Επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές

Επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές Επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές

Οι διακοπές τελείωσαν. Πώς θα επιστρέψεις στην εργασία σου; Πώς θα μπεις και πάλι στο κλίμα και θα νιώσεις παραγωγικός και δημιουργικός; Μην αγχώνεσαι, έχουμε τη λύση.

To καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, μαζί με αυτό και οι καλοκαιρινές διακοπές. Το θετικό είναι ότι πιθανότατα χαλάρωσες, απόλαυσες λίγο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και φόρτισες μπαταρίες. Είσαι ανανεωμένος και χαλαρός αλλά όσο σκληρά κι αν προσπαθείς η επιστροφή στην εργασία φαντάζει άθλος.

Είτε εργάζεσαι από το σπίτι είτε από το γραφείο αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις δυναμικά.

1. Ξεκίνα την πρώτη μέρα από νωρίς.

Η πρώτη μέρα πίσω, είτε δουλεύεις από το σπίτι είτε από το γραφείο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σου συστήνουμε να κοιμηθείς καλά το προηγούμενο βράδυ, ώστε να ξεκουραστείς και να ξυπνήσεις νωρίς για να απολαύσεις ένα καλό πρωινό ή ακόμη αν έχεις χρόνο να κάνεις και λίγη πρωινή γυμναστική.

2. Ο οργάνωσε το γραφείο σου.

Η οργάνωση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ένας ακατάστατος χώρος εργασίας μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να προκαλέσει άγχος. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσεις με τη λίστα των εκκρεμοτήτων, να οργανώσεις το χώρο σου και να πετάξεις ότι δε χρειάζεσαι. Μπορείς ακόμη να διακοσμήσεις το γραφείο σου με κάποιο ενθύμιο από τις διακοπές, έτσι ώστε κάθε φορά που θα το κοιτάς να φτιάχνει η διάθεση σου με μια γλυκιά ανάμνηση. Δε θέλεις να αρχίσεις με άγχος την πρώτη μέρα πίσω!

3. Δεν είσαι super ήρωας.

Όλους μας αγχώνουν οι εκκρεμότητες και ενδεχομένως κατά την επιστροφή σου στην εργασία αυτές να φαντάζουν άπειρες. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί, με το οποίο θα μπορέσεις να τα κάνεις όλα με μια κίνηση. Κάνε ένα βήμα πίσω και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί και να βάλει τα πάντα σε μια σειρά.

4. Ξεκίνα με μια λίστα εκκρεμοτήτων.

Πάρε το αγαπημένο σου σημειωματάριο και σε μια καθαρή σελίδα ξεκίνησε να καταγράφεις τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σημειώνοντας δίπλα από την καθεμία το deadline της. Η οργάνωση των εκκρεμοτήτων σου θα σε βοηθήσει να αποβάλεις λίγο από το στρες ενώ παράλληλα θα βρεις την άκρη του νήματος, ξεκινώντας μόνο από αυτά που είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν άμεσα.

5. Ένταξε στο πρόγραμμα σου διαλείμματα

Ακόμη κι αν δεν το νιώθεις, λόγω της άρνησης που έχεις για εργασία αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις σου έχουν επανέλθει απο την ξεκούραση των διακοπών και πολύ εύκολα μπορείς να χάσεις τη μπάλα δουλεύυοντας αρκετές ώρες. Στην αρχή μπορεί να θεωρήσεις ότι θα είναι πιο εύκολο να τελειώσεις γρήγορα τις υποχρεώσεις σου, στην πραγματικότητα όμως θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσεις καθώς η κούραση λειτουργεί συσσωρευτικά. Ειδικά, αν εργάζεσαι από το σπίτι είναι ακόμη πιο εύκολο να ξεφύγεις από το πρόγραμμα σου και εξουθενώσεις τον εαυτό σου από τις πρώτες κιόλας μέρες δουλεύοντας μέχρι αργά. Θα διαπιστώσεις ότι η ένταξη μικρών και τακτικών breaks, όχι μόνο δε θα καθυστερήσουν τη δουλεία σου, αλλά αντίθετα θα αυξήσουν την αποδοτικότητα σου.

6. Κοινωνικοποιήσου.

Στη περίπτωση που εργάζεσαι από το γραφείο και σε συνέχεια των όσων σου αναφέραμε προηγουμένως, αφιέρωσε λίγο χρόνο από το διάλειμμα σου για να συζητήσεις με τους συναδέλφους σου και να μοιραστείτε τις καλοκαιρινές σας περιπέτειες. Θα δεις αμέσως ότι το γραφείο θα σταματήσει να φαίνεται τόσο αφιλόξενο και εχθρικό. Βέβαια, ακόμη κι αν εργάζεσαι από το σπίτι η επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου θα σου αναπτερώσει το ηθικό και θα σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για επανέλθεις δυναμικά.

7. Διατήρησε τις παραδόσεις των διακοπών ζωντανές.

Θα σου φανεί πολύ πιο εύκολο να επιστρέψεις στην ρουτίνα, όταν έχεις κάτι να περιμένεις. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να απουσιάσεις σύντομα για τόσο μεγάλο διάστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε μπορείς να προγραμματίσεις μικρές αποδράσεις ή αγαπημένες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σου. Ενεργοποίησε τον εαυτό σου μέσα στην εβδομάδα έχοντας μια ωραία μικρή απόδραση στο μυαλό σου, ή οργανώνοντας κάτι διασκεδαστικό με τους φίλους σου. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο να απολαύσεις ένα γεύμα στο αγαπημένο σου εστιατόριο θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για μια δυναμική επανεκκίνηση της καθημερινότητας σου.

Καλή επιστροφή!

Διαβάστε επίσης