Τα 5 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σχέση για να αντέξει στον χρόνο

Τα 5 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σχέση για να αντέξει στον χρόνο Τα 5 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σχέση για να αντέξει στον χρόνο

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι παρόλο που οι άνθρωποι παντρεύονται πιο ώριμοι πλέον, τα διαζύγια παραμένουν σε υψηλά ποσοστά;

Σύμφωνα με τον δρ. Stephen J. Betchen, ψυχολόγο με ειδίκευση στη συμβουλευτική γάμου και ζευγαριών, το να επιλέξεις έναν λάθος σύντροφο δεν είναι απαραίτητα θέμα ηλικίας, ειδικά όταν αυτή η κρίσιμη για τη ζωή μας απόφαση, είναι θέμα του υποσυνειδήτου μας.

Με την εμπειρία που έχει, λέει ότι τα συζυγικά προβλήματα τις περισσότερες φορές πηγάζουν από την λάθος επιλογή συντρόφου. Μεγάλοι ψυχαναλυτές, όπως ο Φρόιντ και ο Γιούνγκ αλλά και συστημικοί θεραπευτές, είχαν την γνώμη ότι η επιλογή του συντρόφου είναι προκαθορισμένη από το ασυνείδητο μας.

Το να μεταφερθεί αυτή στο συνειδητό, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αλλά όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε στη σωστή επιλογή. Παρακάτω θα βρείτε 5 παράγοντες που φτιάχνουν μια υγιή σχέση και που θα πρέπει να τις υπολογίσετε πριν να πάρετε την απόφαση ότι έχετε απέναντι σας τον σωστό άνθρωπο για εσάς.

Ξέρετε ακριβώς τι θέλετε;

Δεν ψάχνουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο πράγμα από έναν σύντροφο οπότε καλό είναι να ξέρετε τις ανάγκες σας και ποιος μπορεί να σας τις καλύψει. Κάποιοι θέλουν έναν άνθρωπο για να κάνουν πιο προσωπικές συζητήσεις, άλλοι κάποιον που να περνά χρόνο μαζί τους και άλλοι κάποιον που είναι πιο απόμακρος. Αν πρέπει να περάσετε όλη σας τη ζωή ή πολλά χρόνια με αυτόν τον άνθρωπο φροντίστε να ξέρετε και να μην επηρεάζεστε από φίλους και οικογένεια στη διαδικασία επιλογής.

Υπάρχει πραγματική έλξη;

Να είστε σίγουροι ότι το άτομο της επιλογής σας σας ελκύει σωματικά και συναισθηματικά, ότι κι αν αυτό σημαίνει για εσάς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος ή να είναι ο πιο όμορφος. Η έλξη είναι κάτι καθαρά το υποκειμενικό και το μόνο που έχει σημασία είναι τι αισθάνεστε εσείς. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να ισχύει και αντίστροφα.

Μπορείτε να τον/την εμπιστευτείτε;

Αν επενδύσετε σε ένα άλλο άτομο για σύντροφο ζωής, τότε θα πρέπει να τον/την εμπιστεύεστε. Θα πρέπει να μπορείτε να του πείτε για τα συναισθήματα σας και για οτιδήποτε ακολουθήσει.

Υπάρχουν κοινά σημεία;

Πολλοί λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στην επιφάνεια. Επιλέξτε κάποιον που σκέφτεται σαν εσάς, εκτιμά τα ίδια και θέλει τα ίδια πράγματα με εσάς. Όχι κάποιον που νομίζετε ότι αναπληρώνει το κομμάτι που λείπει από εσάς.

Αναλαμβάνει ο καθένας τις δικές του ευθύνες;

Ένα βασικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται είναι η ανάληψη των ευθυνών μέσα σε μια σχέση. Φροντίστε το ταίρι σας να μην αρνείται να λάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη συμπεριφορά του στη σχέση. Αν είναι κακός διαπραγματευτής, οι πιθανότητες είναι ότι θα δυσκολευτεί να συμβιβαστεί στη σχέση και τότε είτε θα συνεχίσετε μαζί είτε οι δρόμοι σας θα χωρίσουν.

Διαβάστε επίσης