Νιώθουν το κρύο οι γάτες; Πώς θα τις προστατέψετε

Νιώθουν το κρύο οι γάτες; Πώς θα τις προστατέψετε Νιώθουν το κρύο οι γάτες; Πώς θα τις προστατέψετε

Όταν εμείς κρυώνουμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζεσταθούμε αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός μας ή του περιβάλλοντος γύρω μας. Τι γίνεται, όμως, με τις γάτες; Νιώθουν το κρύο; Πώς θα καταλάβετε αν η γατούλα σας κρυώνει;

Οι γάτες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις αλλαγές της θερμοκρασίας από εμάς, ειδικά εάν έχουν μάθει να ζουν μέσα στο σπίτι! Ενώ η θερμοκρασία του σώματος τους είναι περίπου 38° C αυτό δεν τις κάνει περισσότερο ανθεκτικές στο κρύο.

Στις γάτες αρέσει η ζέστη για δύο λόγους. Πρώτον, οι γάτες γεννιούνται με υποδοχείς θερμοκρασίας γύρω από τα πρόσωπά τους που επιτρέπουν στα νεογέννητα γατάκια να εντοπίζουν και να τρέφονται από τη μητέρα ακόμα και πριν ανοίξουν τα μάτια τους. Καθώς μεγαλώνουν, αυτοί οι υποδοχείς γίνονται πιο ευαίσθητοι και η προγραμματισμένη φυσική ώθηση για αναζήτηση θερμότητας γίνεται ένα καθημερινό ένστικτο. Δεύτερον οι γάτες είναι περισσότερο ανθεκτικές στις ζεστές θερμοκρασίες από ό,τι εμείς αλλά δεν νιώθουν ευχάριστα με το κρύο και την υγρασία.

Αν και μπορεί να μας φαίνεται περίεργο να κρυώνουν οι γάτες λόγω της φουντωτής τους γούνας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν θερμοκρασίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτές. Μάλιστα, μπορεί να πάθουν και υποθερμίες και κρυοπαγήματα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή για το κατοικίδιό σας και πώς θα το προστατέψετε.

Κρυώνουν οι γάτες;

Αν δεν πρόκειται για γάτες που έχουν πολύ κοντό ή καθόλου τρίχωμα, μπορούν να παραμείνουν αρκετά ζεστές λόγω της πυκνής γούνας τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν τρίχωμα για να προστατευτούν, υπάρχουν θερμοκρασίες που τις κάνουν και κρυώνουν. Ο γενικός κανόνας είναι ότι, αν αισθάνεστε εσείς κρύο, τότε πολύ πιθανό να κρυώνει και το γατάκι σας.

Το τρίχωμα των γατών τις προστατεύει αρκετά καλά από το κρύο. Αυτό είναι πολύ καλό, ειδικά για τις αδέσποτες γατούλες που περνούν όλο τον χρόνο της ζωή τους έξω. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποφέρουν από υποθερμία ή κρυοπαγήματα αν εκτεθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ώρες. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να βρουν ένα πιο ζεστό σημείο ώστε να προστατευτούν.

Ίδια συμπεριφορά εμφανίζουν και οι δεσποζόμενες γάτες που μπορεί να τις αφήνουν οι κηδεμόνες τους να βγαίνουν και εκτός σπιτιού. Όταν, λοιπόν, νιώσουν ότι αρχίζουν και κρυώνουν, αποφασίζουν να γυρίσουν πάλι στο ζεστό τους κρεβάτι.

Γενικά, οι θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου, θεωρούνται αρκετά κρύες για τις γάτες. Αν, μάλιστα, η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τη γάτα μας μέσα στο σπίτι. Όσον αφορά τις αδέσποτες γατούλες, αν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε κάποιο σπιτάκι με λίγες κουβέρτες για να διατηρηθούν κάπως πιο ζεστές, θα ήταν το ιδανικό. Ή αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε έστω για λίγες μέρες ένα αδέσποτο γατάκι σίγουρα θα βοηθούσε.

Τα γατάκια αισθάνονται κρύο;

Τα γατάκια τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, τις περνάνε με τη μαμά τους, η οποία τα αφήνει να κουρνιάσουν πάνω της. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζει ότι θα διατηρηθούν ζεστά. Ωστόσο, μετά τις 3 περίπου πρώτες εβδομάδες, τα γατάκια γίνονται λίγο περισσότερο ανεξάρτητα και μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους, μέχρι να φτάσουν στο στάδιο του απογαλακτισμού που δεν θα χρειάζονται πλέον τη βοήθεια της μαμάς γάτας.

Αν φροντίζετε ένα γατάκι μερικών ημερών είναι πολύ σημαντικό να το διατηρείτε ζεστό. Όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμοφόρες ή ηλεκτρική κουβέρτα γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Συνίσταται να χρησιμοποιείτε πολλές καθαρές και μαλακές κουβέρτες, ή αν αποφασίσετε ότι θα χρησιμοποιήσετε και θερμοφόρα, θα πρέπει να την έχετε καλυμμένη με κάποια κουβέρτα ή πετσέτα για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του νεογέννητου γατιού.

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας κρυώνει και τι μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν εσείς κρυώνετε, τότε είναι πολύ πιθανό να κρυώνει και η γάτα σας. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια όπως, τρέμουλο, αδυναμία, ανορεξία, κρύα αυτιά και πατούσες, τότε να είστε σίγουροι/ες ότι το γατάκι σας κρυώνει. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να δημιουργήσετε ένα άνετο κρεβατάκι, τοποθετώντας πάνω του κάποια χνουδωτή κουβερτούλα, για να μπορέσει να χουχουλιάσει και να ζεσταθεί. Βεβαιωθείτε ότι η θέρμανση του σπιτιού σας είναι επαρκής. Φροντίστε να παίζετε με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, καθώς η άσκηση μπορεί να το βοηθήσει να μη νιώθει τόσο κρύο.

Δώστε στη γάτα σας επιπλέον τροφή και νερό: Χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και ενυδάτωση για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα επίπεδα ενέργειας στο κρύο.

Περισσότερη φροντίδα θέλουν οι γάτες με λίγο ή καθόλου τρίχωμα και οι άρρωστες ή ηλικιωμένες γάτες. Τοποθέτησε πολλές κουβέρτες στον καναπέ ή το κρεβάτι για να κάνεις ένα καταφύγιο γι’αυτήν. Επίσης μπορείς να της φορέσεις κάποιο ρουχαλάκι για έξτρα προστασία!

Η κατάλληλη φροντίδα της γάτας σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι υψίστης σημασίας καθώς έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε την ευζωία και την ευεξία της.

Διαβάστε επίσης