Σας τελείωσε το baking powder; Φτιάξτε το μόνοι σας!

Σας τελείωσε το baking powder; Φτιάξτε το μόνοι σας! Σας τελείωσε το baking powder; Φτιάξτε το μόνοι σας!

Το baking powder είναι από τα υλικά που χρειάζονται στις περισσότερες συνταγές, γι’ αυτό οι νοικοκυρές πρέπει να φροντίζουν πάντα να έχουν στο ντουλάπι. Αν παρόλα αυτά ξεχαστείτε ή δεν βρείτε στο παντοπωλείο της γειτονιάς και βιάζεστε, μην σκάτε. Υπάρχει λύση!

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα

Το μπέικιν πάουντερ (baking powder) και η μαγειρική σόδα (baking soda), αποτελούν χημικά διογκωτικά υλικά μαγειρικής. Πρόκειται δηλαδή για ουσίες, που όταν προστίθενται σε προϊόντα που ψήνονται, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και βοηθούν στο φούσκωμά τους.

Η μαγειρική σόδα είναι σκέτο διττανθρακικό νάτριο (sodium bicarbonate), ενώ τo μπέικιν πάουντερ είναι διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), μαζί με κάποιον παράγοντα οξέως, συνήθως κρεμόριο (τρυγικό κάλιο) ή θειϊκό αργίλιο, και κάποιον παράγοντα απορρόφησης της υγρασίας, που συνήθως είναι άμυλο (κορν φλάουρ).

Η διαφορά τους είναι ότι, το μπέικιν πάουντερ προστίθεται σε στερεά υλικά, ενώ η μαγειρική σόδα, (είναι 4 φορές πιο δυνατή από το μπέικιν πάουντερ), διαλύεται οπωσδήποτε σε κάποιο υγρό, ενώ πρέπει να συνδυάζεται πάντα με κάποιο οξύ στις συνταγές, όπως χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Για το λόγο αυτό, αν υπάρχουν όξινα υλικά στη συνταγή, συνήθως χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ αν δεν υπάρχουν, βάζουμε μπέικιν πάουντερ.

Αν χρειαζόμαστε και δεν έχουμε μπέικιν πάουντερ, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας, αν έχουμε μαγειρική σόδα, ξυνό ή κρεμόριο και κορν φλάουρ.

Συστατικά για την παρασκευή baking powder

Μαγειρική σόδα και μία από τις ακόλουθες επιλογές :

Κρέμα tartar

Άμυλο αραβοσίτου (προαιρετικό)

Βουτυρόγαλα, ξινό γάλα, ή γιαούρτι

Ξίδι ή χυμό λεμονιού

Μελάσα

Παρασκευή 

Χρησιμοποιήστε 1/4 από το κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (συν ένα οξύ) για κάθε 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder στη συνταγή σας.

Η μαγειρική σόδα ενεργεί ως βάση για την αντίδραση οξέος-βάσης που αναπαριστά την επίδραση του φουσκώματος του baking powder.

Η μαγειρική σόδα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ισχυρή από το baking powder, έτσι 1/4 του κουταλιού του γλυκού μαγειρική σόδα ισούται με 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ισούται με 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder, και ούτω καθεξής .

Προσθέστε, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό λεμονιού για κάθε 1/4 του κουταλιού του γλυκού μαγειρική σόδα.

Διαβάστε επίσης