Σκάκι: Τα απίθανα οφέλη του για όλες τις ηλικίες

Σκάκι: Τα απίθανα οφέλη του για όλες τις ηλικίες Σκάκι: Τα απίθανα οφέλη του για όλες τις ηλικίες

Το σκάκι είναι μια διασκεδαστική άσκηση του εγκεφάλου και ένα υπέροχο χόμπι.

Αναμφίβολα, το σκάκι είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα παιχνίδια εσωτερικού χώρου. Άνθρωποι συγκεντρώνονται σε σαλόνια, παμπ, πλατείες και βιβλιοθήκες για να αναμετρηθούν με την αγαπημένη ασπρόμαυρη σκακιέρα.

Και μπορεί το σκάκι να μην σας βοηθάει να χτίσετε τους δικέφαλους μυς ή να τονώσετε τους κοιλιακούς σας, αλλά η δια βίου ψυχική σας υγεία μπορεί σίγουρα να επωφεληθεί από αυτό.

Ενώ για τα παιδιά, το σκάκι είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα IQ τους καθώς και τη δημιουργικότητά τους σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, για τους ηλικιωμένους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Το σκάκι βελτιώνει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων, καθώς και μας βοηθά να συγκεντρωθείτε καλύτερα στην καθημερινή ζωή.

Γιατί όμως οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν τόσο χρόνο στο παιχνίδι; Το σκάκι περιλαμβάνει μια έντονη πνευματική πρόκληση που κάνει πολύ καλό στην υγεία του μυαλού μας.

Ποια όμως είναι τα οφέλη παίζοντας σκάκι;

Ενισχύει την σκέψη

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη να μάθετε ότι οι έμπειροι σκακιστές έχουν ισχυρές δεξιότητες μνήμης. Εξάλλου, το παιχνίδι περιλαμβάνει την απομνημόνευση πολυάριθμων συνδυασμών κινήσεων και των πιθανών αποτελεσμάτων τους.

Η εισαγωγή του σκακιού σε μικρή ηλικία βοηθά στη βελτίωση της σκέψης και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά. Ένα παιδί που παίζει σκάκι σε τρυφερή ηλικία είναι πολύ πιο πιθανό να τα πάει καλύτερα στο σχολείο για τα επόμενα χρόνια.

Αναπτύσσει τις δεξιότητες σχεδιασμού

Οι παρτίδες σκάκι είναι γνωστές για τις μεγάλες περιόδους σιωπηλής περισυλλογής, κατά τις οποίες οι παίκτες εξετάζουν κάθε κίνηση. Οι παίκτες ξοδεύουν χρόνο προβλέποντας τις αντιδράσεις των αντιπάλων τους και προσπαθώντας να προβλέψουν κάθε ενδεχόμενο.

Αυτή η συνήθεια του μυαλού – προσεκτική περισυλλογή και σχεδιασμός – είναι ένα από τα γνωστικά οφέλη για την υγεία από το σκάκι.

Βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην εργασία και τις σπουδές τους με αποτέλεσμα να μειώνεται απότομα η παραγωγικότητα.

Το παιχνίδι απαιτεί τεράστια προσοχή και εκπαιδεύει το μυαλό σας να είναι συγκεντρωμένο και προσεκτικό στην εργασία που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις στην εργασία, λιγότερη σπατάλη χρόνου και περισσότερες επιτυχίες.

Βελτιώνει τη μνήμη

Έχει αποδειχθεί ότι το σκάκι συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλές κινήσεις και στρατηγικές που πρέπει να εξασκήσετε και με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που βοηθά στην όξυνση της μνήμης και στην ανάδειξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας σε κάθε τομέα της ζωής.

Μελέτες δείχνουν ότι το σκάκι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Δημιουργεί αυτοπεποίθηση

Το να παίζετε σκάκι βοηθάει σίγουρα στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Όταν παίζετε, είστε εντελώς μόνοι σας και όταν χάνετε, πρέπει να καθίσετε και να αναλύσετε τι πήγε στραβά. Παίζοντας και αναλύοντας επανειλημμένα αυξάνετε το επίπεδο της ψυχικής σας δύναμης και της αυτοπεποίθησής σας που επιδεικνύετε στον κόσμο πέρα από τη σκακιέρα.

Διαβάστε επίσης