Όγκος στο στήθος – Πότε να ανησυχήσετε, συμπτώματα & διάγνωση

Όγκος στο στήθος - Πότε να ανησυχήσετε, συμπτώματα & διάγνωση Όγκος στο στήθος - Πότε να ανησυχήσετε, συμπτώματα & διάγνωση

Μία από τις χειρότερες στιγμές στη ζωή της γυναίκας είναι όταν βρίσκεται στο μπάνιο και ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι κάτι πιάνει στο στήθος της. Ο όγκος στο στήθος φοβίζει και δημιουργεί σε κάθε γυναίκα το ερώτημα: «Γιατί σε μένα;».

Πόσες πιθανότητες έχετε αυτός ο όγκος να είναι καρκίνος και τι μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε τα χειρότερα ή την εξέλιξη ενός πιθανού καρκινώματος; Η διάγνωση είναι γρήγορη και σίγουρη και ο μαστολόγος ή ο γυναικολόγος μπορεί να σας λύσει όλες τις απορίες.

Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά, θα βρούμε ότι παραπάνω από τα μισά ψηλαφητά ογκίδια δεν είναι καρκίνος. Μπορεί να είναι μία απλή κύστη ή ένα ινοαδένωμα, δηλαδή καλοήθεις όγκοι.

Όταν ο μαστολόγος έρθει σε επαφή με ένα τέτοιο ογκίδιο θα πρέπει να κάνει προσεκτικά τη διάγνωση, ώστε να μπορέσει να αποκλείσει ή όχι την πιθανότητα καρκίνου. Με διαδερμική βιοψία και τη βοήθεια του μαστογράφου, πλέον η γυναίκα μπορεί να γνωρίζει απλά και ακίνδυνα τα αποτελέσματα της ιστολογικής διάγνωσης. Αν προκύψει κακοήθεια τότε ελέγχεται το γενετικό προφίλ του καρκίνου, προτού η γυναίκα ακρωτηριαστεί χωρίς λόγο.

Σημάδια – συμπτώματα που θέλουν προσοχή και έλεγχο στο ιατρείο

  • Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού
  • Αλλαγή της υφής της επιδερμίδας σε κάποιο σημείο, επιδερμίδα που μοιάζει σαν να έχει εξογκώματα από κουνούπια
  • Πόνος στον μαστό
  • Αλλαγή στην εικόνα της θηλής
  • Έκκριση υγρού από τη θηλή
  • Λεμφαδένες που έχουν φουσκώσει στις μασχάλες

Ελαστογραφία – ένα βήμα πιο πέρα από τη μαστογραφία

Η ελαστογραφία είναι ένας υπέρηχος που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την σκληρότητα του ογκιδίου. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό για τη διάγνωση καθώς τα κα

Η ελαστογραφία είναι ένα υπερηχογράφημα που μετράει τη σκληρότητα ενός ογκιδίου του μαστού καθώς το πιέζουμε με την κεφαλή του υπερήχου. Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο σκληρός από τα καλοήθη ογκίδια του μαστού οπότε το συμπέρασμα είναι ασφαλές.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον όγκο στον μαστό, ζητώντας την ιατρική συμβουλή του ειδικού μαστολόγου dr. Γιάννη Φύσσα.

 

Γιάννης Π. Φύσσας

Γενικός & Ειδικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος

Διδάκτωρ Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών

fyssas.gr

Διαβάστε επίσης