Το «Δάκρυ της Αφροδίτης» και 8 ακόμα λόγοι για περάσετε τις διακοπές σας στη Θάσο

Το «Δάκρυ της Αφροδίτης» και 8 ακόμα λόγοι για περάσετε τις διακοπές σας στη Θάσο

Αυτή είναι η Θάσος. Ένας προορισμός για όλους αλλά και για… λίγους που ψάχνουν τα πολλά.

Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Αιγαίου. Κι αν για ορισμένους η προσέγγισή του φαντάζει κάπως δύσκολη, ωστόσο αποτελεί έναν από τους λατρεμένους τουριστικούς προορισμούς πολλών βορειοευρωπαίων και βαλκάνιων. Το «λατρεμένος» βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και δημοφιλής. Σημαίνει ότι στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να έχει φανατικούς φίλους που τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι για να ξεκουράσουν όλες τις αισθήσεις τους. Να κολυμπήσουν σε καταγάλανα νερά και να νιώσουν την ηρεμία που προσφέρει απλόχερα η φύση.

Αυτή είναι η Θάσος. Ένας προορισμός για όλους αλλά και για… λίγους που ψάχνουν τα πολλά.

1ος Το εντυπωσιακό Υψάριο

Το ψηλότερο σημείο του νησιού, είναι το Υψάριο (ή Ψαριό όπως το λένε οι ντόπιοι), με ύψος 1.200 μέτρα. Καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού, σχεδόν το 70% της συνολικής του έκτασης και φιλοξενεί πανέμορφα δάση στην καταπράσινη επιφάνειά του. Χαρακτηριστικό του, είναι τα άπειρα μονοπάτια που το διατρέχουν και προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης μοναδικές εμπειρίες. Στην κορυφή εξάλλου βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει τους περιπατητές. Η καταπληκτική θέα από την κορυφή, προς το Άγιο Όρος, τις ακτές της Μακεδονίας, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, ακόμα και τα Δαρδανέλλια- όταν ο καιρός το επιτρέπει- είναι δέλεαρ για όλους. Στο Υψάριο μπορεί κανείς να απολαύσει την ποικιλομορφία της Θασίτικης φύσης, καθώς στο βουνό φύονται έλατα, πεύκα, πλατάνια, καστανιές και φυσικά ελαιόδεντρα στους πρόποδες. Διατρέχεται ολόκληρο από χειμάρρους και πηγές με γάργαρο νερό. Η ρίγανη, η μέντα, το σπαθόχαρτο και το μάραθρο με τις ξεχωριστές μυρωδιές τους, αποτελούν τις τελευταίες πινελιές ενός φυσικού πίνακα μοναδικής ομορφιάς.

2ος Η πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας. Εκτός όμως από ξενοδοχεία, καφέ, ταβέρνες και μπαρ, ο Λιμένας έχει πολύ έντονο το πολιτιστικό στοιχείο. Το εκ βάθρων ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο ξεδιπλώνει την ιστορία του νησιού από τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ στην είσοδό του δεσπόζει ο επιβλητικός κούρος. Αξίζει να επισκεφθείτε το «Καλογερικό», ένα πλήρως ανακαινισμένο διώροφο κτίριο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις. Κάνοντας τον κύκλο της χερσονήσου από την Ακρόπολη, θα φτάσετε στο αρχαίο θέατρο με θέα τη θάλασσα. Και καθώς επιστρέφετε στην πρωτεύουσα, θα συναντήσετε την αρχαία αγορά, το πρώτο πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Ο Λιμένας ξυπνά μνήμες από μια άλλη εποχή αφού η αρχαία πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Παντού μέσα στον οικισμό υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα.

3ος Ο γύρος του νησιού: Εμπειρία

Ίσως το μοναδικό νησί που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Οι επισκέπτες που θέλουν να το περιηγηθούν οδικώς έχουν δύο δυνατότητες. Η πρώτη, είναι να ξεκινήσουν από τον Λιμένα ακολουθώντας το δρόμο δυτικά, με κατεύθυνση τα Λιμενάρια. Η δεύτερη, να ξεκινήσουν από τον Λιμένα και προχωρώντας ανατολικά, να φτάσουν ως τον Ποτό και το Θεολόγο. Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, ο επισκέπτης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι πολυσύχναστο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ορεινές πανέμορφες τοπικές κοινότητες. Δεν λείπουν οι εκπληκτικές παραλίες, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα καταπράσινα δάση που αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών. Στην πλευρά αυτή, βρίσκονται το Ραχώνι, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, ο Σωτήρας, η Καλλιράχη, οι Μαριές, τα Λιμενάρια και το Πευκάρι.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου, για να δείτε από που προέρχεται το φημισμένο κατάλευκο μάρμαρο της Θάσου που εξάγεται σε όλο τον κόσμο και έχει «ντύσει» ξακουστά μνημεία. Είναι το υλικό πάνω στο οποίο, κυριολεκτικά, χτίστηκε το νησί, αλλά και το υλικό για το οποίο μέχρι σήμερα συνεχίζει να «τραυματίζεται» αδιάκοπα λόγω των λατομείων που ανοίγουν.

4ος Το Καζαβίτι

Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο (ή Καλύβια για τους ντόπιους), ο επισκέπτης φτάνει στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Ίσως, το πιο γραφικό, το πιο πράσινο (πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2016), χτισμένο στις πλαγιές του λόφου.

Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι ήταν πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος που δυστυχώς έχει «λαβωθεί» σε μεγάλο βαθμό. Το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην ανηφορική πλακόστρωτη πλατεία ψήνει καφέ στη χόβολη και σερβίρει κρύο νερό από την τρεχούμενη πηγή. Ο επισκέπτης καθώς περπατάει ανακαλύπτει έναν τόπο γεμάτο πεύκα, πλατάνια, και οξυές. Σπίτια χαμηλά, πετρόχτιστα, με αυλές και σκεπές από πελεκημένη πέτρα.

Ακόμα και σήμερα, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι παραμένουν ένας προορισμός που πρέπει όλοι να επισκεφθούν ερχόμενοι στη Θάσο καθώς αποτελεί έναν τόπο ασύγκριτης ομορφιάς.

5ος Οι αγαπημένες παραλίες

Η περιήγηση στις πολλές και σχεδόν εξωτικές παραλίες ξεκινάει από την Μακρύαμμο στα ανατολικά του Λιμένα. Ένας πανέμορφος γραφικός, ήσυχος, κόλπος με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπανγκαλόους από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στο νησί στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 60. Η περιήγηση συνεχίζεται στη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, την Αλυκή, την Αστρίδα. Υπάρχουν άπειροι όρμοι και παραλίες στο νησί, μικροσκοπικές ή πιο οργανωμένες, όλες τους πανέμορφες. Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις καλύτερες αξίζει μια επίσκεψη στις Αλυκές, στη νοτιοανατολική άκρη, που αντικατοπτρίζει την ουσία του νησιού. Νερά που λαμπυρίζουν με φόντο τα πεύκα, τα ελαιόδεντρα κι ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου.

6ος Οι βουτιές στην πιο in φυσική πισίνα

Το Νο1 σημείο αναφοράς στο νησί αφού βραβεύτηκε ως το πιο φωτογραφημένο σημείο της Θάσου στο Instagram. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτήν τη βραχώδη λίμνη δίπλα στη θάλασσα το «Δάκρυ της Αφροδίτης» ή αλλιώς Γκιόλα. Πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξεμένη στους θαλασσινούς βράχους που τα νερά της προσφέρουν υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις. Ο φυσικός βατήρας ύψους οχτώ μέτρων στο βάθος, είναι τέλειος για θεαματικές βουτιές, ή χαλαρές τούμπες. Είτε κολυμπώντας, είτε χαλαρώνοντας στα βράχια το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τη Θάσο στα καλύτερά της.

7ος Οι παραδοσιακοί οικισμοί της Παναγίας και του Θεολόγου

Ορεινά χωριά και δημοφιλείς προορισμοί για πολλούς τουρίστες. Η Παναγία διακρίνεται για τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα γραφικά καφενεία όπου σερβίρεται ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού καρυδάκι. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του χωριού. Ο Θεολόγος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Τα παραδοσιακά σπίτια του είναι χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους κι έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Χαρακτηριστικό τους η πελεκητή πέτρα στην σκεπή. Αξίζει μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιώργη. Άφθονα καθαρά νερά και πυκνή βλάστηση συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του οικισμού.

8ος Οι τροφές των… θεών

Η Θάσος είναι διάσημη για τα θαλασσινά της. Μπορείτε να απολαύσετε μια τεράστια ποικιλία από λαχταριστές σαρδέλες, αντζούγιες, γαρίδες αλλά και τσιπούρες, κέφαλους και καλαμάρια. Με τόσους λόφους, ποταμάκια και πράσινο παντού, στην περιοχή αφθονεί το καλό κρέας. Το κατσίκι και το αρνί είναι στα must αν βρεθείτε σε μια ορεινή ταβέρνα. Η Θάσος φημίζεται επίσης για το ελαιόλαδο και το μέλι της. Έχει τη δική της χαρακτηριστική σταφιδιασμένη ελιά, τη θρούμπα Θάσου, από την οποία παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η πλούσια γεύση του μελιού της Θάσου οφείλεται στο μυρωδάτο μενού των μελισσών που τρυγούν τα υπέροχα βότανα της Θασίτικης γης. Συνήθως χρησιμοποιείται για να απογειώσει παραδοσιακά γλυκά όπως το καρυδάκι, το συκαλάκι και το θασίτικο σαραγλί.

9ος Ανακαλύψτε το …δικό σας νησί

Η Θάσος έχει αστείρευτες και απίστευτες ομορφιές. Σε κάθε στροφή του δρόμου ο επισκέπτης ανακαλύπτει και μια εντυπωσιακή παραλία. Μπορεί να μην περιγράφεται στους τουριστικούς οδηγούς, ούτε να διαφημίζεται από τους ντόπιους. Είναι όμως η παραλία που ανακαλύπτει ο επισκέπτης: η δική του παραλία και τη συνδυάζει με την καλοκαιρινή εξόρμησή του, έναν όμορφο έρωτα, μια ξεκούραστη μέρα δίπλα στη θάλασσα, μια όμορφη ανάμνηση για το Χειμώνα που έρχεται. Αυτή είναι η Θάσος. Ένα μαγευτικό νησί με φόντο το μπλε και το πράσινο που προσφέρει θαλασσινή ηρεμία αλλά και ορεινή γοητεία.

Διαβάστε επίσης