Πώς να αγοράσετε τριανταφυλλιές

Πώς να αγοράσετε τριανταφυλλιές Πώς να αγοράσετε τριανταφυλλιές

Η απόφαση να φυτέψετε τριανταφυλλιές στον κήπο σας μπορεί να σας συναρπάζει και ταυτόχρονα να σας τρομάζει. Δεν πρέπει να φοβάστε να αγοράσετε τριανταφυλλιές αρκεί να γνωρίζετε τι θέλετε. Αν έχετε έτοιμο το μέρος που θα τις φυτέψετε τότε είναι η κατάλληλη εποχή να τις διαλέξετε.

Επιλέγοντας τριανταφυλλιά ανάλογα με τις συνθήκες φύτευσης

Το να διαλέξετε τριανταφυλλιές για τον κήπο σας μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά οι κηπουροί έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πολλές επιλογές, όπως τα γυμνόριζα φυτά, τα γλαστρωμένα, τα μεγαλωμένα, τα εμβολιασμένα, τα αυτόριζα, αλλά και με διάφορες βαθμίδες, ποικιλίες και ποιότητες. Όλες αυτές οι επιλογές μπορεί να διαδραματίσουν ένα ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην επιλογή τριανταφυλλιάς. Πρωταρχικής σημασίας είναι η επιλογή ποικιλιών που θα ταιριάζουν σε έναν κήπο με βάση το μέγεθος του κήπου, τις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας και τις ποικιλίες που αρέσουν στον καλλιεργητή και αισθάνεται ότι ταιριάζουν στο σχέδιο του.

Τριανταφυλλιές μπορείτε να αγοράσετε είτε επισκεπτόμενοι ένα τοπικό φυτώριο, κέντρο κήπου ή ανθοπωλείο, είτε παραγγέλνοντας από έντυπους καταλόγους και ακόμα μέσα από ανάλογα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο. Λάβετε υπόψη ότι οι τοπικές αγορές μπορούν να προσφέρουν στον αγοραστή την ευελιξία αγοράς δια ζώσης και σε όλες τις εποχές του χρόνου αλλά δεν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία επιλογών. Από την άλλη οι αγορές με παραγγελίες μέσα από έντυπους ή ηλεκτρονικούς καταλόγους προσφέρουν μεγαλύτερη επιλογή σε ποικιλίες αλλά η ευελιξία ως προς το πότε πρέπει να αγοραστούν τα φυτά είναι περιορισμένη. Τα φυτά που αγοράζονται από τα τοπικά φυτώρια ή καταστήματα είναι είτε γυμνόριζα είτε σε γλάστρες ενώ τα φυτά των καταλόγων είναι σχεδόν πάντα γυμνόριζα. Ποιό είναι καλύτερο; Όταν παραγγέλνετε ή αγοράζετε από έναν αξιόπιστο έμπορο, και οι δύο επιλογές είναι καλές, και είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Απλά επειδή πολλές ποικιλίες διατίθενται μόνο γυμνόριζες θα πρέπει να τις αγοράσετε από τα μέσα του φθινόπωρου μέχρι τις αρχές τις άνοιξης (Νοέμβριο με Μάρτιο) που είναι και η κατάλληλη εποχή φύτευσης.

Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές είναι αδρανή φυτά που πωλούνται χωρίς χώμα γύρω από τις ρίζες. Αντί για χώμα οι ρίζες είναι προσωρινά καλυμμένες με υγρό υλικό συσκευασίας, όπως τύρφη ή πριονίδι. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές πωλούνται σε κέντρα κήπου και σε ηλεκτρονικά καταστήματα σαν «συσκευασμένα» φυτά. Τα συσκευασμένα αυτά φυτά έχουν επίσης τα κλαδιά τους καλυμμένα με κερί (πράσινου χρώματος). Αυτό βοηθά στην αποφυγή ξήρανσης, όσο καιρό βρίσκονται στις αποθήκες ή στα καταστήματα και μέχρι να φυτευτούν. Το κερί δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Τελικά θα λειώσει από μόνο του και θα χαθεί από τα κλαδιά καθώς το φυτεμένο φυτό θα μεγαλώνει. Τα συσκευασμένα φυτά συνοδεύονται από οδηγίες φύτευσης. Αν δεν τα φυτέψετε άμεσα μετά από την αγορά τους φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία τους.

Στα τοπικά φυτώρια και κέντρα κήπου μπορείτε να βρείτε τριανταφυλλιές φυτεμένες σε γλάστρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως προέρχονται από γυμνόριζες τριανταφυλλιές τις προηγούμενης σεζόν που φυτεύτηκαν για να μην χαθεί η χειμερινή περίοδος φύτευσης. Αν όντως είναι περσινά φυτά η ρίζα τους θα είναι αρκετά αναπτυγμένη. Το εκτεταμένο ριζικό σύστημα συγκρατά την μπάλα χώματος με αποτέλεσμα μια πιο εύκολη δουλειά κατά την μεταφύτευση στον κήπο. Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν στον κήπο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με την άνοιξη να προτιμάται για τις πιο βόρειες περιοχές.

Επιλέγοντας τριανταφυλλιά ανάλογα με τον τύπο

Το είδος τριανταφυλλιάς που θα επιλέξετε να αγοράσετε εξαρτάται από το τι χαρακτηριστικά θέλετε να έχουν τα φυτά και τα άνθη τους.

– Αν σας αρέσουν τα μονόκλωνα κλαδιά με σφικτά μπουμπούκια σαν κι αυτά που βλέπετε στα ανθοπωλεία, τότε αυτό που ψάχνετε είναι τριανταφυλλιές υβρίδια του τσαγιού. Αυτές οι τριανταφυλλιές μεγαλώνουν σε ύψος και όχι τόσο σε πλάτος.
– Μερικές Μεγανθείς τριανταφυλλιές μεγαλώνουν σε ύψος, και παράγουν ωραία άνθη. Ωστόσο, συνήθως έχουν περισσότερα από ένα άνθος σε κάθε στέλεχος. Για να πάρετε ένα ωραία μεγάλα άνθη, θα πρέπει να αφαιρέσετε μερικά από τα μπουμπούκια νωρίς για να επιτρέψετε την ενέργεια της τριανταφυλλιάς να πάει στα μπουμπούκια που απέμειναν.
– Οι πολυανθείς τριανταφυλλιές είναι συνήθως μικρότερες και θαμνώδεις και αγαπούν να φορτώνονται με μπουκέτα από άνθη. Είναι κατάλληλες για μπορντούρες
– Οι μινιατούρες τριανταφυλλιές έχουν μικρότερα άνθη και μερικοί από τις θαμνώδεις κανονικής ανάπτυξης έχουν επίσης μικρά άνθη. Να θυμάστε, όμως, ότι ο όρος «μίνι» αναφέρεται στο μέγεθος του άνθους και όχι απαραίτητα το μέγεθος του φυτού
– Υπάρχουν επίσης οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, αυτές που θα ανεβούν σε μια πέργκολα, ή θα απλωθούν μέχρι και πάνω από μια κληματαριά ή ένα φράχτη.
– Οι κλασικές θαμνώδεις τριανταφυλλιές είναι ωραίες για μεγάλους κήπους γιατί χρειάζονται άφθονο χώρο για να απλωθούν καθώς μεγαλώνουν

Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μιας τριανταφυλλιάς όπως είναι το χρώμα ή το άρωμα. Αυτοί οι παράγοντες ωστόσο εξαρτώνται περισσότερο από τις δικές προτιμήσεις και λιγότερο από τις απαιτήσεις και τις συνθήκες του κήπου σας.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης