυκιά και «ζεστή» του γεύση το καθιστά ωραίο σύντροφο για καρότα, γλυκοπατάτες, παντζάρια και κολοκύθα, ενώ από κρέατα ταιριάζει με κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρια και χοιρινό. Προσθέστε το σε πιάτα με ρύζι, κάρι, stir fry και μαρινάδες.

Συνδυάζεται με: σκόρδο σε σκόνη

Ρίγανη

Οι αγκινάρες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια της κάνουν καλή παρέα στο πιάτο, ενώ τα φασόλια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αρνάκι και το χοιρινό αποτελούν εξίσου καλούς φίλους. Μπορείτε επίσης να την βάλετε σε σούπες, ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες ντομάτας και μαρινάδες.

Συνδυάζεται με: τσίλι σε σκόνη, δάφνη, θυμάρι

Πάπρικα

Η γλυκιά της γεύση ταιριάζει με πιπεριές, κολοκύθα, κουνουπίδι, μπρόκολο και πατάτες, ενώ το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή και το αρνάκι είναι μερικές από τις πηγές πρωτεΐνης που της αρέσουν να κάνει παρεούλα. Ρύζι, σούπες, ντρέσινγκ σαλάτας και μαρινάδες της πάνε πολύ.

Συνδυάστε την με: σκόρδο σε σκόνη, τσίλι σε σκόνη, κάρδαμο, κανέλλα, κύμινο

Θυμάρι 

Ο γήινος χαρακτήρας του ταιριάζει με λαχανικά όπως τα καρότα, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι και ο αρακάς, και κρέατα όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αρνάκι και το χοιρινό. Οι φακές είναι επίσης δεκτικές στην προσθήκη του, ενώ μπαίνει σε σούπες, ντρέσινγκ σαλάτας και μαρινάδες.

Συνδυάστε την με: ρίγανη, δενδρολίβανο

Διαβάστε επίσης