Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής

Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής

Είστε λάτρεις της κηπουρικής, αλλά βρίσκεστε ακόμα σε αρχικό επίπεδο, και χρειάζεστε κάποιες καλές συμβουλές; Ιδού λοιπόν μερικές απλές συμβουλές από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τις ημέρες που ασχολείστε με την κηπουρική πιο ευχάριστα, δημιουργώντας παράλληλα έναν όμορφο κήπο.

Ευχαριστηθείτε το φτυάρισμα περισσότερο από ποτέ

Από τη στιγμή που θα πρέπει να φτυαρίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το φτυάρι σας δεν πρέπει να είναι κάτι που θα σας δυσκολεύει σ’ αυτήν την δουλειά. Χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό φτυάρι ψεκάζοντας το με Teflon ή με λιπαντικό σιλικόνης. Σε ένα αντικολλητικό φτυάρι το χώμα θα γλιστράει πιο εύκολα κάνοντας το φτυάρισμα πιο ευχάριστο και γρήγορο.

Δημιουργήστε ένα οργανωμένο αρχείο κηπουρικής

Το αρχείο κηπουρικής θα αναδείξει τις κηπουρικές σας δεξιότητες. Πάρτε φωτογραφίες του κήπου σας, σημειώστε τις ποικιλίες των φυτών, τη θέση που το κάθε φυτό έχει φυτευτεί στον κήπο σας καθώς και την ημερομηνία που φυτεύτηκε. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ακριβά γραφικά υλικά για το αρχείο σας. Και ένα απλό τετράδιο-σημειωματάριο είναι αρκετό. Ένα οργανωμένο και τακτοποιημένο αρχείο εργασιών μπορεί να δείξει καλά τον κήπο σας.

Κάντε τις γλάστρες και τα φυτοδοχεία ελαφρύτερα 

Γλυτώστε από το επίπονο κουβάλημα των βαριών φυτοδοχείων, συμπληρώνοντας κάθε δοχείο μέχρι το ένα τρίτο ή μέχρι τη μέση με φελιζόλ συσκευασίας (γαριδάκι). Χρησιμοποιήστε ύφασμα εδαφοκάλυψης για να σκεπάσετε το φελιζόλ και ρίξτε το χώμα από πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από τύρφη και βερμικουλίτη είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ελαφρύνουν οι γλάστρες και τα φυτοδοχεία σας.

Μεταφέρετε τα φυτά σας εύκολα και τακτοποιημένα 

Η κηπουρική δεν είναι σαν τα online παιχνίδια όπου μπορείτε να παίξετε από τον καναπέ χωρίς να χαλάσετε την άνεσή σας. Θα πρέπει να μετακινηθείτε και πάτε στο φυτώριο για να αγοράσετε φυτά και αξεσουάρ κηπουρικής. Για να αποφύγετε να πέσουν φυτά και χώματα και να κάνουν χάλια το αυτοκίνητο, απλώστε έναν πλαστικό μουσαμά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και πάνω από αυτόν τοποθετήστε οριζόντια μια μικρή φορητή σκάλα. Τοποθετήστε τα ευαίσθητα φυτά στα κενά ανάμεσα στις βαθμίδες της σκάλας για να στηριχτούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια κατά την οδήγηση πίσω στο σπίτι.

Περιορίστε εύκολα τα επιθετικά φυτά

Η διακοσμητική Λυσιμαχία (Lysimachia clethroides) ανθίζει σε ροζ, κίτρινο και πορφυρό χρώμα και είναι ένα όμορφο φυτό εδαφοκάλυψης, ωστόσο τείνει να είναι λίγο επιθετικό και μπορεί να υπερκαλύψει τμήματα του κήπου σας. Η φύτευση επιθετικών φυτών, όπως αυτό σε πλαστικά δοχεία βοηθά να ελέγχουμε τις ρίζες τους και να τις κόβουμε πιο εύκολα. Φροντίστε να κλαδεύετε τα μαραμένα τσαμπιά και κουρέψτε τα κοτσάνια τουλάχιστον πέντε εκατοστά από το έδαφος. Η διακοσμητική Λυσιμαχία προσελκύει πεταλούδες έτσι μπορείτε την φυτέψετε διάσπαρτα σε συγκεκριμένα σημεία στον κήπο σας για να απολαύσετε το θέαμα που προφέρουν μερικές χαριτωμένες πεταλούδες.

Κάντε το βροχόμετρο σας να διαβάζεται εύκολα 

Το βροχόμετρο είναι ένα κοινό διακοσμητικό αξεσουάρ κήπου, ωστόσο δεν είναι η διακόσμηση ο κύριος σκοπός του. Μετρά πόσο νερό δέχτηκε ο κήπος σας μετά την τελευταία καταιγίδα. Βοηθά να παρακολουθείτε καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία το ιστορικό των βροχοπτώσεων. Για να είναι εύκολο να διαβαστεί με μια ματιά, προσθέστε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο κάτω μέρος και όταν έρθει η επόμενη βροχή, το νερό θα ανακατευτεί με αυτό. Το φωτεινό χρώμα θα σας βοηθήσει να διαβάσετε πιο εύκολα τη στάθμη του νερού.

Γρήγορη λύση για τις μπλεγμένες και κουβαριασμένες ρίζες

Αν δείτε τις ρίζες του φυτού σας να εξέχουν από την γλάστρα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ρίζες του φυτού έχουν κουβαριαστεί. Μια γρήγορη λύση είναι να τραβήξετε το φυτό έξω από την γλάστρα και να ξεμπλέξετε τις ρίζες τραβώντας τις. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάθετες τομές στη μπάλα χώματος με ένα μαχαίρι και να αφαιρέσετε τις ρίζες που περισσεύουν Μεταφυτέψτε πάλι το φυτό στη γλάστρα αφού αφαιρεθούν τελείως οι περισσευούμενες ρίζες.

Χρησιμοποιείστε υφάσματα εδαφοκάλυψης για την προστασία των παρτεριών 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης είναι μια καλή επιλογή, αν δεν θέλετε να τα ζιζάνια να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτο σε παρτέρια σας ή μισείτε το ξεβοτάνισμα. Τα υφάσματα εδαφοκάλυψης και τα υφάσματα ελέγχου ζιζανίων λειτουργούν ως καθαρά και ανθεκτικά εμπόδια ζιζανίων, ενώ επιτρέπουν στο νερό, τον αέρα και τα θρεπτικά συστατικά να διεισδύσουν στο έδαφος.

Αυτές οι συμβουλές κηπουρικής από τους ειδικούς όχι μόνο θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τις χαρές της κηπουρικής, αλλά και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε όμορφους χώρους γύρω από το σπίτι σας.

Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης