Οι 9 «απόλυτοι» κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά στο σπίτι

Οι 9 «απόλυτοι» κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά στο σπίτι Οι 9 «απόλυτοι» κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά στο σπίτι

Σε ποιες συμπεριφορές οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν «εκπτώσεις»

Η ασφάλεια των παιδιών είναι κορυφαία προτεραιότητα για κάθε γονέα. Το σπίτι μας είναι, θεωρητικά και πρακτικά, το μέρος όπου τα παιδιά μας είναι ασφαλή στον μέγιστο βαθμό, όμως υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν και σε αυτό. Από το σαλόνι μέχρι την κουζίνα, κάθε περιοχή έχει πιθανούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για να επιτύχουμε, λοιπόν, τον μέγιστο βαθμό ασφαλείας για τα παιδιά στο σπίτι, υπάρχουν 9 βασικοί κανόνες, που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από τους μεγαλύτερους. Βεβαίως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες ασφαλείας κάθε παιδιού και κάθε χώρου είναι διαφορετικές, άρα θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές σε όποια σημεία χρειάζεται.

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη

Το να παρακολουθείτε προσεκτικά το παιδί σας είναι κομβικής σημασίας για την ασφάλειά του. Αυτό σημαίνει ότι επιβλέπετε όχι μόνο όταν παίζουν, αλλά και όταν τρώνε ή κοιμούνται. Ειδικά τα μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνιγμού από τρόφιμα ή μικρά αντικείμενα, επομένως πρέπει να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ειδικά για τα βρέφη, ο κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), μπορεί να μετριαστεί με τακτικούς ελέγχους. Επιπλέον, η φυσική περιέργεια των παιδιών και η έλλειψη αντίληψης του κινδύνου μπορεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις όταν παίζουν. Ο μόνος τρόπος για είστε εσείς ήσυχοι και εκείνα ασφαλή είναι η επίβλεψη, η δική σας ή κάποιου άλλου ενήλικου.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για να παίζει το παιδί σας

Το παιχνίδι είναι η βασική… δραστηριότητα κάθε παιδιού. Έτσι, η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τον σκοπό αυτό, είναι βασικός κανόνας ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος πρέπει να είναι απαλλαγμένος από εμπόδια (όπως βαριά έπιπλα με αιχμηρές γωνίες), να έχει καλυμμένες τις πρίζες, να έχει άπλετο φωτισμό, να είναι καθαρός από μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταποθούν, να μην έχει διακοσμητική ή μικροέπιπλα που μπορεί να πέσουν και να προκαλέσουν τραυματισμό. Επίσης, πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και στα παιχνίδια των παιδιών – τα φθαρμένα ή τα σπασμένα πρέπει να πηγαίνουν στα σκουπίδια το συντομότερο δυνατό.

Μάθετε στο παιδί σας για τους «ξένους κινδύνους»

Η εκπαίδευση του παιδιού σχετικά με τους «ξένους κινδύνους» είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους, να μη μιλάνε ή να μη δέχονται πράγματα από αγνώστους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενσταλαχθεί στα παιδιά η ιδέα ότι κάθε άγνωστος είναι επικίνδυνος, ο σκοπός είναι να μην αντιδρούν αυθόρμητα και να ξέρουν πότε θα ζητήσουν τη βοήθεια ενός ενήλικου.

Να μην ανοίγουν η πόρτα σε ξένους

Ο κανόνας αυτός είναι συνέχεια του προηγούμενου και ίσως η πιο σημαντική εφαρμογή του: τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ρωτούν ποιος είναι στην πόρτα πριν καν σκεφτούν να την ανοίξουν, ανεξάρτητα από τους λόγους ή τα κίνητρα που μπορεί να προσφέρει ο άγνωστος. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά ότι δεν είναι πρόβλημα να μην ανοίξουν κάποια φορά την πόρτα, επειδή είναι σημαντικότερη η ασφάλεια η δική τους και του σπιτιού.

Κρατήστε απρόσιτα τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα

Η ασφάλεια των παιδιών προϋποθέτει ότι τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι θα βρίσκονται σε μέρος όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση. Έτσι, χημικές ουσίες, εργαλεία, αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ. πρέπει να βρίσκονται αποθηκευμένα και κλειδωμένα ή σε ψηλό ράφι, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν.

Διδάξτε τους κανόνες πυρασφάλειας

Η πυρκαγιά είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για κάθε σπίτι. Αφενός, λοιπόν, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να μην… παίζουν με τη φωτιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά), αφετέρου πώς να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι, αφενός δεν επιτρέπετε επ’ ουδενί παιχνίδια με σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ., αφετέρου μεταδίδετε βασικές γνώσεις για την περίπτωση πυρκαγιάς (λ.χ. τον αριθμό κλήσης της Πυροσβεστικής, πώς βγαίνουμε από το σπίτι). Στο ζήτημα της πυρασφάλειας, είναι σημαντική η επανάληψη των μαθημάτων – οπότε φροντίστε να υπενθυμίζετε τακτικά τους βασικούς κανόνες.

Εγκαταστήστε συσκευές ασφαλείας

Η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας στο σπίτι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τα μέτρα προστασίας και των παιδιών. Οι ανιχνευτές καπνού, οι κλειδαριές ασφαλείας, όλα τα «συστατικά» ενός ολοκληρωμένου οικιακού συστήματος ασφαλείας εξασφαλίζουν και την ασφάλεια των παιδιών -και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τους αξιοποιούν. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τις κάμερες ασφαλείας, καθώς με αυτές κάθε γονιός μπορεί να παρακολουθεί τος δραστηριότητες των παιδιών και να έχει εικόνα για την κατάστασή τους ανά πάσα στιγμή.

Ασφάλεια στο νερό

Η ώρα του μπάνιου είναι συνήθως διασκεδαστική για τα παιδιά. Καθώς, όμως, παραμονεύει ο κίνδυνος πνιγμού (ιδίως για τα μικρά παιδιά), πρέπει να μάθουν πώς να φέρονται σωστά για να μην κινδυνεύσουν – και οι γονείς πρέπει να μάθουν να μην αφήνουν ποτέ γεμάτη νερό την μπανιέρα ή τον νιπτήρα. Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον μαθήματα αν στο σπίτι υπάρχει πισίνα: οι γονείς πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην πλησιάζουν τον χώρο μόνα τους.

Εξασκηθείτε παίζοντας

Το να μιλά κάποιος θεωρητικά σε ένα παιδί για κανόνες ασφαλείας, δεν αρκεί. Χρειάζεται εξάσκηση, με τη μορφή παιχνιδιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς και ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι να κάνετε κάποια άσκηση μαζί, δείχνοντας πώς πρέπει να αντιδρούν κάθε φορά. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν πολλά βιβλία και ιστοσελίδες με παραδείγματα «παιχνιδιών ασφαλείας» – εκμεταλλευθείτε τα, διδάξτε και διδαχθείτε!

Διαβάστε επίσης