9 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για το φθινόπωρο

9 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για το φθινόπωρο 9 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για το φθινόπωρο

Φτάσαμε στα μέσα του φθινοπώρου και επιτέλους ο καιρός έδειξε και το φθινοπωρινό του πρόσωπο. Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, οπότε ήρθε η ώρα για τις εποχιακές αλλαγές. Μελέτησε τις παρακάτω συμβουλές και οργάνωσε το σπίτι σου να υποδεχθεί το φθινόπωρο:

1. Ξεφορτώσου ό,τι δε χρειάζεσαι

Σίγουρα έχεις στις ντουλάπες σου ρούχα που δε χρησιμοποιείς πια, είτε γιατί δε σου κάνουν είτε γιατί τα βαρέθηκες. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να τα αποθηκεύεις και να τα ξαναβγάζεις κάθε χρονιά; Αν πάρεις την απόφαση να τα ξεδιαλέξεις μία φορά, θα δεις ότι την επόμενη θα σου είναι πολύ πιο εύκολο. Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο.

Και φυσικά δε χρειάζεται να τα πετάξεις. Ό,τι βρίσκεται σε καλή κατάσταση μπορείς να το δωρίσεις σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (Εκκλησία, κοινωνικά παντοπωλεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία). Διαφορετικά υπάρχει και η ανακύκλωση ρούχων στους ειδικούς κάδους. Τίποτα δε πηγαίνει χαμένο!

2. Αποθήκευσε τα ρούχα σου καθαρά

Μπορεί να σου φαίνεται δελεαστικό να βγάζεις απλώς όλα τα καλοκαιρινά σου ρούχα από την ντουλάπα και να τα αποθηκεύσεις μέχρι να ζεστάνει ξανά, αλλά δυστυχώς δεν είναι η καλύτερη λύση. Αρχικά, δώσε στα αγαπημένα σου ενδύματα τη φροντίδα που χρειάζονται, όπως πλύσιμο και σιδέρωμα, στεγνό καθάρισμα και διορθώσεις. Είναι άλλη αίσθηση να παίρνεις τα μυρωδάτα μπλουζάκια σου την άνοιξη και να τα φοράς επιτόπου.

3. Βρες έξυπνες λύσεις για τα παπούτσια

Ο όγκος των παπουτσιών μεγαλώνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξανασκέψου τις επιλογές που έχεις για αποθήκευση με βάση τις καθημερινές σου συνήθειες. Ρώτησε τον εαυτό σου: Σου αρέσει να «πετάς» τα παπούτσια όπου βρεις όταν μπαίνεις στο σπίτι ή είσαι της τακτοποίησης και τα θέλεις όλα οργανωμένα; Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, για να μη δημιουργείται μεγάλη ακαταστασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάδους για παπούτσια και μπότες. Αν προτιμάς την αποθήκευση, δοκίμασε κάποια από τις δεκάδες παπουτσοθήκες που υπάρχουν στο εμπόριο για να φυλάξεις έξυπνα και αποτελεσματικά τα παπούτσια σου.

4. Κάνε το Προσωπική Υπόθεση

Αν ζεις με την οικογένειά σου, μην κάνεις το λάθος να ταξινομείς τα αξεσουάρ για τον χειμώνα (γάντια, καπέλα, κασκόλ) όλα μαζί με βάση την κατηγορία, αντί ανά άτομο. Υπάρχουν κουτιά αποθήκευσης που μπορείς να βάλεις πάνω το όνομα του κάθε μέλους και έτσι να διευκολύνονται όλοι.

5. Τακτοποίησε τα ράφια με τα κλινοσκεπάσματα

Τράβηξε προς τα έξω τα πιο βαριά παπλώματα και κουβέρτες. Πλύνε τα και/ή πέρασε τα από το στεγνωτήριο, ώστε να είναι φρέσκα για το φθινόπωρο. Εάν προτιμάς τα σεντόνια από φανέλα, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να τα αλλάζεις με τα βαμβακερά σου ή τουλάχιστον να τα τοποθετήσεις προς τα εμπρός στα ράφια της ντουλάπας για εύκολη πρόσβαση όταν θα πέσει η θερμοκρασία. Χάρισε όσα έχεις βαρεθεί και δε χρησιμοποιείς. Μία συμβουλή για το δίπλωμα και την αποθήκευση σεντονιών σαν σετ: Για να διατηρήσεις τα λευκά σου είδη τακτοποιημένα, δίπλωσε ωραία πανωσέντονο, κατωσέντονο και τη μια μαξιλαροθήκη και στη συνέχεια, βάλε τα όλα μέσα στη δεύτερη μαξιλαροθήκη για να το αποθηκεύσεις.


6. Αλλαγή εποχιακής διακόσμησης

Εκτός από τις ντουλάπες ήρθε η ώρα να μαζέψεις και την καλοκαιρινή διακόσμηση. Βάλε τα καλοκαιρινά σου αντικείμενα (κεριά, μαξιλαροθήκες, κοχύλια) σε μία κούτα αποθήκευσης με την ένδειξη «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ» και βγάλε τα φθινοπωρινά. Αυτό μπορείς να το κάνεις για κάθε εποχή και να φυλάς τα διακοσμητικά σου καθαρά και οργανωμένα. Έτσι η εποχιακή διακόσμηση γίνεται διασκεδαστική και πανεύκολη.

7. Οργάνωσε παιχνίδια και παζλ

Πέρασες όλο το καλοκαίρι στην παραλία και σε εξωτερικούς χώρους και τώρα ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις με τις άνετες πιτζάμες σου στο τραπέζι του παιχνιδιού για να περάσεις χαλαρές και όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σου. Βρες τα παλιά σου παιχνίδια και δώρισε όσα έχεις βαρεθεί και δε θες άλλο. Εναλλακτικά, επαναχρησιμοποίησε κάποια κομμάτια σε χειροτεχνίες.

8. Ντουλάπες και συρτάρια που μοσχοβολούν

Αυτό το βήμα θα το κάνεις, αφού έχεις αδειάσει τα πάντα από τις ντουλάπες και τα συρτάρια σου και πριν βάλεις τα μάλλινα. Η αλλαγή εποχής είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αλλάξεις τα αποσμητικά χώρου που χρησιμοποιείς στη ντουλάπα ή τα συρτάρια. Ξεκίνησε τη νέα σεζόν με φρεσκάδα ​​και χωρίς άσχημες μυρωδιές. Επιπλέον, τα όμορφα αρωματισμένα συρτάρια ή επενδυμένα με χαρτί προσθέτουν μια αίσθηση καθαριότητας και πολυτέλειας στην ντουλάπα.


9. Ξεκαθάρισε την αποθήκη τροφίμων σου

Η αποθήκη τροφίμων δεν είναι και αυτή τίποτα άλλο από ένα ντουλάπι για τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται συντήρηση ψυγείου. Και επειδή τα τρόφιμα λήγουν ή χαλάνε, χρειάζεται τακτική εκκαθάριση και οργάνωση. Αυτή η εποχή είναι μια καλή στιγμή για να οργανώσεις το ντουλάπι σου. Πολλά είδη τροφίμων που θεωρείς σταθερά στο ράφι έχουν διάρκεια ζωής από ένα έως δύο χρόνια, οπότε το απόθεμα που έχεις πλησιάζει στη λήξη του. Έλεγξε όλες τις ημερομηνίες λήξης και σημείωσε ποια προϊόντα πρόκειται να λήξουν. Μετά φρόντισε να τα καταναλώσεις σύντομα ή δώρισέ τα.

Αν κάνεις και εσύ ένα διάλειμμα από το ψήσιμο και το μαγείρεμα το καλοκαίρι, όπως οι περισσότεροι, πριν αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, πρέπει να αναδιοργανωθείς. Πέταξε τις ανοιγμένες συσκευασίες από δημητριακά, μπισκότα και κράκερς. Τσέκαρε τη μυρωδιά των μπαχαρικών και των αρωματικών φυτών σου (βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι κτλ) που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα. Δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν χώρο, αν δε θα τα χρησιμοποιήσεις.

Τώρα είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθείς το φθινόπωρο!

Διαβάστε επίσης