Συμβουλές ασφάλειας για Χριστούγεννα χωρίς ατυχήματα

Συμβουλές ασφάλειας για Χριστούγεννα χωρίς ατυχήματα Συμβουλές ασφάλειας για Χριστούγεννα χωρίς ατυχήματα

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, όμως καλό είναι να προσέχουμε ώστε οι μέρες αυτές να είναι και… ασφαλείς! Ιδίως τα παιδία και ιδιαίτερα αυτά της προσχολικής ηλικίας είναι πιθανό να τραυματιστούν ή να προκαλέσουν ατύχημα, αν δεν έχουν τηρηθεί κάποιους κανόνες ασφαλείας από τους μεγάλους.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, περισσότερα από 60 Ελληνόπουλα, κυρίως προσχολικής ηλικίας, τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το ΚΕΠΑ δίνει χρήσιμες συμβουλές, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις:

Συμβουλές ασφάλειας για Χριστούγεννα χωρίς ατυχήματαΧριστουγεννιάτικο δένδρο

– Διαλέξτε ένα φρέσκο φυσικό δένδρο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, τα οποία δεν θα πέφτουν όταν το κουνάτε. Ελέγξτε πόσο φρέσκο είναι τραβώντας και λυγίζοντας τις βελόνες του: δεν πρέπει να αποκολλώνται εύκολα ούτε να σπάνε. Φροντίστε να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του και να μην ανατρέπεται με το παραμικρό.

– Αν διαλέξετε ψεύτικο δέντρο, αναζητήστε στην ταμπέλα του την ένδειξη «Fire resistant» «ανθεκτικό στη φωτιά», «πυράντοχο»).

– Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα και το καλοριφέρ. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο.

Ηλεκτρικά φωτάκια

– Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά, πριν τα αγοράσετε. Μην βάζετε ποτέ μέσα στο σπίτι λαμπάκια εξωτερικού χώρου και έξω από το σπίτι λαμπάκια εσωτερικού χώρου. Οι σχετικές ενδείξεις υπάρχουν για λόγους ασφαλείας και πρέπει να τις τηρείτε.

– Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε τα εξονυχιστικά, αναζητώντας «γυμνά» σημεία στο καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξετε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

– Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.

– Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο ή πλαστικό στήριγμα, και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

– Να σβήνετε όλα τα φώτα του δένδρου (καθώς και τα κεριά, οπουδήποτε στο σπίτι και το τζάκι) πριν πέσετε για ύπνο και πριν βγείτε από το σπίτι για τον οποιονδήποτε λόγο.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

– Να χρησιμοποιείτε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

– Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια και προτιμήστε τα συνθετικά που δεν σπάνε όταν πέσουν από ύψος. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνέψουν να πνιγούν. Μην χρησιμοποιείτε ως διακόσμηση γλυκά, ιδιαίτερα αν αυτά περιέχουν και μικρά παιχνίδια.

– Εάν χρησιμοποιήστε σπρέι που μιμείται το χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη «μη τοξικό». Να ακολουθείτε επίσης κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

– Μην βάζετε ποτέ στο δέντρο αναμμένα κεριά ούτε πάνω του, ούτε από κάτω ή κοντά του.

– Να θυμάστε ότι μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκι μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι αυτό φροντίστε να τα τοποθετείτε σε μέρος όπου δεν φτάνουν τα παιδιά.

– Να προτιμάτε στολίδια, λαμπάκια και δέντρα που φέρουν την ένδειξη «CE» (υποδηλώνει ότι είναι πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 

Διαβάστε επίσης