Το σωστό πλύσιμο των μαγιό

Το σωστό πλύσιμο των μαγιό Το σωστό πλύσιμο των μαγιό

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

Το μαγιό σου εκτίθεται συνεχώς στις ακτίνες του ήλιου, το θαλασσινό νερό, το χλώριο, την άμμο και το αντηλιακό, κάτι που κάνει τις λεπτές ίνες επιρρεπείς σε φθορές. Ασχέτως με το κόστος του μαγιό, το τελευταίο που θέλεις είναι να ξεθωριάσει ή να χάσει την ελαστικότητά του πριν ακόμα τελειώσει το καλοκαίρι. Το σωστό πλύσιμο αποτελεί, επίσης, μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό. Είσαι σίγουρη ότι το κάνεις σωστά;

1. Ξέπλυνέ το με νερό 
Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις
Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία
Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι
Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει. Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο στο τέλος της σεζόν
Αν και το πλύσιμο του μαγιό στο πλυντήριο απαγορεύεται, μπορείς να το πλύνεις μόνο στο τέλος του καλοκαιριού ή αν έχεις το μαγιό αρκετά χρόνια. Χρησιμοποίησε μαλακτικό ρούχων και επέλεξε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα, αφού βάλεις το μαγιό σε ειδικό διχτάκι. Αν το μαγιό έχει κοσμήματα ή πλεκτές λεπτομέρειες, καλύτερα να μην το επιχειρήσεις καθόλου.

Διαβάστε επίσης