Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο

Συχνά τείνουμε να το παραμελούμε, είναι βαρετό, παίρνει και χρόνο . . . όμως είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά το ψυγείο μας. Είναι θέμα υγιεινής και σωστής συντήρησης των τροφίμων.

Καταρχήν αδειάστε τους δίσκους των λαχανικών, βάλτε τα περιεχόμενά τους σε μία χάρτινη σακούλα ή εφημερίδα και τοποθετήστε τα σε ένα από τα άλλα ράφια του ψυγείου σας. Βγάλτε τους δίσκους και σαπουνίστε τους καλά με την άγρια πλευρά του σφουγγαριού. Θα χρησιμοποιήσετε κοινό απορρυπαντικό πιάτων κι όχι άλλα χημικά.

Σε μία λεκάνη βάλτε χλιαρό νερό, απορρυπαντικό πιάτων και λίγη χλωρίνη. Φορέστε τα γάντια σας κι αρχίστε να αδειάζετε το ψυγείο. Ξεκινήστε από την πόρτα. Βγάλτε όλα τα αναψυκτικά, τις θήκες των αυγών κ.λπ. Με ένα σφουγγάρι πιάτων αρχίστε να σαπουνίζετε καλά κάθε ράφι, ξεκινώντας από πάνω ώστε αν τυχόν και στάξει βρώμικη σαπουνάδα να μην σας λερώσει τα ήδη καθαρισμένα ραφάκια. Μόλις τελειώσετε με το σαπούνισμα, χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί η βετέξ (μόνο με νερό) για να απομακρύνετε όση σαπουνάδα έχει μείνει πάνω στα ράφια. Μετά σκουπίστε με στεγνό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας και ξαναβάλτε τα πράγματα στη θέση τους. Τις θήκες για τα αυγά ή το βούτυρο σαπουνίστε τα κανονικά όπως και τους δίσκους των λαχανικών.

Αρχίστε τώρα να αδειάζετε τα μεγάλα ράφια του ψυγείου και βγάλτε τις σχάρες. Σαπουνίστε τις στο νεροχύτη με απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε τις με την άγρια πλευρά του σφουγγαριού γιατί δύσκολα καθαρίζουν πάνω κάτω. Αφήστε τις να στεγνώσουν και επιστρέψτε στο ψυγείο.

Ξεκινώντας πάλι από πάνω προς τα κάτω τρίψτε την πάνω επιφάνεια και τα πλαϊνά του ψυγείου. Στο πίσω μέρος του ψυγείου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τρυπούλα που τραβάει το νερό. Πολύ συχνά εκεί καταλήγουν και χαρτάκια από συσκευασίες που κόλλησαν στα τοιχώματα του ψυγείου ή ψιχουλάκια από το ψωμί του τοστ κ.λ.π. Έτσι η τρυπούλα μπορεί να κλείσει ή να μπουκώσει. Αν εντοπίσετε πολλά υπόλοιπα, χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα για να τα αφαιρέσετε και να την καθαρίσετε καλά.

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείοΞανά ξεπλένετε με υγρό πανί (μόνο νερό) και σκουπίζετε με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας. Ξαναβάλτε τις σχάρες / ράφια στη θέση τους και τοποθετήστε ξανά τα πράγματα στη θέση τους. Καθώς το κάνετε αυτό, ρίχνετε και μία ματιά στις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Τοποθετήστε μπροστά αυτά που κοντεύουν να λήξουν και πιο πίσω αυτά που κρατάνε πολύ ακόμα έτσι ώστε να καταναλώσετε τα παλιότερα πριν λήξουν. Εννοείται πως ότι έχει λήξει το πετάτε και μετά κλαίτε και τα λεφτά που πετάξατε για να το αγοράσετε.

Η κατάψυξη είναι σαφώς πιο απλή υπόθεση. Μετακινείστε όλα τα πράγματα σε έναν από τους δίσκους, βγάλτε τους άλλους δύο και σαπουνίστε τους. Τους ξαναβάζετε στη θέση τους, πλένετε και τον τρίτο δίσκο και έχετε καθαρίσει!

Για να αποφύγετε τις μυρωδιές στο εσωτερικό του ψυγείου σας, είτε χρησιμοποιήστε κάποιο από τα ειδικά αποσμητικά του εμπορίου ή γεμίστε ένα φλιτζανάκι ή ποτήρι για σφηνάκι με σόδα φαγητού. Κάνει θαύματα! Πραγματικά το ψυγείο σας δεν θα μυρίζει τίποτα απολύτως για πολύ καιρό. Η σόδα διαρκεί περίπου 2 μήνες, αν όμως το ψυγείο αρχίζει πάλι να μυρίζει σάλτσα ζυμαρικών ή το ωραίο αρνάκι που μαγειρέψατε χθες, αντικαταστήστε την.

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείοΓια να διατηρήσετε το ψυγείο σας καθαρό για περισσότερο χρόνο, αποθηκεύετε όλα τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία τάπερ.

Αν σας περίσσεψε μία μπουκίτσα φαγητό στο πιάτο και δεν σας πάει η καρδιά να το πετάξετε, σκεπάστε το πιάτο με αλουμινόχαρτο ή ζελατίνη, ή σε τελική καπακώστε το με ένα άλλο πιάτο.

Φρούτα και λαχανικά που δεν τα βάζετε στους δίσκους, αποθηκεύστε τα σε χάρτινες σακούλες. Και στους δίσκους των λαχανικών, στρώστε χαρτί κουζίνας ώστε ακόμη κι αν κάτι χαλάσει, το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει ο δίσκος καθαρός.

 

Διαβάστε επίσης