Σκύρος: Όλα τα πρόσωπα, οι εικόνες και ο πολιτισμός του Αιγαίου σ’ ένα νησί!

Σκύρος: Όλα τα πρόσωπα, οι εικόνες και ο πολιτισμός του Αιγαίου σ’ ένα νησί!

Μπορεί να μην είναι το πρώτο νησί που σκέφτεστε για τις διακοπές σας, ωστόσο η Σκύρος θα σας μυήσει στα μυστικά του Αιγαίου με τις κρυστάλλινες θάλασσές της, την άγρια φύση της και την πραγματική αρχόντισσά της, την ολόλευκη Χώρα.

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί των Σποράδων και βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Είναι εξαιρετικός προορισμός για ήρεμες διακοπές κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Εύβοια. Διοικητικά, το νησί υπάγεται στον νομό Εύβοιας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Γεωγραφικά όμως, ανήκει στο Αιγαίο και αναφέρεται ως το νοτιότερο από τα νησιά των Σποράδων.

Το βόρειο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος και πυκνή βλάστηση, όπως συνηθίζεται στα νησιά των Σποράδων, ενώ το νότιο τμήμα θυμίζει Κυκλάδες. Το σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο συμπληρώνουν οι πανέμορφες παραλίες. Η Σκύρος κατοικούταν ήδη από τα ομηρικά χρόνια και έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της.

Η Σκύρος έχει περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων μένουν στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα. Τα παραδοσιακά σπίτια και οι γραφικές της γωνιές που θυμίζουν Κυκλάδες θα σας γοητεύσουν.

Η Χώρα

Στεφανωμένη απ’ το μεσαιωνικό κάστρο, η Χώρα της Σκύρου αγναντεύει αμφιθεατρικά το Αιγαίο στα ανατολικά του νησιού. Περπατήστε την και θα σας αποκαλυφθεί: σπίτια που αγκαλιάζουν το ένα το άλλο, γιασεμιά στα σοκάκια. Λίγο πιο κάτω, σκαρφαλωμένο στον βράχο, στέκει και το βυζαντινό μοναστήρι του Άη Γιώργη. Απ’ το 960 μ.Χ. υπήρξε τόπος προσκυνήματος σ’ ενα νησί που για αιώνες έστεκε έρμαιο στις διαθέσεις πειρατών.

Ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Σκύρου είναι η Πλατεία Μπρουκ, με το άγαλμα του Βρετανού ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, που τάφηκε στο νησί. Είναι αφιερωμένο στην αιώνα ποίηση – και η θέα από δω στον Μώλο και τα Μαγαζιά είναι αποστομωτική. Από τέτοιου είδους βίγλες παρατηρούσαν άλλοτε το πέλαγος και εντόπιζαν τους πειρατές. Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου, που θα σας ταξιδέψει μέχρι την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 – 1900 π.Χ.), και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964 σ’ ένα παλιό αρχοντικό. Εδώ το μάτι σας θα χορτάσει σκυριανές φορεσιές, υφαντά και ξυλόγλυπτα έπιπλα, που έχουν μεγάλη παράδοση στη Σκύρο.

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού τα ασβεστωμένα ανηφορικά καλντερίμια και οι γαλήνιοι φιλόξενοι καφενέδες κινούνται σε νωχελικούς ρυθμούς. Το βραδάκι, όμως, όλη η Χώρα δίνει ραντεβού στη Μεγάλη Στράτα, τον κεντρικό της δρόμο. Πολυάριθμα τα μαγαζιά εδώ για σκυριανά σουβενίρ, μαζί με μπαράκια και ταβερνάκια όπου θα γευτείτε ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού, τα Μαγαζιά, την Ασπούς, την Λιναριά που είναι και το λιμάνι του νησιού, για να γνωρίσετε την καθημερινή ζωή στη Σκύρο.

Παραλίες

Στα βόρεια οι πιο δημοφιλείς (και οργανωμένες) παραλίες, ο Μώλος και τα Μαγαζιά, με υπέροχη θέα στη Χώρα, και λίγο πιο πέρα τα αμμουδένια Γυρίσματα με τον δελεαστικό βυθό. Τέσσερα χιλιόμετρα νότια με τ’ αυτοκίνητο απ’ το Χωριό θα συναντήσετε τη γραφική αμμουδιά της Ασπούς.

Στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού ξεχωρίζουν η πευκόφυτη αμμουδιά του Άγιου Πέτρου (πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Σκύρου) και η Κυρά Παναγιά – αμφότερες τόπος προσκυνήματος για τους οπαδούς του ελεύθερου κάμπινγκ. Λίγο νοτιότερα σάς περιμένει ο καταπράσινος γραφικός κόλπος της Ατσίτσας, που αξίζει και για διαμονή.

Αν ανυπομονείτε για βουτιές αμέσως μόλις το πλοίο αράξει στη Λιναριά, οι κοντινές Αχερούνες είναι ιδανικές για οικογένειες. Δέκα μόλις λεπτά μακριά με τ’ αμάξι βρίσκεται, ακόμα, η βοτσαλωτή Καλαμίτσα, πόλος έλξης για τους windsurfers.

Μερικές ακόμα απ’ τις παραλίες της Σκύρου που δεν πρέπει να χάσετε:
Τον κόλπο του Πεύκου, για βουτιές σε γαλαζοπράσινο καμβά
Τον κοντινό απάνεμο κόλπο του Αγίου Φωκά με το ομώνυμο εκκλησάκι
Την Καρεφλού με πέτρα κι άμμο να ενισχύουν το άγριο, αινιγματικό τοπίο
Τη διπλή παραλία της Αγαλίπας βορειοδυτικά, κοντά στο αεροδρόμιο Σκύρου, με το σήμα-κατατεθέν ναυάγιο και τα κρυστάλλινα νερά

Μπορείτε να κάνετε εκδρομή με καραβάκι στις νησίδες γύρω από τη Σκύρο, όπως το Σαρακηνό, τη Σκυροπούλα και τη Βάλαξα. Στο Σαρακήνικο (ή Σαρακηνό), ένα ακατοίκητο νησάκι στα νοτιοανατολικά της Σκύρου, θα γνωρίσετε μια ακόμα πιο ανόθευτη πλευρά των Βορείων Σποράδων. Μην παραλείψετε, επίσης, να επισκεφτείτε τις σπηλιές με τους πανέμορφους σταλακτίτες και να μπείτε μέσα στη μεγαλύτερη από αυτές, την Πεντεκάλη!

Αξιοθέατα

Το Αρχαίο Λατομείο και το “Μανιτάρι του Βράχου”

Οι διακοπές στη Σκύρο δεν περιορίζονται στις παραλίες, ούτε τα λευκοστόλιστα σοκάκια και τα μουσεία της Χώρας. Στον χάρτη του νησιού ξεπηδούν αξιοθέατα πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακά για τους διψασμένους για ανακαλύψεις – και υπέροχες φωτογραφίες! – εξερευνητές. Κατευθυνθείτε προς περιοχή του Μώλου, βόρεια της Χώρας, όπου θα βρείτε την περιοχή Πουριά. Εδώ λειτουργούσε κάποτε το παραθαλάσσιο Αρχαίο Λατομείο. Το άγριο τοπίο κυριαρχούν οι πωρόλιθοι, ενώ την παράσταση κλέβει το γιγάντιο βραχώδες “μανιτάρι” που σμίλεψε η φύση.

Σα να σηκώνει όλο το βάρος του πωρόλιθου στους ώμους του είναι το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που δίνει μια ιδιαίτερη νότα στην παραλία το ηλιοβασίλεμα. Αν το επισκεφτείτε με την οικογένεια ή μεγάλη παρέα, δύσκολα θα χωρέσετε όλοι μεμιάς! Απέναντι, τα λεγόμενα “Βρυκολακονήσια”, τρέφουν ακόμα περισσότερο τον αλλόκοτο μύθο των Πουριών…

Ατσίτσα

Η Ατσίτσα είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, από τους πιο γραφικούς της Σκύρου με τη φύση να οργιάζει και να δημιουργεί υπέροχες εικόνες. Απέχει 18,5 χλμ από τη Χώρα, διάσπαρτη από πεύκα και ελιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και οφείλει το όνομα της στο μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στην παραλία της.

Ο κόλπος του χωριού χρησίμευε παλιότερα ως λιμάνι του νησιού, εξυπηρετώντας ειδικότερα τα μεταλλεία σιδήρου. Στην παραλία υπάρχουν ακόμα οι πέτρινες κολώνες που χρησίμευαν για τη μεταφορά των βαγονέτων των ορυχείων. Στην Ατσίτσα βρίσκεται το κέντρο Εναλλακτικού τουρισμού της Σκύρου και προσφέρει πολλές προτάσεις για ευχάριστες δραστηριότητες.

Σκυριανό αλογάκι

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο μικρόσωμο σκυριανό αλογάκι (επιστημονική ονομασία Equus Cabalus Skyriano), μια αρχαία φυλή ελληνικών αλόγων που ήταν γνωστή στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. και που μοιάζει σαν να δραπέτευσε από τη ζωφόρο του Παρθενώνα! Τα παλαιότερα χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του 1970 τα αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και ιπποδρομίες.

Σήμερα, το σκυριανό αλογάκι είναι προστατευόμενο είδος, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων παγκοσμίως και απειλείται με εξαφάνιση. Ωστόσο μπορείτε να τα δειτε να τρέχουν ελεύθερα στο οροπέδιο Άρι. Να βόσκουν ήρεμα μέσα σε αγροκτήματα. Μπορείτε να επισκεφτείς κάποια από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί για την αναπαραγωγή και προστασία του είδους και να θαυμάσετε από κοντά αυτά τα όμορφα μικρά άλογα. Τα σκυριανά άλογα φτάνουν το 1.10 μ. σε ύψος, έχουν ιδιαίτερα μακριά χαίτη και είναι πολύ φιλικά.

Φαγητό

Η Σκύρος θεωρείται από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα για να φας αστακό και αστακομακαρονάδα. Η Σκύρος με τα δροσερά της νερά δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για τους αστακούς, και ψαρεύονται άφθονοι στις λεγόμενες “καβουριές». Εκτός από πεντανόστιμα θαλασσινά, όμως, στη Σκύρο μπορείτε να δοκιμάσετε, επίσης, νοστιμότατο κατσικάκι, ντόπια φάβα, μηζύθρα, ξινοτύρι και την παραδοσιακή λαδόπιτα!

Προτείνουμε να φατε κεφτεδάκια στο ιστορικό οινομαγειρείο της Χώρας «Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα», και φρέσκο ψάρι και μεζέδες στον «Ασημενό» στους Ασπούς ή στον «Στέφανο» στα Μαγαζιά. Αν σας αρέσουν τα γλυκά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα Γλυκά της Φαλταΐνας. Εδώ θα δοκιμάστε περίφημα αμυγδαλωτά Σκύρου και χειροποίητο παγωτό σε γαργαλιστικές γεύσεις, όπως πορτοκαλόπιτα και εκμέκ κανταΐφι!

Διαβάστε επίσης