Πώς να ξεπαγώσετε κρέας σωστά και με ασφάλεια

Πώς να ξεπαγώσετε κρέας σωστά και με ασφάλεια Πώς να ξεπαγώσετε κρέας σωστά και με ασφάλεια

Σε όλους μας αρέσει το φρέσκο κρέας. Η γεύση του δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Ωστόσο είναι συχνό φαινόμενο να βάζουμε ένα κομμάτι κρέας στην κατάψυξη.

Αυτό μας βοηθάει να διατηρήσουμε μια ποσότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ο φόβος να χαλάσει αν δεν μαγειρευτεί εγκαίρως. Η διαδικασία του ξεπαγώματος φαντάζει απλή, αλλά κρύβει κάποιους κινδύνους.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να βγάλουν το κρέας από την κατάψυξη και να το αφήσουν σε ένα σημείο μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Αφήνοντας το κρέας σε ζεστό περιβάλλον για πάνω από δύο ώρες, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι το βγάζουμε το βράδυ και το αφήνουμε έως περίπου το μεσημέρι. Ειδικά το καλοκαίρι, αυτό είναι απαγορευτικό.

Άλλο ένα συνηθισμένο λάθος είναι να μπει το κρέας σε ζεστό νερό. Εκτός από την ανάπτυξη των βακτηρίων που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και πιο γρήγορη, το κρέας εκτός από το να ξεπαγώνει ταυτόχρονα μαγειρεύεται σε μικρό βαθμό, κάτι το οποίο δε θέλουμε να συμβεί. Βέβαια υπάρχουν και σωστοί τρόποι για να ξεπαγώσει ένα κομμάτι κρέας.

Πώς να ξεπαγώσετε κρέας: Οι τρεις τρόποι για το σωστό ξεπάγωμα του κρέατος που έχει μπει στην κατάψυξη.

Απόψυξη κρέατος στη συντήρηση του ψυγείου

Στα θετικά:
– Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε κρέας, μιας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταφέρετε το κρέας από την κατάψυξη στη συντήρηση και να το αφήσετε έως ότου λιώσει ο πάγος.
– Οι 3 με 4 βαθμοί Κελσίου της συντήρησης δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
– Το κρέας μπορεί να μείνει σίγουρα για 1-2 μέρες στη συντήρηση μετά το ξεπάγωμα του και πριν μαγειρευτεί.

Στα αρνητικά:
– Η απόψυξη διαρκεί πολλές ώρες, μπορεί και μια ολόκληρη μέρα ή και δυο μέρες για μεγάλα κομμάτια κρέας, κάτι το οποίο απαιτεί καλό προγραμματισμό στο μαγείρεμα.

Παρατηρήσεις:
– Τοποθετήστε το κρέας μέσα σε ένα βαθύ σκεύος, καθώς τα υγρά του κατά την απόψυξη μπορούν να λερώσουν το ψυγείο ή και να μολύνουν άλλα τρόφιμα αν έρθουν σε επαφή με αυτά.
– Τοποθετήστε το κρέας σε χαμηλό σημείο εντός του ψυγείου, ώστε αν τυχόν τρέξουν υγρά να μη μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Απόψυξη κρέατος σε πλαστική συσκευασία μέσα σε κρύο νερό βρύσης

Στα θετικά:
– Γρηγορότερο ξεπάγωμα απ’ότι στη συντήρηση του ψυγείου. Μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες.

Στα αρνητικά:
– Αλλαγή του νερού κάθε 30 λεπτά, μιας και το νερό παγώνει πολύ όσο ξεπαγώνει το κρέας και χρειάζεται αλλαγή με κρύο νερό βρύσης (το οποίο σίγουρα θα έχει παραπάνω θερμοκρασία).
– Αυτό σημαίνει πως δε μπορείτε να το αφήσετε να ξεπαγώσει και να λείψετε ώρες από το σπίτι.
– Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα μετά το ξεπάγωμα.

Παρατηρήσεις:
– Αφού τοποθετήσετε το κρέας μέσα σε μια πλαστική σακούλα, φροντίστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε και να κλείσετε αεροστεγώς τη σακούλα για να μην εισέλθει νερό και έρθει σε επαφή με το κρέας.

Απόψυξη κρέατος σε φούρνο μικροκυμάτων

Στα θετικά:
– Ο πιο γρήγορος τρόπος ξεπαγώματος. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως κάτω από 1 ώρα.

Στα αρνητικά:
– Κάθε λίγο θα πρέπει να βγάζετε το κρέας από το φούρνο μικροκυμάτων και να βλέπετε τη θερμοκρασία του. Αν νιώσετε πως ένα μέρος του κρέατος είναι ζεστό όμως δεν έχει συνολικά ξεπαγώσει, καλό είναι να το αφήσετε για λίγο να κρυώσει και μετά να συνεχίσετε τη διαδικασία.
– Το κρέας χρειάζεται κάθε λίγο ανακάτεμα και διαχωρισμό (αν είναι σε κομμάτια), καθώς διατηρώντας το στην ίδια θέση υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένα μέρη ακόμη και να ξεκινήσει να ψήνεται σε μικρό βαθμό, ενώ ταυτόχρονα άλλα μέρη του να είναι ακόμη παγωμένα.
– Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα μετά το ξεπάγωμα.

Παρατηρήσεις:
– Το κρέας να τοποθετηθεί χωρίς τη συσκευασία του σε ένα πιάτο ειδικό για τον φούρνο μικροκυμάτων.
– Κάθε φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει λειτουργία για ξεπάγωμα, καθώς αν κάνετε το λάθος και το βάλετε σε παραπάνω βαθμούς Κελσίου, τότε το κρέας σας θα ψηθεί αντί για να ξεπαγώσει. Βρείτε την κατάλληλη ένδειξη.
– Αν το κρέας δεν ξεπαγώσει καλά, χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα και το κέντρο του κομματιού να φθάσει τουλάχιστον τους 71-75°C.
– Έχετε υπόψη σας, πως τα μικρότερα κομμάτια θα ξεπαγώσουν πιο ομοιόμορφα σε σχέση με μεγαλύτερα κομμάτια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν υποστεί απόψυξη!

Διαβάστε επίσης