Πάσχα: Όταν δε θες να το περάσεις με τους γονείς σου και εκείνοι αντιδρούν

Πάσχα: Όταν δε θες να το περάσεις με τους γονείς σου και εκείνοι αντιδρούν Πάσχα: Όταν δε θες να το περάσεις με τους γονείς σου και εκείνοι αντιδρούν

Το Πάσχα είναι κατ’ εξοχήν οικογενειακή γιορτή και ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί. Τι γίνεται όμως όταν θέλετε να το περάσετε διαφορετικά;

Ίσως το πατρικό σας βρίσκεται μακριά από τον τωρινό τόπο κατοικίας σας και φέτος δεν καταφέρατε να ταξιδέψετε μέχρι εκεί. Ή μπορεί, πάλι, να ζείτε στην ίδια πόλη, αλλά να αποφασίσατε να περάσετε την Κυριακή του Πάσχα με τους φίλους σας, τους κουμπάρους σας, τα ξαδέρφια σας ή οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τους γονείς σας. Όμως οι γονείς σας δεν λένε να το δεχτούν, με τίποτα.

Για την ακρίβεια, παρόλο που έχετε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από το πατρικό σας -ή ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο- ποτέ δεν νιώθουν ότι σας βλέπουν αρκετά. Πώς μπορείτε να εξομαλύνετε την κατάσταση μαζί τους;

Η κλινική ψυχολόγος Marie Haddou στο βιβλίο της «Μάθε να λες όχι» εξηγεί ότι όταν οι γονείς μας μάς αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε μικρά παιδιά κι εμείς, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, υιοθετούμε αυτόν το ρόλο. «Δεν αντέχουμε να τους φερθούμε επιθετικά, αλλά πάλι θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε τα όριά μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» όπως σχολιάζει η ειδικός και συγγραφέας.

Πώς θα θέσετε όμως αυτά τα όρια όσο γίνεται πιο ανώδυνα; Αυτές είναι δύο από τις συμβουλές που δίνει.

Δίνετε προτεραιότητα, καταρχήν, στους δικούς σας στόχους. Δεν θέλετε να πληγώσετε τη μητέρα σας και τους άλλους, δεν θέλετε να αισθανθείτε ένοχοι, ούτε να αφήσετε τους άλλους να σας ενοχοποιήσουν. Υπάρχει τρόπος να τους πετύχετε όλους μαζί; Κι όμως, υπάρχει. Βλέπε παρακάτω.

Μετριάζετε τις συνέπειες του «όχι». Αντί, για παράδειγμα να πείτε «όχι, δεν θα έρθουμε στο οικογενειακό τραπέζι την Κυριακή», κανονίζετε να πάτε κάποια άλλη μέρα για φαγητό στους γονείς σας, π.χ., τη Δευτέρα του Πάσχα ή το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο, εκφράζετε την καλή σας θέληση, την επιθυμία σας να ευχαριστήσετε τους γονείς σας, να τους δώσετε χαρά στη διάρκεια αυτών των γιορτινών ημέρων. Ταυτόχρονα όμως κάνετε πιο ευέλικτη τη μεταξύ σας σχέση και πραγματοποιείτε ένα ακόμα βήμα προς την αυτονομία σας. Απελευθερώνεστε από ενοχές που δεν υπάρχει λόγος να έχετε.

Έτσι, όπως καταλήγει η ειδικός: «Θα έχετε αποδείξει τον εαυτό σας ότι είστε ικανοί να κόψετε τον ομφάλιο λώρο, αλλάζοντας τις παραδοσιακές σχέσεις με τους γονείς σας, και θα αισθανθείτε περισσότερο ελεύθεροι να επιμείνετε σε αυτό που θέλετε να κάνετε, ακόμη κι αν εκείνοι δεν συμβιβαστούν αμέσως με τα νέα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης