Μεταβολισμός μετά τα 30: Έτσι μπορείτε να τον βελτιώσετε

Μεταβολισμός μετά τα 30: Έτσι μπορείτε να τον βελτιώσετε Μεταβολισμός μετά τα 30: Έτσι μπορείτε να τον βελτιώσετε

Αν ξεπέρασες το 30ο έτος της ηλικίας σου και ψάχνεις τρόπους για να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου ακολούθησε τις συμβουλές που θα διαβάσεις παρακάτω.

Ο μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, οι οποίες είναι υπεύθυνες να διατηρούν το σώμα σε λειτουργία. Με απλά λόγια είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα καταφέρνει να μετατρέπει το φαγητό μας σε ενέργεια.

Πολλές φορές με τον όρο μεταβολισμός εννοούμε τον μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο αριθμός των θερμίδων που καίει ο κάθε οργανισμός και όσο υψηλότερος είναι, καίμε περισσότερες θερμίδες άρα χάνουμε πιο εύκολα βάρος ή διατηρούμε πιο εύκολα ένα μειωμένο βάρος.

Τί συμβαίνει μετά τα 30;

Πολλοί ίσως θα έχετε συνειδητοποιήσει πως μετά τα 30 δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος και πολλά από τα φαγητά που απολαμβάναμε πλέον χωρίς τύψεις ίσως χρειάζεται να τα μειώσουμε ή το ποσό των θερμίδων που καταναλώναμε σε μια μορφής άσκησης δεν είναι πλέον το ίδιο.

Στην πραγματικότητα ο μεταβολισμός δε σταματάει ποτέ να δουλεύει, ακόμη κι όταν κοιμόμαστε! Αυτό που κάνει τη διαφορά σε κάθε άνθρωπο αλλά και μετά την ηλικία των 30 είναι το πόσες θερμίδες καίμε σε καθημερινή βάση.

Οι δραστηριότητες μας έχουν αλλάξει και το ποσό κινούμαστε μέσα στην ημέρα σε σχέση με κάποιο άτομο που βρίσκεται στην ηλικία των 20 ή 25 καθώς επίσης και οι ορμονικές αλλαγές που δεχόμαστε χρόνο με τον χρόνο με τις γυναίκες να το βιώνουν αρκετά περισσότερο από τους άντρες.

Πάντως το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχει ολική μεταμόρφωση του μεταβολισμού μετά τα 30 έτη της ζωής μας, παρα μια αλλαγή δραστηριοτήτων, προτεραιοτήτων και ωραρίων από εμάς τους ίδιους.

Τι μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας;

– Οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά (ποσότητα) καθώς και η ποιότητα των τροφών
– Το πόσο ασκούμαστε καθημερινά, ποσό κινούμαστε καθώς και το είδος της άσκησης που ακολουθούμε βάση των προσωπικών μας αναγκών
– Το πόσες ώρες κοιμόμαστε καθημερινά
– Οι ορμονολογικες αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο σώμα μας
– Η στάση του σώματος μας
– Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας
– Το στρες – άγχος

Πως μπορώ να ενισχύσω τον μεταβολισμό μου μετά τα 30;

Κουνήσου σε κάθε ευκαιρία!

Είπαμε πιο πάνω πως αποτέλεσμα της μείωσης του μεταβολισμού μας είναι η αλλαγή των συνηθειών μας σε σχέση με όταν ήμασταν πιο μικροί όπου δε μας σταματούσε τίποτα κι αν κάποιος μας έλεγε να περπατήσουμε αντί να πάρουμε το αμάξι δε το σκεφτόμασταν καν!

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη κίνησης είναι βάζουν ένα λιθαράκι στο να μη δουλεύει όπως δούλευε ο οργανισμός μας. Βρες αφορμές να κινείσαι: πήγαινε με τις σκάλες και άσε το ασανσέρ, πάρκαρε λίγο πιο μακριά και πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια, παίξε με τα παιδιά σου- ανίψια κτλ, σήκω από την καρέκλα του γραφείου σου κάθε τόσο…υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούν να σε κρατήσουν σε κίνηση!

Άσκηση…το μαγικό κλειδί!

Το σώμα μας είναι απλά μαθηματικά: πόσο καις; Τόσο θα καταναλώσεις αν θες να μείνεις στο ίδιο βάρος ή λιγότερο αν θες να χάσεις και περισσότερο αν θέλεις να πάρεις! Βρες ένα είδος άσκησης που σε ευχαριστεί και ακολούθησε το με πρόγραμμα και συνέπεια.

Μετά τα 30 πέρα από τις θερμίδες που θα καις, η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε μυϊκή μάζα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερο μεταβολικό ρυθμό. Με απλά λόγια, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε τόσο πιο γρήγορος θα είναι και ο ρυθμός που καίμε θερμίδες!

Μια καλή πρόταση μορφής άσκησης είναι η διαλειμματικη άσκηση υψηλής έντασης που περιλαμβάνει γρήγορες εναλλαγές ασκήσεων και εντάσεων καθώς και η άσκηση με βάρη. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό ακόμη και μετά το πέρας της άσκησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας!

Επιπλέον και σε επίπεδο υγείας ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη στάση σώματος, λιγότερο στρες και θα σου εξασφαλίσει καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Ενυδάτωση!

Η σωστή ενυδάτωση με καθαρό, ατόφιο νεράκι του Θεού και όχι με διαφορά ζαχαρούχο ποτά θα μειώσει την πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων ενώ μπορεί να επιταχύνει προσωρινά τον μεταβολισμό.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα νερού και βάσει των ημερήσιων αναγκών μας ενώ μελέτες έχουν δείξει πως αν καταναλώσουμε έστω και μισό λίτρο νερό αυξάνεται ο μεταβολισμός μας κατά 10-30% για περίπου μια ώρα.

Παν μέτρον (και ποιότητας) άριστον!

Και φυσικά μιλάμε για την κατανάλωση φαγητού ώς μέσο ενίσχυσης του μεταβολισμού μας. Εφόσον οι δραστηριότητες που εκτελούμε καθημερινά είναι λιγότερες και διαφορετικές σε σχέση με όταν ήμασταν μικρότεροι τότε και οι ποσότητες των φαγητού θα χρειαστεί να είναι διαφορετικές.

Άπαχη πρωτεΐνη περιέχουν τρόφιμα από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες), τα οποία είναι παράλληλα χαμηλά σε λιπαρά. Για τον λόγο αυτό, δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, αλλά και η ποιότητα.
Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες τώρα που είμαστε άνω των 30 για να τρώμε το ίδιο με όταν ήμασταν 20, δεν είμαστε καν ο ίδιος άνθρωπος με τότε! Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του φαγητού στον μεταβολικό ρυθμό…είναι ακατόρθωτο να τρώω συνεχώς επεξεργασμένα τρόφιμα και junk food και να περιμένω να χάσω βάρος. Επιλέγω υγιεινά, τρώω σωστά!

No stress – just sleep!

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ηρεμία, όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και καλό ποιοτικό ύπνο είναι σίγουρο πως θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο και ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Το στρες και η έλλειψη ύπνου συχνά μας οδηγούν σε υπερφαγικα επεισόδια, αναζήτηση περισσότερης ζάχαρης και αποφυγή της άσκησης. Όταν νιώθεις ότι αγχωνεσαι,κάνε μικρά διαλείμματα, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, απομάκρυνε το κινητό και κάνε πράγματα που αγαπάς.

Δώσε έμφαση στις ώρες ύπνου που κοιμάσαι, επέλεξε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι για ποιοτικότερο ύπνο και δες τον μεταβολισμό σου να αλλάζει.

Βασιλειάδου Χριστίνα
  Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Πηγή: https://www.fmh.gr/

Διαβάστε επίσης