Στολίστε το σπίτι σας νωρίς για τα Χριστούγεννα και νιώστε περισσότερο ευτυχισμένοι

Στολίστε το σπίτι σας νωρίς για τα Χριστούγεννα και νιώστε περισσότερο ευτυχισμένοι Στολίστε το σπίτι σας νωρίς για τα Χριστούγεννα και νιώστε περισσότερο ευτυχισμένοι

Οι πιο κρύες και σκοτεινές μέρες επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Και αν έχουμε χάσει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Για αυτό τον λόγο, η διακόσμηση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας.

Ο στολισμός του δέντρου με λαμπιόνια και μπάλες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας κάνει πιο ευτυχισμένους και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την κοινωνική μας ζωή.

Επομένως, αν σκέφτεστε να παραλείψετε τη διακόσμηση φέτος ή σκοπεύετε να τοποθετήσετε μερικά διακοσμητικά το τελευταίο δευτερόλεπτο, ίσως θελήσετε να το ξανασκεφτείτε. Όσο πιο γρήγορα διακοσμήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να απολαμβάνετε αυτά τα οφέλη.

Η διακόσμηση προκαλεί νοσταλγικά συναισθήματα

Υπάρχει κάτι σχετικά με την περίοδο των διακοπών που χρησιμεύει ως υπενθύμιση του παρελθόντος. Και στους περισσότερους, οι διακοπές θυμίζουν χαρούμενες αναμνήσεις.

Οι διακοπές προκαλούν νοσταλγικά συναισθήματα, όπως καμία άλλη εποχή του χρόνου. Όταν κοιτάζετε ένα στολίδι από την παιδική σας ηλικία, ίσως θυμάστε τη μαγεία που νιώθατε ως παιδί. Όταν βάζετε φώτα στο σπίτι σας, μπορεί να σκέφτεστε, πώς έδειχναν τα φώτα στο σπίτι της παιδικής σας ηλικίας.

Αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι λίγο γλυκόπικρα. Αν και μπορεί να σας λείπουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα που δεν είναι πια εδώ, μπορεί επίσης να νιώθετε πιο συνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μελέτες έχουν βρει ότι η νοσταλγία μπορεί να έχει κάποια βαθιά οφέλη, όπως:

– Σας βοηθά να βρείτε περισσότερο νόημα στη ζωή
– Ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικής σας σύνδεσης
– Παρέχει αντίδοτο στο συλλογικό άγχος

Η διακόσμηση ενισχύει την κοινωνική σύνδεση

Η διακόσμηση του εξωτερικού του σπιτιού σας, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και την κοινωνική σας ζωή. Οι άνθρωποι που διακοσμούν τα σπίτια τους για τις γιορτές είναι πιο προσιτοί και φιλικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology.

Στην πραγματικότητα, στην ψηφιακή εποχή, η διακόσμηση τις ημέρες των γιορτών μπορεί να σηματοδοτεί την κοινωνικότητα, περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια φέρνουν πραγματικό φως σε μια σκοτεινή και θλιβερή εποχή του χρόνου. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί τους γείτονές σας αλλά και εσάς.

Το να “ενεργείς ως χαρούμενος” μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενος

Ένας άλλος λόγος που η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα είναι επειδή το «να ενεργείτε ως χαρούμενοι» μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας. Αυτή η έννοια έχει τις ρίζες της στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία —μια τεκμηριωμένη θεραπευτική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες να «δρουν σαν» να αισθάνονται διαφορετικά.

Η αλλαγή συμπεριφοράς αρχικά, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν βρει ότι το χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Και η ενασχόληση με διασκεδαστικές δραστηριότητες όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι μπορεί πραγματικά να τονώσει τη διάθεσή σας. Έτσι, η διακόσμηση μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε περισσότερη χαρά για τις γιορτές.

Εσείς, ακόμη να στολίσετε;

Διαβάστε επίσης